
Sällan har jag varit med om någonting så gott som en Himmels Jordgubbstårta. Jag vet att ni är många (tusentals) som provat denna- och känner samma. Det gör mig varm i hjärtat!
I denna tårta är det samma fyllning rakt igenom. En sötsyrlig fyllning som påminner om en cheesecake med tanke på färskosten. Ljuvligt god med saftiga ljusa bottnar.
– Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt allra första recept på himmelsk jordgubbstårta.
Se i videon ovan när jag bakar Himmelsk Jordgubbstårta steg för steg.
Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Fyllning:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar
Gör så här:
- Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i fyra bottnar.
- Fyllning: Finhacka jordgubbarna (spara eventuellt några till dekoration) och låt stå.
- Vispa upp grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker i en skål, vispa med elvisp till ett riktigt fast fluff. Vänd i jordgubbarna som är finhackade och rör ihop försiktigt tills allt blandats väl.
- Montering: Tag fram tårtbottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsfyllning och lägg sedan på nästa botten. Upprepa till sista tårtbotten och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
- Dekorera gärna med färska bär.
Lycka till!
Min syster gjorde tårtan i dag och det var det den godaste tårtan jag har ätit och inte det minsta rinnig
Bakade den igår o den blev helt makalöst god!!!! Vände ner jordgubbarna i Philadelphian o sen vände ner det i grädden o konsistensen blev peeeeerfekt! TACK för supersmarrigt recept!
Vad roligt att höra! Tack själv. <3
Hej! 🙂
Blir tårtan bäst om man lägger ihop den (med fyllning) dagen innan den ska serveras, eller ska det göras strax före servering?
Mvh, Sanna
Jag gillar att montera min samma dag men äter gärna tårtan dagen efter också. Så den är lika god oavsett skulle jag säga! 🙂 Kram. <3
Jag har gjort ett mellanting. Fyllt tårtan på kvällen innan och dekorerat den på kalasdagen. Tycker att den blir finare i kanterna då eftersom den formar sig helt.
Klär anslagsformen med plastfolie, så att det finns gott om folie utanför. Sen lägger jag i en botten i taget och brer ut fyllning på. Avslutar med att vika över folien tätt så den inte torkar.
Hej! Chansar på att fråga. Jag har en 24 och en 26 form. Dubbel sats i den större? Funkar enkel sats i den mindre? Hade tänkt göra två tårtor, men såg att receptet är för en mindre springform.
Receptet ser supersmaskigt ut och jag tänkte baka det här i slutet på september till ett 30 års kalas. Det är inte jordgubbssösong direkt, såg att du tidigare tipsat om hallon som ev ersättare. Tycker hallon kan bli lite väl syrligt kanske – har du fler förslag på vad som kan vara gott i philadelphiaröran? Blåbär passar det exempelvis?
Gjorde du någon tårta med hallon och blåbär?
Tänkte göra din tårta till ett ettårskalas och skulle gärna vilja klä den i marsipan.. är det något du rekommendera och i så fall blir det väl bäst att spackla den med smörkräm ? Följer dig på insta och wow vilka recept! Fina videos på snygga o enkla bakverk och även kul att få se lite i din vardag.
Hej, försökte för andra gången göra tårtbotten enligt ditt recept men efter mer än hälften av tiden i ugnen så sjunker den ihop.
Första gången vispade jag ägg och socker för länge då jag väntade på att det skulle bli “vitt och fluffigt” vilket tyvärr inte blev efter 5 minuter eller senare. Så nu för andra gången vispade jag i 5 minuter men den blev inte fluffig men stannade där. Så vad gör jag för fel?
Hej jag tänkte prova att baka denna tårta. Undrar, om ja skulle baka i en 22cm eller 24 cm form och göra 1,5x receptet, ska ja då ha bakplåtspapper även då? Och ska formen vara med löstagbara kanter? tacksam för svar snarast. Kram
TACK! Det blev ju helt perfekt!!! Underbar tårta och den ser så proffsig ut trots att den var lätt att göra!!!!
