Bullar, Bullar och sötebröd

Hur du lyckas med dina Kanelbullar

Saftiga_kanelsnurror1Mitt allra bästa recept på Kanelbullar finner ni här.

 

Hur du lyckas med dina Kanelbullar:

 

1. Rumsvarmt smör:

Allt som oftast står det ”smält smör” i bullrecept. Eller att du ska smälta ihop smöret med mjölken som det står att du måste värma till 37°. Nej, nej, nej! Det finns ingen anledning till att värma mjölken (mer om det längre ned). Och smöret – det ska du absolut inte smälta! Alltid rumstempererat smör oavsett vad som står i receptet. Smält smör gör nämligen degen lösare i och med att smöret då blir som extra degvätska, vilket i sin tur leder till att du tillsätter mer mjöl än nödvändigt då degen uppfattas som kladdig. Tillsätt istället smöret rumstempererat lite i taget medan degen knådas. Det gör bullarna saftigare. Prova nästa gång du ska baka bullar – du kommer att märka en tydlig skillnad!

 

2. Degvätskan:

Degvätskan. Ja, det kan vara mjölk, vatten, juice eller någon annan typ av vätska. Själv bakar jag nästan alltid bullar på vatten. Ibland på mjölk om jag har någon mjölk som passerat bäst före- datum eller någon som börjar bli gammal. Ibland har jag även i en skvätt grädde om även den passerat sitt bäst före- datum. Oavsett vilken degvätska du använder så behöver du inte värma den till 37°c som det står i de allra flesta recept. Om du har ont om tid så kan du värma degvätskan, men har du däremot tid att baka riktigt goda bullar så skulle jag definitivt rekommendera dig att inte värma vätskan. Använd kall vätska och låt bullarna jäsa länge innan gräddning. Det utvecklar mycket smak och dessutom som är en kall deg lättare att arbeta med än en rumsvarm deg som börjar jäsa med detsamma.

 

3. Jäst & jäsning:

Angående jästen så rekommenderar jag färsk jäst. Torr funkar också, men färsk jäst är att rekommendera då du som sagt inte behöver värma någon degvätska för att få igång den. Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning. Jag jäser alltid min deg endast en gång. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar. Eftersom att jag arbetar med kall deg så tar det lång tid för jästen att komma igång vilket gör att bullarna måste jäsa länge. En annan sak är att degen är mycket enklare att arbeta med när den inte jäst någonting. Så, arbeta ihop en smidig deg – baka ut bullar direkt och jäs först efter det. Bullarna håller ihop bra och blir inte överjästa.

 

4. Plastfolie istället för bakduk:

Att använda plastfolie istället för bakduk vid jäsning gör att fukten bevaras bättre och att degen inte får en torr och tråkig hinna. Bakduken har en tendens att göra degen lite torr under jäsning då den suger upp fukt hellre än bevarar den. Så – plast vid jäsning! Sätt den dock inte hårt över plåten utan lägg den bara löst ovanpå så att bullarna får plats att jäsa.

 

5. Mjölet:

Mjölet. Ja, utan mjöl blir det inga bullar, inte sant? MEN se till att inte tillsätta för mycket mjöl i din deg. Ofta behöver du inte ens den mängd som står angiven i ett recept för att få till en fin deg. Degen ska absolut inte vara kladdig- men däremot gärna lite klibbig. Alltså den ska inte fastna på fingrarna men ändå vara fuktig och klibbig. Ju mindre mjöl desto mer saftiga bullar. Men givetvis måste du ha mjöl i degen, tillsätt mjöl lite i taget och känn efter hela tiden så att inte degen blir för kompakt och torr.
Många finns det som starkt står bakom att en borde baka med mjöl som heter ”manitoba cream” eller vetemjöl special. Det är inte alls nödvändigt! Jag bakar alltid med vanligt vetemjöl och bullarna blir SÅ goda och SÅ saftiga!

