Tårtor

Himmelsk Jordgubbstårta – allas vår favorit

Hej på er, mina kära vänner! Hoppas att allt står väl till mer er.
Jag är faktiskt nerbäddad i soffan med migränkänningar. Men förhoppningsvis behöver jag bara äta lite mat och dricka mycket vatten. Och ta en paus från allt jobb. Sedan vi startade upp min Youtubekanal så har det blivit mer och mer jobb. Och tro mig när jag säger att jag älskar mitt jobb, dock vill jag inte jobba ihjäl mig. Jag vill behålla den härliga känslan jag har när jag tänker på mitt företag och alla mina kanaler. Inte döda glöden. Så, efter detta inlägg så tänker jag pausa till imorgon bitti. Lång paus va? – Ja, för mig är den lång. Ofta arbetar jag sent om kvällarna, fram mot 23-24, och sedan börjar jag igen direkt efter morgonpromenaden med hundarna. I alla fall så tänkte jag dela min Himmelska jordgubbstårta än en gång. Den kan aldrig delas för mycket, eller hur? Jag bakade den på begäran av min man när vi firade hans födelsedag för drygt en månad sedan. Och så kom jag på att jag inte visat er den ännu! Så, här är den.

Himmelsk_jordgubbstårta2Jag tror att denna är den jag blivit mest nöjd med hittills av alla himmelska jordgubbstårtor jag bakat. Eller okej, det finns en som är finare. Eller åtminstone har finare mening, vår bröllopstårta. Så denna kommer på en välförtjänt andra plats. Jag älskar halvnakna tårtor där bottnarna syns en aning.

Himmelsk_jordgubbstårta3Denna bakade jag på tre riktigt tjocka och saftiga bottnar. Blev så god. Precis som vanligt. 🙂

Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:

Anslag:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljpulver
  • 500 g jordgubbar, i småbitar

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C  och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
    Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt,  med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
  2. FyllningVispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
    Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
  3. Dekorera gärna med färska bär.

* Om du upplever fyllningen för lös – vispa då för hand med en ballongvisp till önskad konsistens. Den blir tjockare ju mer du vispar.
För glutenfritt alternativ – byt ut vetemjöl mot potatismjöl (alltså 2 dl potatismjöl totalt). 

Himmelsk_jordgubbstårta1Hur många av er har provat min himmelska jordgubbstårta? 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

30 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vibeke
Vibeke
6 years ago

Hej! Undrar om du använder springform med hög kant eller om d funkar med en vanlig springform?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Vibeke
6 years ago

Hej! Jag har en vanlig springform som jag klär runtom (inuti) med bakplåtspapper så att den får höga kanter 🙂 Kram!

Vibeke
Vibeke
6 years ago

Tack för svar

Julia
Julia
5 years ago

Hej! Funkar det att ha frysta jordgubbar i fyllningen och dekorera med färska?

Ida
Ida
5 years ago

Hej☺
Tror du att det funkar lika bra att skippa vetemjölet och bara köra på potatismjöl?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ida
5 years ago

Har gjort det tidigare och det funkar bra! 🙂

Caroline
Caroline
5 years ago

Hej!
Har du någon gång testat denna fyllning fast till chokladbottnar? Tänker tex mudcake-bottnar!

Linda
Linda
5 years ago

Hej! Ungefär Hur lång tid innan man ska äta rekommenderar du att man monterar den? 🙂

Susanne
Susanne
5 years ago

hej, jag har vid ett svagt ögonblick lovat min väninna att jag ska baka denna tårta till hennes 50-års fest. Då jag behöver flera stycken så är min fråga. Kan jag baka en på torsdagen om bjudningen är på lördagen, eller är det för tidigt?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Susanne
5 years ago

Hej! Det funkar, men jag skulle nog ändå säga att den är som allra godast dagen efter (om den bakas på kvällen) alternativt några timmar efter den bakats. Men det funkar absolut! Kram <3

Cez
Cez
5 years ago

Hej! Vill så gärna baka denna till min examen men 18cm springform är lite litet (och typ omöjligt att få tag på). Skulle man kunna göra den i en 23cm? Och hur mycket mer smet behöver man då tror du? 1 och 1/3 kanske? 🙂 kram

Sarmite
Sarmite
5 years ago

Hej om man skulle vilja baka den sockerfri vad ska man ersätta sockret med?

Cissi
Cissi
5 years ago

Jag och min kompis tänkte baka denna tårta till skolavslutningen! Vi har skolavslutning på torsdag morgon. Kan man sätta ihop hela tårtan på onsdagen eller borde vi göra det på torsdag morgon? Vad tror du blir bäst?

Cissi
Cissi
5 years ago

Hej

Cissi
Cissi
5 years ago

Oj skulle bara se om det funkade

Petra
Petra
5 years ago

Hur länge ska botten vara i kylen?
Nedre delen av ugnen, är det längst ner??

Kurt
Reply to  Petra
5 years ago

Du ska ha den i frysen tills du känner att den har svalnat och att du kan skära i den. Ja allra längst ned i ugnen förståss

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kurt
5 years ago

Tack för hjälpen med svar. <3

Emma
Emma
5 years ago

Hej!
Det är så att jag ska göra denna till midsommar. Undrar dock om kan göra den i en springform på 23 cm istället? Då den ska räcka till några fler. Sen är frågan, hur mycket ska man då öka satsen med? Hälften? Dubbelt? 🙂

Tacksam för svar!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
5 years ago

Hej! Det går jättebra. Jag skulle göra 1.5 x receptet 🙂 Kram! <3

Tomas
Tomas
5 years ago

Super god och enkel att göra

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Tomas
5 years ago

Vad roligt att höra!! 🙂

Sisi
Sisi
5 years ago

Jag bakade denna tårta men jordgubbsfyllningen blev jätte lös och jag försökte vispa men då blev den bara ännu lösare:/ Jag vet inte vad som blev fel? Kan det ha berott på att jag inte vispade grädden tillräckligt hårt eller på vattniga jordgubbar?

Emelie
Emelie
5 years ago

Hej! Super god fyllning, testade den förut med marängbottnar ☺️Tror du det skulle bli bra att göra en rulltårta med den fyllningen i? ☺️

Linnéa
Linnéa
5 years ago

Hej!
Underbart recept, låter otroligt gott! Tror du att det skulle gå att byta ut jordgubbar mot hallon?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linnéa
5 years ago

Svar ja! Det funkar 🙂 Kram! <3

Lisa
Lisa
5 years ago

Jordgubbsfyllningen blev väldigt lös, fast jag vispade och vispade för hand. Vispade grädden hårt. Vad kan jag göra för att det inte ska bli så löst?

Ronja
Ronja
4 years ago

Hej!
Kan man byta ut vaniljpulver till vaniljsocker? 🙂

Elin
Elin
4 years ago

Går det att göra denna som en siffertårta?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Elin
4 years ago

Har gjort den som siffertårta faktiskt, kika här: https://blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/05/04/siffertarta/
Kram!

chokladmuffins med chokladboll

Nästa inlägg

Chokladmuffins med Choklbollsgömma

30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x