Focaccia är ett italienskt matbröd som kommer från Ligurien. Det är ett vetebaserat bröd som kryddas med salt. Focacciadeg liknar en pizzadeg i sin struktur och består av mjöl med mycket gluten, olivolja, vatten, salt och jäst. Brödet blir saftigt och lite segt. Och det går att smaksätta med precis vad som helst! 🙂
Jag har denna gång smaksatt mitt bröd med soltorkade tomater och fetaost. Det blev SÅ gott! Faktiskt det godaste matbröd jag vet.
Focaccia:
Antal bröd: 2 stora
Tid: 1.5 h
Förvaring: Brödpåsar i skafferi eller plastpåsar i frys.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 3 dl vatten, ljummet
- 0,5 dl olja från soltorkade tomater
- 1 msk honung
- 1 msk flingsalt
- 6-7 dl vetemjöl
- 1 pkt fetaost
- 10-15 soltorkade tomater i olja (i olja)
- Börja med att smula jästen i en bunke.
- Häll på vattnet och rör tills all jäst löst sig.
- Tillsätt resterande ingredienser utom fetaost och tomater, arbeta ihop en smidig deg i maskin i 5 minuter.
- Tillsätt fetaost och tomat som du arbetar in i degen.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar och tryck ut varje del så att de blir 2 cm tjocka (höga).
- Lägg degbitarna på en varsin bakpapperklädd plåt som du smort med lite olja.
- Tryck med fingrarna så att det bildas gropar i degen och strö sedan över lite flingsalt.
- Låt jäsa i 30 minuter och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
- Låt svalna på avsvalningsgaller.
Lycka till! ♥
Ser såå gott ut! Jag ska definitivt prova detta receptet.
Hej, tar du olja från glasbruken som det finns soltorkade tomater i? Går det lika bra med olivolja? Vilket är godast?
Svar ja! Och ja, det går jättebra med olivolja i! Det använder jag alltid förutom när jag ska ha i soltorkade tomater. Så när du ska ha soltorkade tomater i så rekommenderar jag oljan direkt från burken! Men annars olivolja! Kram. <3
Hej!
Går denna att göra med ett annat mjöl så den känns lite nyttigare? 🙂
Jättegott bröd! Bakade brödet till vår inflyttningsfest och det slutade med att alla ville ha receptet med sig hem.
Har gjort det här receptet många gånger och det blir alltid lika bra! Brukar utesluta fetaost och ta vetemjöl special.