 

6. Fyllningen:

Fyllningen, mina vänner. Snåla inte med fyllningen! Det är det viktigaste av allt, nästan. Ofta så räcker inte fyllningen till hela degen i ett recept. Så, öka på mängden av alla ingredienser till fyllningen. Nästan till det dubbla. Om du bakar kanelbullar så kan du addera lite riven mandelmassa i fyllningen också, det gör dem ännu saftigare, och liksom lite krämiga.

 

7. Sockerlag:

För dig som är obekant med Sockerlag så kan jag berätta att det är lika delar strösocker och vatten som kokats ihop tills sockret löst sig och lagen blivit lite tjockare än vatten. Och Sockerlag använder jag alltid när jag ska pensla mina bullar. Skippa ägget helt! Grädda bullarna openslade och koka en sockerlag medan bullarna gräddas. Pensla sedan alla bullar med sockerlag direkt när du tagit ut dem ur ugnen, och strö till sist över pärlsocker. Sockerlagen lägger sig då som en hinna över bullen vilket gör att fukten (ångan) bevaras i bullen och gör bullen supersaftig. På bagerier är bullarna alltid penslade med sockerlag, och vem gillar inte bageribullar?

 

8. Byt ut sockret i fyllningen:

Detta har ingenting med saftigheten att göra, utan mer med smaken. Prova att byta ut strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Det ger bullarna en liten touch av kola. Jag lovar att det blir SÅ gott! Jag använder aldrig strösocker i bullfyllningen längre.

 

Saftiga_kanelsnurrorHoppas att ni har fått en del nödvändiga tips! 🙂

Har ni några knep som gör Kanelbullar supersaftiga? Dela gärna med er här nedan så att vi kan lära av varandra! ♥

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

55 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josefine
6 years ago

Tack för tipsen, lyckas aldrig få till perfekta bullar, så håller tummarna för det nu!

Jenny
Jenny
6 years ago

Så kul att läsa dina tips, för det är exakt så jag bakat mina bullar de senaste åren. Så himla saftiga och bra blir dom. Jag lägger också plast över bullarna vid jäsning, fast sedan en handduk över plasten för att hålla kvar lite mer värme vid jäsningen. Tack för alla urgoda recept!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jenny
6 years ago

Vad roligt att det uppskattas! 🙂 Ska försöka få in fler liknande inlägg! Stor kram! <3

Eva
Eva
6 years ago

Jag byter dessutom ut allt socker i degen mot vit baksirap. Samma mängd. Det gör bullarna ännu saftigare. I övrigt gör jag som du förutom att jag använt bakduk och inte plastfolie. Ska prova det också nästa gång.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Eva
6 years ago

Ja, sirap har jag provat ibland också. Men jag gillar strösocker bättre i degen. Varför vet jag inte, det känns bara bättre på något vis.. 🙂 Ja, prova det! Stor kram! <3

KronJäst
6 years ago

Mums, jättebra tips!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  KronJäst
6 years ago

Ja! Visst blir det goda bullar på så vis.. 🙂 Ha en toppenfin dag! Kram <3

Moa
Moa
6 years ago

Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? I ena receptet står det vaniljsocker och den andra pulver. Ha det bra 🙂 kram!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Moa
6 years ago

Hej! Gärna vaniljpulver, men jag har använd vaniljsocker de gånger som mitt pulver varit slut, det kan nog vara därför det står olika. Men allra godast blir det med vaniljpulver. 🙂 Ha en toppenfin dag! Kram <3

Pernilla
Pernilla
6 years ago

Jag använder marsanpulver i fyllningen. Gör så att fyllningen inte ”rinner” ur bullen under gräddning

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Pernilla
6 years ago

Gott!! Perfekt för mig som älskar marsan.. 🙂 Kram!

Sofia
Sofia
6 years ago

Hej. Använder du samma mängd vatten som du skulle haft mjlk då? Med vänlig hälsning, Sofia

taklg
6 years ago

Nice! Ja, prova det! Stor kram! <3

taklg
6 years ago

Tack för de stora tipsen, trevligt att dela kära!

