Ljuva grilltider. Här hemma grillar vi nästan varje dag i sommar, och det kommer säkert hålla i sig resten av året. Att vi grillar mycket alltså. Och till grillat är min favoritsås en riktigt krämig Tzatziki. En vitlökssås med rötter från Grekland som numera är känd i hela världen. En kall sås som innehåller få ingredienser där vitlök och gurka är två av dem. Idag tänkte jag dela mitt allra bästa recept på min Krämiga Tzatziki.
Krämig Tzatziki, till 4 pers:
- 0.5 – 1 gurka, efter smak
- 5 dl grekisk yoghurt
- 1-2 vitlöksklyftor, efter smak
- 1 msk olivolja
- salt, svartpeppar & cayennepeppar efter smak
Gör så här:
- Börja med att riva gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil och låt rinna av en bra stund.
* Ett tips är att salta gurkan lite när den ligger i silen. Saltet drar nämligen ur vätskan ur gurkan. Så – salta, låt dra en stund och krama sedan ur, då får du en torr och fin gurka. - Blanda yoghurten med pressad vitlök, olivolja och kryddor efter smak. Rör till sist ner den avrunna gurkan och rör om tills allt blandats väl.
- Låt stå och dra i kylskåpet minst 1 h innan servering.
Lycka till med din krämiga Tzatziki. ♥
Vilken sås äter ni helst till grillat?
Tips från Grekland. Vi har alltid en matsked vinäger i Tzatziki
Så lustigt! Det var inte vad jag fått höra någon av gångerna som jag varit i Grekland. Men ska prova! Tack för tips. 🙂