Julbak, Småkakor

Gammeldags Pepparkaksdeg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Finns där något godare än nygräddade Pepparkakor? Eller en liten tugga av pepparkaksdegen för all del?
Jag älskar både pepparkakor och pepparkaksdeg. Och att baka pepparkakor givetvis. Extra roligt blir det med ett riktigt gammalt och beprövat recept på en pepparkaksdeg. Ett säkert kort från långt tillbaka i tiden. Jag har ett riktigt gammalt recept som jag fått av min mamma, och som hon i sin tur ärvt osv. Jag tänkte faktiskt dela med mig av det receptet till er, så att ni kan baka lika goda Pepparkakor som jag i jul! Givetvis stod receptet med kaffekoppsmått innan, men jag har gjort om det så att det inte ska bli några missförstånd.. Detta recept ger en stor sats deg som ger ca. 350-400 pepparkakor om du kavlar ut degen tunt. Det går jättebra att halvera receptet. Eller så gör du en stor sats och ger hälften av degen till grannen så att även de kan baka goda pepparkakor tillsammans med familjen. :-))

Gammeldags pepparkaksdeg, ca 400 pepparkakor:
1.5 dl sirap
7 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 msk bikarbonat
500 g smör
1.5 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
1 msk malda nejlikor
24 dl vetemjöl

Blanda sirap, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och tag sedan bort från värmen.
Rör i bikarbonat, smör och kryddorna. Rör om tills allt smör smält och blandningen svalnat en aning.
Mät upp 24 dl vetemjöl i en stor bunke och häll sedan på smörblandningen. Arbeta ihop en ganska kladdig deg.
Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.

Baka av Pepparkakorna:
Sätt ugnen på 200°C.
Tag en bit av degen och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Har du ärvt något recept någon gång? Berätta gärna! :-))

Subscribe
Notify of
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lina
4 years ago

Idag satte jag igång med första julbaket, saffransbullar. Nästa kanske blir pepparkakor, så gott ju!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Lina
4 years ago

Åh vad härligt! Visst är det mysigt att julbaka! :-))

Tova
Tova
4 years ago

Kul att du delar med dig av ett gammalt recept. Ser super gott ut. Detta recept skall definitivt bakas i jul! Vilken typ av sirap rekommenderar du? Ljus eller mörk?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Tova
4 years ago

Ja, det är ju oftast de recepten som är de bästa! Jag använder ljus sirap. Kram <3

Rebecca
Rebecca
4 years ago

Hej! I ett annat recept från 2015 (”knäckiga pepparkakor”) har du lite andra ingredienser, bl.a. vispgrädde. Hur skulle du säga att de två skiljer sig vad gäller smak och konsistens etc? Och vilket tycker du personligen är godast? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Rebecca
4 years ago

Hej! Ja, jag vet. Jag minns att det andra receptet är lite godare att äta som en deg. Men pepparkakorna blir snarlika. Det andra receptet ger lite starkare pepparkakor och så går degen att kavla ut liiite tunnare. Men båda är favoriter!! Kram <3

Stina Pliix
Stina Pliix
Reply to  Frida Skattberg
3 years ago

Går det knackigare receptet att frysa in, varför går det inte att frysa in vanlig pepparkaksdeg? Stina

Åsa
Åsa
4 years ago

Går det bra att frysa in denna deg?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Åsa
4 years ago

Nej, tyvärr inte! Kram <3

Matilda
Matilda
3 years ago

Hur länge håller sig degen i kylen? 🙂

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Matilda
3 years ago

Jag hade min deg i kylskåp i 3 veckor utan problem. Kram

Fabronia
Fabronia
3 years ago

Hej
Jag hade min deg i kylen över natten men sen när jag tog ut den så var den stenhård, jag hade den ute ett par timmar men den blev bara liksom smulig.
Vad gjorde jag för fel?

Mikaela
Mikaela
2 years ago

Hej tack för receptet påminner om mormors recept…mickis

Nästa inlägg

Torsdagsmorgon

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x