Mat

Chili Cheese – bästa receptet

chili_cheese
Ni vet de små friterade, ljuvliga bollarna som är fyllda med smält ost? De som du kan köpa på en snabbmatsrestaurang? Ja. Precis dem. Nu behöver du aldrig mer köpa dem någonstans alls. Du gör egna på nolltid. Lätt som en plätt och de blir precis HUR goda som helst. Alltså till alla andra Chili cheese – släng er i väggen. Detta är det enda receptet som behövs.

chili_cheese6Chili cheese. Perfekt som plock till- eller före maten. Eller som kvällsgodis. In i köket och sätt igång så fort du känner att suget efter Chili cheese blir för stort. Jag älskar Chili cheese och kan äta det ofta. Ofta.

Chili cheese, 25 st:

  • 3 dl finriven goudaost (funkar med vilken ”vanlig” ost som helst)
  • 10 skivor hamburgerost – cheddar
  • 1 dl philadelphia naturell
  • 1 dl finhackad (inlagd) jalapeno
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk chili flakes

Frityrsmet:

  • 1 ägg
  • 0.75 dl mjölk
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt

Panering: 

  • 1.5 dl vetemjöl
  • 3 dl panko

Gör så här:

  1. Ostsmeten: Blanda alla ingredienser till en tjock ostkräm/deg. Rulla till 25 jämnstora bollar och lägg åt sidan.
  2. Frityrsmeten: Vispa upp ägget lätt och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör ihop till en klumpfri smet.
  3. Strö ut vetemjöl på ett fat och panko på ett annat.
  4. Tag ostbollarna och rulla dem i vetemjöl, doppa sedan i frityrsmeten och rulla till sist i panko.
  5. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull till 160°C. Fritera ostbollarna snabbt tills de fått en gyllene färg, ca 40 sekunder. Tag sedan upp dem och lägg på ett fat med hushållspapper – det är för att överflödig olja ska sugas upp.
  6. Serveras direkt.

chili_cheese2Lova mig nu att prova mina chili cheese innan du köper sådana på en snabbmatskedja nästa gång, okej? För de är himmelska! Jag ska göra ett gäng imorgon till middagen. Min man som fullkomligt älskar Chili cheese (och inte fått smaka mina ännu) kommer att jubla.

Nu ska jag ut på långpromenad med hundarna. Ha en fin kväll, var rädda om er. Kram! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elena
Elena
6 years ago

Hur gör du med hamburgerosten???

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elena
6 years ago

Jag lägger ner den i skålen? Det är ju en ”kladdig ost”. Så jag tar bort plasten och mosar ihop med resterande ingredienser. 🙂 Kram!

Caroline
6 years ago

Testade att göra dessa men måste ha haft i lite väl mycket chiliflakes och jalapeno, de var superstarka. Inte så där lagom tyvärr. Ska testa receptet igen men med lite mindre av jalapenosen så kanske de blir perfekta. För lätta att göra med ditt recept och snabbt fixat.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Caroline
6 years ago

Det kan också vara så att olika jalapeno smakar olika mycket. Jag har inlagd jalapeno som jag köpt på Coop. Vet inte av vilket märke, men de är inte alls särskilt starka. Bättre lycka nästa gång! Kram <3

Maria
Maria
6 years ago

Alltså dem var så sjukt goda jag och min kille gjorde dem nu ikväll! vi lyckades dock inte hålla våran olja lika varm hela tiden men vi lär oss, tack för receptet!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Maria
6 years ago

Vad roligt att höra att ni gillade dem!! Kram <3

UNNI
UNNI
6 years ago

Går det att frysa in? Tänkte om det går att frysa in innan man friterar?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  UNNI
6 years ago

Det går jättebra!!

Michaela
Michaela
6 years ago

Jisses så goda de var! Superglad över det här receptet. Det bästa är inte bara att de smakar _minst_ lika gott utan även att man verkligen har koll på vad de innehåller och även kan kontrollera innehållet.
Tummen upp!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Michaela
6 years ago

Precis så!! Vad roligt att du gillade dem. Kram sötnos!

Veronica
Veronica
6 years ago

Jösses såå goda ☺️ Gjorde dessa igår och min son var test person…. Han var lyrisk, de godaste han ätit

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Veronica
6 years ago

Vad roligt att höra!! Stor kram & tack för att du delar med dig. <3

Eve
Eve
6 years ago

Enkel o mycket god.jag använd matberedare o behövd inte riva osten. Mycket viktig med rätt värmen i grytan, är det inte tillräcklig varm rinner osten ut i oljan. Jag fritera alltid med ister mindra brandfarlig

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Eve
6 years ago

Men vilket bra tips! Ska absolut prova matberedare nästa gång jag gör dessa. Helt rätt med oljan och värmen! Tack & Kram!

