Godis, Julbak

Pepparkakskola

Hej på er!
Idag är jag tillbaka på jobbet ett par timmar. Igår var vi på begravning för Roberts mormor. En begravning som vi visste skulle bli fin då vi lever i vetskapen om att Greta levt i 94 lyckliga år och att hon längtade tills den dagen hon fick följa sin Rolf till andra sidan. De var gifta i nästan 70 år och levde ihop längre än så. Det är otroligt tycker jag. Och med två månaders mellanrum fick de följas åt. Så himla fint för dem. ♥ Det var tungt på begravningen. Tungt men otroligt fint. ♥

Idag har vi laddat batterierna ordentligt och haft en lugn dag. Vi har bland annat kokat en pepparkakskola och tänkt på Rolf och Greta. De älskade Julgodis av alla dess slag. Jag bakade åt dem en del och de blev så himla glada. Jag tror att de skulle ha älskat denna pepparkakskola. Favoriten hos dem var Jordnötscrisp. 🙂

Så jag tänkte dela med mig av receptet på min bästa Pepparkakskola till er. Gjorde denna förra julen också men kände för att lägga ut receptet igen då det är värt all uppmärksamhet.

pepparkakskola5
Eftersom att min Julmustkola fick så stor uppmärksamhet för sin form (tvinnade) så tänkte jag att jag kör på samma även denna gång. Det är ju bara så himla fint, visst?

pepparkakskola3
Jag tycker absolut att ni ska prova denna kola om ni gillar pepparkakor. Ni kommer inte att bli besvikna!

Pepparkakskola, ca. 50 st:
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl sirap, ljus
25 g smör
1 msk pepparkakskryddor
+ flingsalt – valfritt

Blanda alla ingredienser utom smör och kryddor i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och sänk värmen till medel. Låt koka tills kolan nått en temperatur om 125°C.
Tag av från värmen och rör ner smör och pepparkakskryddor.
Häll upp i en bakpapperklädd form, 20×20 cm, strö över flingsalt om du önskar.
Låt stelna och skär sedan i jämnstora bitar.
Förvara i en tätslutande burk med lock.

pepparkakskola
Lycka till med din Pepparkakskola! Hoppas det ska smaka. 🙂

Tips på andra kolor:
Julmustkola
Saltlakritskola
Citronkola
Chokladdoppad chokladkola
Salt smörkola med vanilj
Kardemummakola
Polkakola
Saffranskola
Smörkolakarameller

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nathalie
Nathalie
7 years ago

Hej,skulle inte du kunna lägga upp en video på när du tvinnar kola? Jag har inte förstått riktigt hur du får till den fina formen på dem! ♥

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Nathalie
7 years ago

Absolut, det ska jag göra!! Kram. <3

Linn
Linn
5 years ago

Hej! Äntligen är det dags att börja julbaka igen, som jag längtat. Jag skulle dock vilja veta hur länge kolan klarar sig om den står i kylen?

Tack för alla dina underbara recept!
Kram <3

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Linn
5 years ago

Hej! Den klarar sig 3 veckor i kylskåp. Men ett par månader i frys 🙂 Kram <3

Saffransknäck

Nästa inlägg

Saffransknäck

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x