Mitt allra bästa recept på Kanelbullar finner ni här.
Hur du lyckas med dina Kanelbullar:
1. Rumsvarmt smör:
Allt som oftast står det “smält smör” i bullrecept. Eller att du ska smälta ihop smöret med mjölken som det står att du måste värma till 37°. Nej, nej, nej! Det finns ingen anledning till att värma mjölken (mer om det längre ned). Och smöret – det ska du absolut inte smälta! Alltid rumstempererat smör oavsett vad som står i receptet. Smält smör gör nämligen degen lösare i och med att smöret då blir som extra degvätska, vilket i sin tur leder till att du tillsätter mer mjöl än nödvändigt då degen uppfattas som kladdig. Tillsätt istället smöret rumstempererat lite i taget medan degen knådas. Det gör bullarna saftigare. Prova nästa gång du ska baka bullar – du kommer att märka en tydlig skillnad!
2. Degvätskan:
Degvätskan. Ja, det kan vara mjölk, vatten, juice eller någon annan typ av vätska. Själv bakar jag nästan alltid bullar på vatten. Ibland på mjölk om jag har någon mjölk som passerat bäst före- datum eller någon som börjar bli gammal. Ibland har jag även i en skvätt grädde om även den passerat sitt bäst före- datum. Oavsett vilken degvätska du använder så behöver du inte värma den till 37°c som det står i de allra flesta recept. Om du har ont om tid så kan du värma degvätskan, men har du däremot tid att baka riktigt goda bullar så skulle jag definitivt rekommendera dig att inte värma vätskan. Använd kall vätska och låt bullarna jäsa länge innan gräddning. Det utvecklar mycket smak och dessutom som är en kall deg lättare att arbeta med än en rumsvarm deg som börjar jäsa med detsamma.
3. Jäst & jäsning:
Angående jästen så rekommenderar jag färsk jäst. Torr funkar också, men färsk jäst är att rekommendera då du som sagt inte behöver värma någon degvätska för att få igång den. Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning. Jag jäser alltid min deg endast en gång. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar. Eftersom att jag arbetar med kall deg så tar det lång tid för jästen att komma igång vilket gör att bullarna måste jäsa länge. En annan sak är att degen är mycket enklare att arbeta med när den inte jäst någonting. Så, arbeta ihop en smidig deg – baka ut bullar direkt och jäs först efter det. Bullarna håller ihop bra och blir inte överjästa.
4. Plastfolie istället för bakduk:
Att använda plastfolie istället för bakduk vid jäsning gör att fukten bevaras bättre och att degen inte får en torr och tråkig hinna. Bakduken har en tendens att göra degen lite torr under jäsning då den suger upp fukt hellre än bevarar den. Så – plast vid jäsning! Sätt den dock inte hårt över plåten utan lägg den bara löst ovanpå så att bullarna får plats att jäsa.
5. Mjölet:
Mjölet. Ja, utan mjöl blir det inga bullar, inte sant? MEN se till att inte tillsätta för mycket mjöl i din deg. Ofta behöver du inte ens den mängd som står angiven i ett recept för att få till en fin deg. Degen ska absolut inte vara kladdig- men däremot gärna lite klibbig. Alltså den ska inte fastna på fingrarna men ändå vara fuktig och klibbig. Ju mindre mjöl desto mer saftiga bullar. Men givetvis måste du ha mjöl i degen, tillsätt mjöl lite i taget och känn efter hela tiden så att inte degen blir för kompakt och torr.
Många finns det som starkt står bakom att en borde baka med mjöl som heter “manitoba cream” eller vetemjöl special. Det är inte alls nödvändigt! Jag bakar alltid med vanligt vetemjöl och bullarna blir SÅ goda och SÅ saftiga!
6. Fyllningen:
Fyllningen, mina vänner. Snåla inte med fyllningen! Det är det viktigaste av allt, nästan. Ofta så räcker inte fyllningen till hela degen i ett recept. Så, öka på mängden av alla ingredienser till fyllningen. Nästan till det dubbla. Om du bakar kanelbullar så kan du addera lite riven mandelmassa i fyllningen också, det gör dem ännu saftigare, och liksom lite krämiga.