Carro
Carro
6 years ago

Toppengoda och enkla! Hade inte Philadelphiaost men tog creme fraishe. Det blev bra ändå. Måste prova med pH-ost sen så jag kan jämföra . Tack !

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carro
6 years ago

Bra att veta! Tack för att du delar med dig. Kram <3

Sarah
Sarah
6 years ago

När jag friterar falafel kör jag på 180° (om inte mer? ), och de blir superfina. Blir det alldeles för varmt för dessa? Bränns de?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sarah
6 years ago

180 blir toppen! Jag brukar också köra på 180°c nästan alltid när jag friterar. 🙂 Kram!

Hannah
Hannah
5 years ago

Jättegoda! Blev mycket godare en sånna man köper. Man blev dock väldigt mätt på de så om du är ensam och ska äta de borde du nog göra en halv/ en tredjedels sats.

Lars Wadefalk
Lars Wadefalk
5 years ago

De smakade helt grymt. Suveränt recept. Jag märkte ett par saker, man får kanske ha osten lite kallare eller vara lite snabbare när man jobbar, annars kletar den rejält i smeten sen (alternativt sätta bollarna en liten stund i kylen innan rullningen) , så man behöver kanske lite mer smet och Panko. Jag var först skeptisk till de 40 sekunderna, men det stämde faktiskt. De bollarna jag gav lite mer började rinna lite svagt. Använde egenodlad jalapen som var färskt men som jag förvällde i kokande vatten bara en och en halv minut. För temperaturkoll en sådan där stålgivare kopplad till en digital mätare. Rekommenderar att köpa små frityrkorgar. Finns billigt här och där.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lars Wadefalk
5 years ago

Tusen tack för din feedback! Det är väldigt värdefullt. Roligt att du gillar dem! Kram till dig.

Katarina
Katarina
5 years ago

SUPERGOOOODA!!! Har gjort dessa flera gånger nu sedan något år tillbaka. Tack för suveränt recept. Alla i familjen är helt sålda. 😀

Catharina Paulsson
Catharina Paulsson
5 years ago

Tack för ett fantastiskt recept, så enkelt att göra och det blir så GOTT Vi njöt dom med kall gräddfil o gurkstavar

Enekeleda
Enekeleda
5 years ago

Kan man göra dessa chili chesse i fritös också?<3<3

Martin
Martin
4 years ago

Fantastiskt goda och enkla, måtten behöver verkligen inte hållas för själva ostsmeten men med denna grund kan man lägga till eller ändra mänden av de olika ingredienserna efter tycke, det enda jag inte skulle överdriva är färskostinnehållet, för mycket philadelphia skulle göra innehållet för löst. Jag gör 1kg smet och dedikerar en timma åt att rulla små färdiga varianter av dessa som jag lägger i frysen, med fryst innehåll kan man köra dessa lite längre i fritös och verkligen få till färgen på paneringen innan det är dags att plocka upp bollarna, kör då i 180c ca 3 min max eller till innehållet precis är på väg att sippra ut. Så jäkla gott. Tack för den fantastiska grunden!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Martin
4 years ago

Tusen tack för tips och idéer! Jag ska göra som du nästa gång med att lägga ett gäng i frysen! Så är man alltid redo. 🙂
Ha en toppenfin kväll! Kram!

Lars-åke Persson
Lars-åke Persson
Reply to  Martin
4 years ago

Kan omöjligt vara samma ost som dom färdiga på tex mc Donalds dom här är långt ifrån lika goda som de man köper färdiga tyvärr.. vet inte var ni som komenterar detta som otroligt goda var ni har smaklökarna! Visst dom är ok men när man gör själv borde dom vara mycket godare än färdiga vilket dom inte är!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lars-åke Persson
4 years ago

Dessa är tusen gånger godare. Minst! Smaken är som baken!

Sonja
Sonja
3 years ago

Tack Frida! Det låter suppergott. Ska testa fortast möjligt 💕

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sonja
3 years ago

Vad roligt att höra! Det gör mig glad att du blev sugen att prova. <3

Nästa inlägg

Chokladmuffins med hallon

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x