Finns där något godare än nygräddade Pepparkakor? Eller en liten tugga av pepparkaksdegen för all del?
Jag älskar både pepparkakor och pepparkaksdeg. Och att baka pepparkakor givetvis. Extra roligt blir det med ett riktigt gammalt och beprövat recept på en pepparkaksdeg. Ett säkert kort från långt tillbaka i tiden. Jag har ett riktigt gammalt recept som jag fått av min mamma, och som hon i sin tur ärvt osv. Jag tänkte faktiskt dela med mig av det receptet till er, så att ni kan baka lika goda Pepparkakor som jag i jul! Givetvis stod receptet med kaffekoppsmått innan, men jag har gjort om det så att det inte ska bli några missförstånd.. Detta recept ger en stor sats deg som ger ca. 350-400 pepparkakor om du kavlar ut degen tunt. Det går jättebra att halvera receptet. Eller så gör du en stor sats och ger hälften av degen till grannen så att även de kan baka goda pepparkakor tillsammans med familjen. :-))
Gammeldags pepparkaksdeg, ca 400 pepparkakor:
1.5 dl sirap
7 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 msk bikarbonat
500 g smör
1.5 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk kardemumma
1 msk malda nejlikor
24 dl vetemjöl
–
Blanda sirap, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och tag sedan bort från värmen.
Rör i bikarbonat, smör och kryddorna. Rör om tills allt smör smält och blandningen svalnat en aning.
Mät upp 24 dl vetemjöl i en stor bunke och häll sedan på smörblandningen. Arbeta ihop en ganska kladdig deg.
Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.
Baka av Pepparkakorna:
Sätt ugnen på 200°C.
Tag en bit av degen och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.
Idag satte jag igång med första julbaket, saffransbullar. Nästa kanske blir pepparkakor, så gott ju!
Åh vad härligt! Visst är det mysigt att julbaka! :-))
Kul att du delar med dig av ett gammalt recept. Ser super gott ut. Detta recept skall definitivt bakas i jul! Vilken typ av sirap rekommenderar du? Ljus eller mörk?
Ja, det är ju oftast de recepten som är de bästa! Jag använder ljus sirap. Kram <3
Hej! I ett annat recept från 2015 (“knäckiga pepparkakor”) har du lite andra ingredienser, bl.a. vispgrädde. Hur skulle du säga att de två skiljer sig vad gäller smak och konsistens etc? Och vilket tycker du personligen är godast? 🙂
Hej! Ja, jag vet. Jag minns att det andra receptet är lite godare att äta som en deg. Men pepparkakorna blir snarlika. Det andra receptet ger lite starkare pepparkakor och så går degen att kavla ut liiite tunnare. Men båda är favoriter!! Kram <3
Går det knackigare receptet att frysa in, varför går det inte att frysa in vanlig pepparkaksdeg? Stina
Går det bra att frysa in denna deg?
Nej, tyvärr inte! Kram <3
Hur länge håller sig degen i kylen? 🙂
Jag hade min deg i kylskåp i 3 veckor utan problem. Kram
Hej
Jag hade min deg i kylen över natten men sen när jag tog ut den så var den stenhård, jag hade den ute ett par timmar men den blev bara liksom smulig.
Vad gjorde jag för fel?
Hej tack för receptet påminner om mormors recept…mickis