7. Sockerlag:
För dig som är obekant med Sockerlag så kan jag berätta att det är lika delar strösocker och vatten som kokats ihop tills sockret löst sig och lagen blivit lite tjockare än vatten. Och Sockerlag använder jag alltid när jag ska pensla mina bullar. Skippa ägget helt! Grädda bullarna openslade och koka en sockerlag medan bullarna gräddas. Pensla sedan alla bullar med sockerlag direkt när du tagit ut dem ur ugnen, och strö till sist över pärlsocker. Sockerlagen lägger sig då som en hinna över bullen vilket gör att fukten (ångan) bevaras i bullen och gör bullen supersaftig. På bagerier är bullarna alltid penslade med sockerlag, och vem gillar inte bageribullar?
8. Byt ut sockret i fyllningen:
Detta har ingenting med saftigheten att göra, utan mer med smaken. Prova att byta ut strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Det ger bullarna en liten touch av kola. Jag lovar att det blir SÅ gott! Jag använder aldrig strösocker i bullfyllningen längre.
Hoppas att ni har fått en del nödvändiga tips! 🙂
Har ni några knep som gör Kanelbullar supersaftiga? Dela gärna med er här nedan så att vi kan lära av varandra! ♥
Tack för tipsen, lyckas aldrig få till perfekta bullar, så håller tummarna för det nu!
Så kul att läsa dina tips, för det är exakt så jag bakat mina bullar de senaste åren. Så himla saftiga och bra blir dom. Jag lägger också plast över bullarna vid jäsning, fast sedan en handduk över plasten för att hålla kvar lite mer värme vid jäsningen. Tack för alla urgoda recept!!
Vad roligt att det uppskattas! 🙂 Ska försöka få in fler liknande inlägg! Stor kram! <3
Jag byter dessutom ut allt socker i degen mot vit baksirap. Samma mängd. Det gör bullarna ännu saftigare. I övrigt gör jag som du förutom att jag använt bakduk och inte plastfolie. Ska prova det också nästa gång.
Ja, sirap har jag provat ibland också. Men jag gillar strösocker bättre i degen. Varför vet jag inte, det känns bara bättre på något vis.. 🙂 Ja, prova det! Stor kram! <3
Mums, jättebra tips!
Ja! Visst blir det goda bullar på så vis.. 🙂 Ha en toppenfin dag! Kram <3
Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? I ena receptet står det vaniljsocker och den andra pulver. Ha det bra 🙂 kram!
Hej! Gärna vaniljpulver, men jag har använd vaniljsocker de gånger som mitt pulver varit slut, det kan nog vara därför det står olika. Men allra godast blir det med vaniljpulver. 🙂 Ha en toppenfin dag! Kram <3
Jag använder marsanpulver i fyllningen. Gör så att fyllningen inte “rinner” ur bullen under gräddning
Gott!! Perfekt för mig som älskar marsan.. 🙂 Kram!
Hej. Använder du samma mängd vatten som du skulle haft mjlk då? Med vänlig hälsning, Sofia
Nice! Ja, prova det! Stor kram! <3
Tack för de stora tipsen, trevligt att dela kära!
dina tips hjälper mig mycket tack för det här inlägget!
Tack för de stora tipsen, trevligt att dela kära!
Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? I ena receptet står det vaniljsocker och den andra pulver. Ha det bra 🙂 kram!
Hej! Båda funkar! Jag tar det jag har hemma, men allra helst vaniljpulver 🙂 Kram!
Bra jobb tack för din tid och jobb
Hej, vilket slags farinsocker använder du?
Brun farin strö eller farinsocker brun farin?
Vill även passa på att tacka för alla fina recept som förgyllt många av våra picknickar och födelsedagar, om man vill baka något och vara säker på ett lyckat slutresultat så är det på din blogg man ska recept söka på
Brun farin strö! Tusen tack för dina fina ord. Så himla roligt att du uppskattar recepten. Stor kram! <3
jobb tack för din tid och jobb. Så himla saftiga och bra blir dom <3
Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? Well, great work!
Thanks
Jag brukar ha det jag har hemma. Men helst pulver! 🙂 Kram <3
Jag provade det här receptet och fick 56 stora bullar! 😀
Underbart!! 🙂 Kram!
Bra jobb jag älskar bara det!
Det visar bra smak!
Jag undrar också om man behöver lika mycket vatten som man skulle ha haft mjölk. Ska göra mjölkfria bullar till ett kalas.
Ska prova dina tips!
Ja, samma mängd! Bara att byta rakt av 🙂 Kram. <3
Åå tack för tipset med att det räcker att jäsas en gång innan gräddning! Har ingen tid att jäsa två gången den här gången!
