Ni vet de små friterade, ljuvliga bollarna som är fyllda med smält ost? De som du kan köpa på en snabbmatsrestaurang? Ja. Precis dem. Nu behöver du aldrig mer köpa dem någonstans alls. Du gör egna på nolltid. Lätt som en plätt och de blir precis HUR goda som helst. Alltså till alla andra Chili cheese – släng er i väggen. Detta är det enda receptet som behövs.
Chili cheese. Perfekt som plock till- eller före maten. Eller som kvällsgodis. In i köket och sätt igång så fort du känner att suget efter Chili cheese blir för stort. Jag älskar Chili cheese och kan äta det ofta. Ofta.
Chili cheese, 25 st:
- 3 dl finriven goudaost (funkar med vilken “vanlig” ost som helst)
- 10 skivor hamburgerost – cheddar
- 1 dl philadelphia naturell
- 1 dl finhackad (inlagd) jalapeno
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk chili flakes
Frityrsmet:
- 1 ägg
- 0.75 dl mjölk
- 0.75 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
Panering:
- 1.5 dl vetemjöl
- 3 dl panko
Gör så här:
- Ostsmeten: Blanda alla ingredienser till en tjock ostkräm/deg. Rulla till 25 jämnstora bollar och lägg åt sidan.
- Frityrsmeten: Vispa upp ägget lätt och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör ihop till en klumpfri smet.
- Strö ut vetemjöl på ett fat och panko på ett annat.
- Tag ostbollarna och rulla dem i vetemjöl, doppa sedan i frityrsmeten och rulla till sist i panko.
- Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till 160°C. Fritera ostbollarna snabbt tills de fått en gyllene färg, ca 40 sekunder. Tag sedan upp dem och lägg på ett fat med hushållspapper – det är för att överflödig olja ska sugas upp.
- Serveras direkt.
Lova mig nu att prova mina chili cheese innan du köper sådana på en snabbmatskedja nästa gång, okej? För de är himmelska! Jag ska göra ett gäng imorgon till middagen. Min man som fullkomligt älskar Chili cheese (och inte fått smaka mina ännu) kommer att jubla.
Nu ska jag ut på långpromenad med hundarna. Ha en fin kväll, var rädda om er. Kram! ♥
Hur gör du med hamburgerosten???
Jag lägger ner den i skålen? Det är ju en “kladdig ost”. Så jag tar bort plasten och mosar ihop med resterande ingredienser. 🙂 Kram!
Testade att göra dessa men måste ha haft i lite väl mycket chiliflakes och jalapeno, de var superstarka. Inte så där lagom tyvärr. Ska testa receptet igen men med lite mindre av jalapenosen så kanske de blir perfekta. För lätta att göra med ditt recept och snabbt fixat.
Det kan också vara så att olika jalapeno smakar olika mycket. Jag har inlagd jalapeno som jag köpt på Coop. Vet inte av vilket märke, men de är inte alls särskilt starka. Bättre lycka nästa gång! Kram <3
Alltså dem var så sjukt goda jag och min kille gjorde dem nu ikväll! vi lyckades dock inte hålla våran olja lika varm hela tiden men vi lär oss, tack för receptet!
Vad roligt att höra att ni gillade dem!! Kram <3
Går det att frysa in? Tänkte om det går att frysa in innan man friterar?
Det går jättebra!!
Jisses så goda de var! Superglad över det här receptet. Det bästa är inte bara att de smakar _minst_ lika gott utan även att man verkligen har koll på vad de innehåller och även kan kontrollera innehållet.
Tummen upp!
Precis så!! Vad roligt att du gillade dem. Kram sötnos!
Jösses såå goda ☺️ Gjorde dessa igår och min son var test person…. Han var lyrisk, de godaste han ätit
Vad roligt att höra!! Stor kram & tack för att du delar med dig. <3
Enkel o mycket god.jag använd matberedare o behövd inte riva osten. Mycket viktig med rätt värmen i grytan, är det inte tillräcklig varm rinner osten ut i oljan. Jag fritera alltid med ister mindra brandfarlig
Men vilket bra tips! Ska absolut prova matberedare nästa gång jag gör dessa. Helt rätt med oljan och värmen! Tack & Kram!
Toppengoda och enkla! Hade inte Philadelphiaost men tog creme fraishe. Det blev bra ändå. Måste prova med pH-ost sen så jag kan jämföra . Tack !
Bra att veta! Tack för att du delar med dig. Kram <3
När jag friterar falafel kör jag på 180° (om inte mer? ), och de blir superfina. Blir det alldeles för varmt för dessa? Bränns de?
180 blir toppen! Jag brukar också köra på 180°c nästan alltid när jag friterar. 🙂 Kram!
Jättegoda! Blev mycket godare en sånna man köper. Man blev dock väldigt mätt på de så om du är ensam och ska äta de borde du nog göra en halv/ en tredjedels sats.
De smakade helt grymt. Suveränt recept. Jag märkte ett par saker, man får kanske ha osten lite kallare eller vara lite snabbare när man jobbar, annars kletar den rejält i smeten sen (alternativt sätta bollarna en liten stund i kylen innan rullningen) , så man behöver kanske lite mer smet och Panko. Jag var först skeptisk till de 40 sekunderna, men det stämde faktiskt. De bollarna jag gav lite mer började rinna lite svagt. Använde egenodlad jalapen som var färskt men som jag förvällde i kokande vatten bara en och en halv minut. För temperaturkoll en sådan där stålgivare kopplad till en digital mätare. Rekommenderar att köpa små frityrkorgar. Finns billigt här och där.
Tusen tack för din feedback! Det är väldigt värdefullt. Roligt att du gillar dem! Kram till dig.
SUPERGOOOODA!!! Har gjort dessa flera gånger nu sedan något år tillbaka. Tack för suveränt recept. Alla i familjen är helt sålda. 😀
Tack för ett fantastiskt recept, så enkelt att göra och det blir så GOTT Vi njöt dom med kall gräddfil o gurkstavar
Kan man göra dessa chili chesse i fritös också?<3<3
Fantastiskt goda och enkla, måtten behöver verkligen inte hållas för själva ostsmeten men med denna grund kan man lägga till eller ändra mänden av de olika ingredienserna efter tycke, det enda jag inte skulle överdriva är färskostinnehållet, för mycket philadelphia skulle göra innehållet för löst. Jag gör 1kg smet och dedikerar en timma åt att rulla små färdiga varianter av dessa som jag lägger i frysen, med fryst innehåll kan man köra dessa lite längre i fritös och verkligen få till färgen på paneringen innan det är dags att plocka upp bollarna, kör då i 180c ca 3 min max eller till innehållet precis är på väg att sippra ut. Så jäkla gott. Tack för den fantastiska grunden!
Tusen tack för tips och idéer! Jag ska göra som du nästa gång med att lägga ett gäng i frysen! Så är man alltid redo. 🙂
Ha en toppenfin kväll! Kram!
Kan omöjligt vara samma ost som dom färdiga på tex mc Donalds dom här är långt ifrån lika goda som de man köper färdiga tyvärr.. vet inte var ni som komenterar detta som otroligt goda var ni har smaklökarna! Visst dom är ok men när man gör själv borde dom vara mycket godare än färdiga vilket dom inte är!
Dessa är tusen gånger godare. Minst! Smaken är som baken!
Tack Frida! Det låter suppergott. Ska testa fortast möjligt 💕
Vad roligt att höra! Det gör mig glad att du blev sugen att prova. <3