Godis, Julbak

Saltlakritskola

God dag raringar!
Idag har jag mycket att stå i. Många spännande projekt på G just nu. Ska bli så roligt när det är färdigt och ni får se resultatet. Så jag måste springa in i köket igen, men ville bara kika förbi med recept på en ljuvlig saltlakritskola som jag tror att många av er kommer att gilla.

saltlakritskola2
Den blir sådär härligt seg och ger en tydlig smak av saltlakrits. Ja, den är SÅ god. Om du gillar lakrits så måste du prova denna Saltlakritskola.

Saltlakritskola, ca. 40 bitar:
2 dl Strösocker
2 dl Vispgrädde
2 dl Sirap, ljus
2 dl Turkisk peppar, krossad
Ev. lite svart karamellfärg – valfritt

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop och låt sedan småkoka på medelhög värme.
Koka tills kolan visar en temperatur om 125°C.
Om du inte har någon termometer så kan du göra kulprovet – beskrivning längre ned↓.
Häll kolan i en bakpapperklädd form, ca. 20×20 cm.
Låt stelna i ett par timmar, gärna över natten och skär sedan i jämnstora bitar.
Slå in i lite smörpapper och förvara kolarna i en tätslutande burk med lock i skafferiet. 

Kulprovet:
– Droppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Tag upp den med fingrarna och rulla till en kula.
– Går den att forma till en kula är smeten färdig.
– Går den inte att forma till en kula så ska smeten kola någon minut till.

saltlakritskola
Nu ska jag ta mig en bit Saltlakritskola och sedan jobba vidare. Ha en strålande onsdag! Vi hörs lite senare. ♥

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma
Emma
7 years ago

Ska den stelna i kylen eller inte? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emma
7 years ago

Hej! Jag låter den stelna i rumstemperatur! Kram <3

Noelia
Noelia
7 years ago

Hej Frida!
Jag undrar bara hur du gör dina remmar nuförtiden när du är vegetarian, vad använder du istället för gelatin? Jag är också vegetarian och undrar därför, så att jag också ska kunna göra dem 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Noelia
7 years ago

Hej! Jag har inte gjort remmar som jag själv ätit av sedan jag blev vegetarian faktiskt. Men jag har däremot hört att det ska funka bra med agar-agar. Ska ta mig an den utmaningen så fort det finns tid tänkte jag. Om du hinner före – meddela gärna hur det gick! 🙂 Stor kram. <3

Kajsa
Kajsa
6 years ago

Hej Frida 🙂 kan man frysa in dessa?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kajsa
6 years ago

Hej Kajsa! Det funkar 🙂 Kram!

Kajsa
Kajsa
6 years ago

Den godaste kolan nånsin! Tvivlar på att det kommer vara kvar nåt till jul

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kajsa
6 years ago

Visst är den god!! Så svår att inte äta av. 🙂 Kram!

Nästa inlägg

Varm choklad- fudge

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x