Toppen med bra tips ibland! 🙂
Var finns ditt bullrecept?
Hej! Tack för så bra tips. När jag har bakat mina bullar har de bara blivit platta och typ “runnit” ut. De blir jättegoda ändå men ser lite tråkigt ut när de är så platta. Hur gör du för att bullarna ska hålla formen under gräddningen?
Hej !
Bullar blir alltid bättre om degen får jäsa två gånger.
Färsk eller annan jäst går lika bra.
Om färsk jäst : viktigt att degspadet är mindre än 40 grader,
annars dör jästen.
Mvh Konditor Bergström från Grängesberg
Mina bullar blir alltid bäst med EN jäsning! 🙂
Vadå blir alltid bättre? Dina kanske blir det, men jag får iaf bra mycket godare bullar med en jäsning och då gör jag supergoda bullar på två jäsningar..
+ 1 på denna! 🙂
Hej.
Ett tips till lite saftigare och större bullar. Baka med havremjölk. Min yngsta son var känslig mot mjölkprotein ett tag och då jag tyckte havremjölken var så äcklig till allt så använde jag det till bullbak när jag skulle baka bullar till honom.
Gjorde två degar, en med vanlig mjölk och en med havremjölk. Blev jättestor skillnad på bullarna, båda goda med de med havremjölk blev gigantiska och mycket saftigare. 🙂
Men oj! Det hade jag ingen aning om. Det måste jag prova med detsamma. Tack snälla för ett toppentips! Ha en fin måndag. Kram <3
Kan bara instämma att det blir mkt saftigare med havremjölk, använder alltid det!
Supertips! Men en fråga ang jäsningen. Hur mycket längre behöver degen jäsa om man använder kall vätska? 🙂
Tack för kanon tips! Har alltid penslat med ägg och lagt handduk för jäsning Nu blir det att prova dina tips och se på garanterat förbättring i mitt bullbak!
Tack för så bra tipsjag har alltid gjort med 37 grader vätska, smält smör,strösocker i fyllningen, jag har jäst dem två gånger, haft en handduk när dem ska jäsa men dem har alltid blivit torra. Däremot har jag penslat bullarna med fil. För jag har inte kunnat äta ägg tidigare.Då blev dem super goda men dem blir ännu godare med sockerlagJag har inte testat att göra dina bullar men min syster har gjort det och dem blev så mycket godaredem blev saftiga och goda. Jag går i 8 an, vi ska ha hemkunskap nästa vecka och då ska vi baka bullar. Då har jag sagt till min lärare att vi ska göra efter ditt recept (veganska kanelbullar). Jag ska testa att göra dem idag och se hur dem blirTvå råd från mig är att testa pensla med FIL och sätt ALDRIG ägg i bullarna! Dem blir inte alls lika saftiga.
Hej! Tusen tack för din kommentar! Du gör mig superglad. Vad roligt att ni ska prova att baka de veganska bullarna på hemkunskapen. Hoppas att de ska bli toppenbra! Ska prova dina tips. Stor kram. <3
Hej. Jag hinner inte baka samma dag som de ska ätas. Ska man frysa dem direkt om de ska ätas två dagar senare? Mvh Annika
Ja, det skulle jag rekommendera. Ju snabbare de fryses desto godare blir de sedan. 🙂
Trevlig och bra information även till en 80-årig bullbakare. alltid lär man sig nåt´. Hälsningar till många Härliga ungdomar som bakar bullar och läser goda recept.
Underbart! Vad glad jag blir. Kram till dig! <3
Hej, jag ska baka kanelbullar i dag, och ska serveras på kalas imorgon fm. Hur förvarar jag dem bäst då? Tack för världens bästa blogg!
Hej, i många bullrecept står det att man kan ha en äggula i degen, vad gör den för nytta?
Äggula ger degen mer fyllighet! Och så bidrar den med lite extra fett. 🙂
Hej Frida, tusen tack för fina tips och fint recept.
Jag bor i USA och tänkte använda dina knep, går det att använda torrjäst för detta projekt? Häller jag bara ner det i mjölken som ligger i assistenten?
Tusen tack!
Hälsningar,
Oskar
Hej!
Ja, det kan du. Då bör du dock blanda torrjästen med mjölet och värma mjölken till ca. 38 grader. Det är för att få jästen aktiverad. Lycka till!
Vilka strålande bra tips! Tack, jag tar med mig dessa och kommer prova dina veganska bullar snart! Allt gott!
Tack fina du! Kram