Vad roligt att höra! Du gör mig glad. <3
Min svärdotter bakade den hos mig nu i påsk, blev en riktig hit av både vuxna och barn. Den blev himmelsk
Vad roligt att höra!! Kram <3
Hej!
Funderar på att göra mirror glaze på en sån här tårta, men vad jag förstått så är det smidigt att frysa tårtan innan man gör det
tror du att det går att frysa den här tårtan utan att smak/konsistens påverkas negativt?
Hej! Din tårta ser så god ut. Funderar på om det funkar att lägga marsipan på (ska göra en studentmössetårta). Vad tror du?
Det funkar! Kram <3
Funderar på att testa att göra den i långpanna, dela den på mitten och lägga ihop den så att den blir fyrkantig men med fyra anslag. Hur skulle du göra med mängden smet, den sats du skrivit gånger vad?
Den ser verkligen himmelsk ut!! Känns som en perfekt tårta till midsommar 🙂
Hej Frida!
Går denna att frysa in, antingen jordgubbsgrädden, anslagen eller hela tårtan?
Kram <3
Hej.
Supergod tårta. Rekommenderas. Dock..jag undrar varför du skriver “anslag” istället för tårtbotten? 🙂
Anslag är ett annat ord för tårtbotten 🙂
Hej! Jag har testat att göra den innan och den är supergod, men har du provat att göra den laktosfri? Blir den lika bra och god då tro?
Den blir absolut lika god! ingen skillnad alls tycker jag 🙂
Så tråkigt att fyllningen blev rinnig och oanvändbar.. spelar ingen roll hur mycket jajag vispar. Ser att andra skriver att jordgubbarna ska i sist och vändas i, men följer man recept så står det inte så och då blir det pannkaka av allt..
Om du vispar med t.ex. elvisp så tror jag att jordgubbsbitarna bryts ned för mycket och därmed släpper ifrån sig en massa vätska, och då är det svårt att få den tjock. Det bästa är att vända ned jordgubbarna försiktigt som du själv skrev 🙂
Hej! Denhär blir verkligen kanongod! Dock undrar jag om det går att frysa in den? Hade varit så fiffigt att kunna förbereda..
Det funkar! Dock blir det inte precis samma som med en färsking såklart, men det går 🙂 Kram! <3
Vad för nåt vaniljpulver menar du i receptet? Vad är skillnad på det och vaniljsocker?
Hej! Går det baka tårtbotten i en 24cm
Springform eller ska man dubbla receptet då?
Hej!
Himmelsk jordgubbstårta är numera favorit hemma hos oss. Förra sommaren fick jag en förfrågan om att baka 7 tårtor till ett bröllop och då blev det efter ditt recept. Tårtorna blev grymt goda och flera av gästerna frågade efter receptet. Även till min dotters student bakade jag denna tårta. Tack för alla fina och goda recept och bilder du lägger upp!
Kan man fylla botten på onsdag kväll om tårtan ska ätas fredag? Klarar ”röran” grädde/jordgubbar Mm att stå över natten eller blir den lös?
Kan man ha fyllningen till en Pinochiotårta eller blir det för sött tror du?
Det blir supergott! Gärna med ett lager lemoncurd också 🙂
Nä, jag ger upp. Andra försöket med tårtbotten men den sjunker ihop i mitten. Första försöket vara katastrof trots att jag följde receptet till punkt och pricka men använde vanlig över- och undervärme. Andra försöket vispade jag inte äggen lika länge för tänkte om jag hade ”vispat sönder” dem och provade istället med varmluft. Blev något bättre men i slutet av tiden sjönk den ändå ihop. Var ju sååå sugen på att bjuda på denna till midsommar
Hej! Så tråkigt, ofta har detta att göra med att bakpulvret inte blandats ordentligt i smeten. Rör om de torra ingredienserna ordentligt innan du tillsätter dem i smeten. Kram! <3
Går den att göra dagen innan.. Eller flyter den iväg ska ha den till i morgon midsommartårta??
Detta undrar jag med!