Goavs
6 years ago

dina tips hjälper mig mycket tack för det här inlägget!

Alia
6 years ago

Tack för de stora tipsen, trevligt att dela kära!

badrum liza
6 years ago

Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? I ena receptet står det vaniljsocker och den andra pulver. Ha det bra 🙂 kram!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  badrum liza
6 years ago

Hej! Båda funkar! Jag tar det jag har hemma, men allra helst vaniljpulver 🙂 Kram!

badrum+liza
6 years ago

Bra jobb tack för din tid och jobb

Madde
Madde
6 years ago

Hej, vilket slags farinsocker använder du?
Brun farin strö eller farinsocker brun farin?
Vill även passa på att tacka för alla fina recept som förgyllt många av våra picknickar och födelsedagar, om man vill baka något och vara säker på ett lyckat slutresultat så är det på din blogg man ska recept söka på

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Madde
6 years ago

Brun farin strö! Tusen tack för dina fina ord. Så himla roligt att du uppskattar recepten. Stor kram! <3

bergvrm
5 years ago

jobb tack för din tid och jobb. Så himla saftiga och bra blir dom <3

dintrdfll
5 years ago

Hej Frida! Är det vaniljpulver eller vaniljsocker du har i remonsen? Well, great work!

Thanks

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  dintrdfll
5 years ago

Jag brukar ha det jag har hemma. Men helst pulver! 🙂 Kram <3

Edith
Edith
5 years ago

Jag provade det här receptet och fick 56 stora bullar! 😀

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Edith
5 years ago

Underbart!! 🙂 Kram!

konferens
5 years ago

Bra jobb jag älskar bara det!
Det visar bra smak!

Ellen
Ellen
5 years ago

Jag undrar också om man behöver lika mycket vatten som man skulle ha haft mjölk. Ska göra mjölkfria bullar till ett kalas.
Ska prova dina tips!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ellen
5 years ago

Ja, samma mängd! Bara att byta rakt av 🙂 Kram. <3

Alexandra
Alexandra
5 years ago

Åå tack för tipset med att det räcker att jäsas en gång innan gräddning! Har ingen tid att jäsa två gången den här gången!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Alexandra
5 years ago

Toppen med bra tips ibland! 🙂

Leif Karlsson
Leif Karlsson
5 years ago

Var finns ditt bullrecept?

Tilde
Tilde
5 years ago

Hej! Tack för så bra tips. När jag har bakat mina bullar har de bara blivit platta och typ ”runnit” ut. De blir jättegoda ändå men ser lite tråkigt ut när de är så platta. Hur gör du för att bullarna ska hålla formen under gräddningen?

Carl Bergström
Carl Bergström
5 years ago

Hej !
Bullar blir alltid bättre om degen får jäsa två gånger.
Färsk eller annan jäst går lika bra.
Om färsk jäst : viktigt att degspadet är mindre än 40 grader,
annars dör jästen.
Mvh Konditor Bergström från Grängesberg

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carl Bergström
5 years ago

Mina bullar blir alltid bäst med EN jäsning! 🙂

Marie Lundhall
Marie Lundhall
Reply to  Carl Bergström
5 years ago

Vadå blir alltid bättre? Dina kanske blir det, men jag får iaf bra mycket godare bullar med en jäsning och då gör jag supergoda bullar på två jäsningar..

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marie Lundhall
5 years ago

+ 1 på denna! 🙂

Marie Lundhall
Marie Lundhall
5 years ago

Hej.

