Hello finisar! Hur mår ni idag?
Jag har ont i kroppen idag. Hänger inte riktigt med i det tempo jag brukar hålla. Så därför har jag precis haft lite hemmaspa. Och nu sitter jag vid mitt skrivbord i mjukisdress, två täcken, ulltofflor och mössa. Måste värma upp mig lite så kanske det känns bättre sen. Jag mumsar på hemgjord Hemkola. Ni vet den goda hemkolan man kan köpa vid lösgodiset i affären? Sån kola har jag gjort själv. Så himla gott. Kola och hasselnötter är verkligen en himmelsk kombo.
Hemkola har varit en favorit hos mig enda sedan jag var liten. Köper alltid ett par bitar när jag plockar lösgodis.
Hemgjord Hemkola, ca. 30 bitar:
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl råsocker
1.5 dl sirap, ljus
1.5 dl hasselnötter, finhackade
–
Rör ihop vispgrädde, råsocker, ljus sirap och 1 dl av hasselnötterna i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelhög.
Låt kolan koka tills den når en temperatur om 125°C.
Häll upp kolan i en bakpapperklädd form och toppa med resterande hasselnötskross.
Låt stelna i rumstemperatur i ett par timmar.
Skär eller klipp kolan i önskade bitar och slå in i lite bakpapper.
Förvaras i en kakburk med lock i skafferitet. Håller sig i minst 3 veckor.
Fler recept på kola:
Julmustkola
Saltlakritskola
Citronkola
Chokladdoppad chokladkola
Salt smörkola med vanilj
Kardemummakola
Polkakola
Saffranskola
Smörkolakarameller
Hej! Tack för en fantastisk blogg! Ska göra dina vaniljbullar i långpanna imorgon, ska alla 30 vara på en o samma plåt? Tack på för hand. Ta hand om dig, kram 🙂
Hej fina Amanda! Tack själv. Nej, jag kör 15 bullar på en plåt – så två plåtar blir det. Om du har små plåtar så får du dela upp det så det blir lagom. Tänk på att lägga dem med lite mellanrum så att de får plats att jäsa. 🙂 Kram!