Vardag

För en finare jul

 

På söndag är det 2:a advent och tre veckor senare är det julafton. En dag fylld av kärlek, spänning, glädje och värme för många. Dock inte för alla. Julen innebär även ensamhet, oro, skräck, alkohol, droger, bråk och tårar för många andra.

När min storebror och jag var barn så fick vi aldrig ont i magen på grund av att vi ätit för mycket pepparkaksdeg. Vi fick ont i magen för att vi inte visste ifall snaran som låg i garderoben skulle få ligga kvar under julen eller om pappa tänkt använda den. Skulle pappa hänga sig ute i förrådet, som han så många gånger sagt att han ska göra? Vad var det för fel på oss? Vad var det som gjorde att våran pappa inte ville leva och vara med oss? Varför pratar pappa så konstigt, och varför är han arg på mamma? Han luktar konstigt. Ja, för oss har inte julen alltid varit någonting som vi längtat efter.

Julen borde handla om kärlek. Om att vi umgås och tar hand om varandra. Inte ett enda barn ska behöva låsa in sig i garderoben för att gömma sig för sina påverkade föräldrar. Inte ett enda barn ska behöva sitta i skolan efter jullovet och lyssna på när alla andra barn berättar om alla julklappar de fått, när de själva endast önskat sig en sak – att inte bli slagen.

Julen är en hemsk högtid. Många familjer planerar julmat framför brasan medan andra får sitta utomhus och frysa i sin ensamhet. Många barn får nya ipads, ps4 och telefoner medan andra barn får låsa in sig i garderoben och gömma sig för sina påverkade föräldrar. Många pensionärer sitter ensamma utan en enda varm kram. Många hemlösa står ute på gatan och kikar in genom fönstret hos en familj där alla är glada och lyckliga. Ja, personligen så AVSKYR jag julen. Den är orättvis. MEN jag försöker alltid att göra det bästa av den och hoppas på att i år få göra den lite bättre för någon annan också.
– Och för att kunna göra det så behöver jag din hjälp.

Är det så att du vet någon/några som (i Västeråstrakten) sitter ensam i jul? Barn som behöver komma bort från sina föräldrar som missbrukar? Eller en familj där föräldrarna inte har råd att ge sina barn en rättvis jul? En pensionär som inte har någon att fira med? MAILA gärna till mig – jag tänker bjuda in dessa människor att fira jul med mig och min familj i Västerås.

Vi kommer att vara 8-9 vuxna och 2 barn på 7 & 8 år. Vi kommer att ha julmat så att det räcker och blir över, paket till alla barn, varma kramar och mycket kärlek. Vi dömer ingen efter historia och skulle bara bli otroligt glada om vi fick göra denna jul mer betydelsefull för någon. Vi står givetvis även för transport.

Jag vill även passa på att uppmana er alla – se er omkring i jul. Låt ingen sitta ensam. Fira en vit jul för barnens skull och kom ihåg att kärleken är viktigare än julklapparna. Sitter din granne ensam? – Bjud in denna på en bit mat. För vem lagar inte alldeles för mycket mat under julen? Och delad glädje är dubbel glädje.

Dela gärna detta inlägg och hör er för.
Kan ni hjälpa mig? – Maila då till fridaviktorias(@)live.se

Tusen tack för att du tog dig tid att läsa detta, och tack på förhand för din hjälp.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Linnea
Linnea
7 years ago

Åh, en stor kram till dig! <3

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linnea
7 years ago

<3 <3 Kram!

Evelina
Evelina
7 years ago

En stor kram till dig❤️ så fint att du bjuder in till julfirande hos dig, sån fin medmänniska du är❤️

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Evelina
7 years ago

Stor kram tillbaka! <3

Lovisa
7 years ago

Åh, sitter och gråter nu för att jag önskar att alla skulle vara som du… känner mig hemsk i jämförelse. Lycka till!!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lovisa
7 years ago

Du är inte hemsk! Du är så fin. Stor kram <3

Ewa Nilsson
Ewa Nilsson
7 years ago

Stort plus för dig och ditt initiativ. Han där uppe är glad att du finns. Trevlig helg

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Ewa Nilsson
7 years ago

Tack fina du! <3

Sarah
Sarah
7 years ago

Du är helt fantastisk!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Sarah
7 years ago

Tack fina du! <3

Beatrice
Beatrice
7 years ago

Himla fint gjort av dig!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Beatrice
7 years ago

<3 <3 Kram!

Lotta
Lotta
7 years ago

Ja jag kommenterar lite ”efter”, fick liksom samla mig först. Även mina tårar rann när jag läste inlägget. Så fint av dig att vilja göra detta! Stort varmt hjärta har du. Kram!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lotta
7 years ago

Stor kram till dig. Tack för din kommentar. <3

Nästa inlägg

Centerfudge på 3 ingredienser

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x