Jag gjorde två st tårtor i förrgår inför midsommarafton, och dom blev succé! Jag valde att röra ner jordgubbarna sist, efter att ha läst kommentarerna här, och det blev kanon. Inte det minsta rinnig fyllning. Bottnarna blev fina och sjönk inte ihop. Alla som åt den var helt lyriska
Kul!! Blir så glad! Tack för att du delar med dig. 🙂 Kram <3
Min kompis råkade ta fyllningen (utan jordgubbar i) till grillade köttet. Funkade det me
Haha OJ! 😀
Ett passande namn på en underbar tårta. Tack för ett mycket gott recept.
Vad roligt att höra! Tack själv. <3
Hej! Funderade lite bara hur många personer som tårtan räcker till ungefär? Känns som att bottnarna inte är så stora?
Hej!
Jag brukar göra denna tårta varje sommar till min dotters barnkalas.
Då brukar jag göra en dubbelsats. Då använder jag två stycken springformar á 23cm. Det blir en fin höjd och räcker till ca 15-20 pers :).
Hei! Jeg er en norsk leser, og skal bake denne tårtan for første gang.
Vet du om man må dynke bunnen(botten) med melk eller noe? For å få en saftig bunn? Eller behøvs det ikke?:-)
Takk. Hilsen norsken:-)
Tror du man kan göra denna mjölkfri? Eller ska jag ge upp mina drömmar? Skulle du använda havrevisp eller sojabaserad grädde? Tänker havrebaserad ”Philadelphia”..
Om man vill baka i långpanna räcker smeten för tårtbotten då eller behöver jag göra de dubbla?
Hej! Undrar bara om man måste ha färska jordgubbar i, eller om det funkar med frusna upptinade?
Trevlig variant på jordgubbstårta. Gjorde något tunnare botten och 20 cm istället och delade i tre bottnar. Dekorerade sidorna som naked cake så fyllningen räckte bra ändå (och jättebra konsistens!!).
Godaste tårtan jag både gjort och ätit! Blir succé alla gånger
Dock är minsta sonen äggallergisk, undrar om du har tips på ngt som kan ersätta äggen? Vill ju att alla i familjen ska kunna ta del av den 🙂
Kram!
Nån som provat med frusna jordgubbar? Går det eller blir det för blött?
Gjorde dubbelsats eftersom jag hade två tårtor men blev så sjukt mycket fyllning över så testar att frysa ner och ha till glassbuffén på dotterns ettårskalas i helgen
Toppen! Denna fyllning är verkligen god som glass. 🙂 Kram!
Passar det att göra i långpanna om man dubblar satsen?
Jordguggstårta
Kan man göra tårtbottnarna iförväg och frysa in dom?
Går det bra att frysa bottnarna om man vill göra dom iförväg?
Absolut! De håller i flera månader i frysen. Plasta in ordentligt 🙂
Hej! Kan jag använda vaniljpasta i tårtbotten och fyllningen? Har svårt att hitta vaniljpulver i England!
Det funkar fint! Den är så pass fast att det inte blir någon skillnad i konsistens. 🙂
Åh jag gjorde den här idag och så himla god!! Så himla saftiga och luftiga bottnar och sån god fyllning! Så uppskattad av folk som smakade den! Tack för ett jättebra recept!
Och kan jag göra bottnen i en 20cm form istället? 🙂
Det kan du! Du behöver inte ändra något i receptet utan kör på som det står! Kika in i ugnen emellanåt. 🙂
Tror du det funkar att ha marsankräm mellan oxå?
Ska man skära jordgubbarna först eller vispa i dom hela?😊
De ska tillsättas i småbitar! 🙂
Hur höga kanter behövs på springformen till den himmelska jordgubbstårtan?
Dubbelt så hög som din springform! Kram <3
Så bra tårta alla älskar den!❤️❤️❤️
Denna är SÅ god! Tror du det fungerar att byta ut jordgubbarna mot blåbär nu när de är i säsong? 🙂
Det funkar absolut! 😍
Gjorde denna tårta i sommras och det blev verkligen succé. Tänkte göra den igen nu när dottern fyller år men undrar om man kan använda hallon ist för jordgubbar?
Riktigt god jordgubbstårta😋😋