Ett tips till lite saftigare och större bullar. Baka med havremjölk. Min yngsta son var känslig mot mjölkprotein ett tag och då jag tyckte havremjölken var så äcklig till allt så använde jag det till bullbak när jag skulle baka bullar till honom.
Gjorde två degar, en med vanlig mjölk och en med havremjölk. Blev jättestor skillnad på bullarna, båda goda med de med havremjölk blev gigantiska och mycket saftigare. 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Marie Lundhall
5 years ago

Men oj! Det hade jag ingen aning om. Det måste jag prova med detsamma. Tack snälla för ett toppentips! Ha en fin måndag. Kram <3

Sara
Sara
Reply to  Frida Skattberg
5 years ago

Kan bara instämma att det blir mkt saftigare med havremjölk, använder alltid det!

Caroline
Caroline
5 years ago

Supertips! Men en fråga ang jäsningen. Hur mycket längre behöver degen jäsa om man använder kall vätska? 🙂

Stephanie
Stephanie
5 years ago

Tack för kanon tips! Har alltid penslat med ägg och lagt handduk för jäsning Nu blir det att prova dina tips och se på garanterat förbättring i mitt bullbak!

Edith
Edith
5 years ago

Tack för så bra tipsjag har alltid gjort med 37 grader vätska, smält smör,strösocker i fyllningen, jag har jäst dem två gånger, haft en handduk när dem ska jäsa men dem har alltid blivit torra. Däremot har jag penslat bullarna med fil. För jag har inte kunnat äta ägg tidigare.Då blev dem super goda men dem blir ännu godare med sockerlagJag har inte testat att göra dina bullar men min syster har gjort det och dem blev så mycket godaredem blev saftiga och goda. Jag går i 8 an, vi ska ha hemkunskap nästa vecka och då ska vi baka bullar. Då har jag sagt till min lärare att vi ska göra efter ditt recept (veganska kanelbullar). Jag ska testa att göra dem idag och se hur dem blirTvå råd från mig är att testa pensla med FIL och sätt ALDRIG ägg i bullarna! Dem blir inte alls lika saftiga.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Edith
5 years ago

Hej! Tusen tack för din kommentar! Du gör mig superglad. Vad roligt att ni ska prova att baka de veganska bullarna på hemkunskapen. Hoppas att de ska bli toppenbra! Ska prova dina tips. Stor kram. <3

Annika
Annika
5 years ago

Hej. Jag hinner inte baka samma dag som de ska ätas. Ska man frysa dem direkt om de ska ätas två dagar senare? Mvh Annika

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Annika
5 years ago

Ja, det skulle jag rekommendera. Ju snabbare de fryses desto godare blir de sedan. 🙂

RUT
RUT
5 years ago

Trevlig och bra information även till en 80-årig bullbakare. alltid lär man sig nåt´. Hälsningar till många Härliga ungdomar som bakar bullar och läser goda recept.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  RUT
5 years ago

Underbart! Vad glad jag blir. Kram till dig! <3

Josefin
Josefin
4 years ago

Hej, jag ska baka kanelbullar i dag, och ska serveras på kalas imorgon fm. Hur förvarar jag dem bäst då? Tack för världens bästa blogg!

Börje
Börje
4 years ago

Hej, i många bullrecept står det att man kan ha en äggula i degen, vad gör den för nytta?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Börje
4 years ago

Äggula ger degen mer fyllighet! Och så bidrar den med lite extra fett. 🙂

Oskar
Oskar
4 years ago

Hej Frida, tusen tack för fina tips och fint recept.

Jag bor i USA och tänkte använda dina knep, går det att använda torrjäst för detta projekt? Häller jag bara ner det i mjölken som ligger i assistenten?

Tusen tack!

Hälsningar,
Oskar

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Oskar
4 years ago

Hej!
Ja, det kan du. Då bör du dock blanda torrjästen med mjölet och värma mjölken till ca. 38 grader. Det är för att få jästen aktiverad. Lycka till!

Hanna Franck-Larsson
Hanna Franck-Larsson
3 years ago

Vilka strålande bra tips! Tack, jag tar med mig dessa och kommer prova dina veganska bullar snart! Allt gott!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna Franck-Larsson
3 years ago

Tack fina du! Kram

Nästa inlägg

Semestertrött

55
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x