Hej på er!
Snön har nu lagt sig utanför fönstren här i Örebro. Dock inte mycket, men lite vitt har vi i gräset i alla fall. Har ni någon snö? Jag såg att pappa har fått hur mycket snö som helst nere på Gotland. Alla som tjatar om det fantastiska Gotland “som inte har någon vinter”. ;-))
Här är det vinter i alla fall, snö eller inte snö. Kallt som bara den! Och vet ni vad jag gillar mest med den kalla årstiden? Förutom att åka pulka och göra snöänglar.. Baka bröd! Jag älskar att baka bröd. Det är så mysigt att stå inne i värmen och baka medan snön yr utanför köksfönstret.
I förra veckan så bakade jag ett riktigt härligt grytbröd. Ett knådfritt sådant faktiskt. Att baka brödet i en Gjurjärnsgryta gör att brödet blir mer saftigt och får en härlig skorpa. Precis sådär krispig och god som bröden i bagerierna.
Och i och med att det är knådfritt så bevaras luftbubblorna som jäser upp i degen. Därav lite hål i brödskivorna. Jag älskar det! Ni vet väl att smaken sitter i hålen? ;-))
Knådfritt grytbröd:
12 g färsk jäst
3.5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
8 dl vetemjöl
2 tsk salt
–
Lös jästen i vattnet, i en stor bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och rör tills degen gått ihop.
Plasta in med folie och låt stå i kylskåpet över natten.
Sätt in en gjutgärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen, och sätt samtidigt ugnen på 250°C.
Tag fram degen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Stjälp ut degen på väl mjölat bakbord.
Vik försiktigt ihop degen till den form din gryta har.
Lägg degen i den varma grytan och lägg på locket. Sätt in grytan i ugnen och sänk sedan värmen till 225°C.
Grädda brödet med lock på i 30 minuter, tag sedan av locket och grädda i ytterligare 20 minuter .
Låt svalna en stund i grytan innan du lägger det på ett avsvalningsgaller.
Låt gärna svalna helt innan du skär i brödet – det gör brödet mer saftigt då ingen ånga/funk släpps ut.
Jag har även recept på knådfria frallor, eller varför inte en riktigt god formfranska?
Ha nu en toppenfin tisdag! Stor kram. ♥
Enkelt recept, det gillar jag! Måste testas.
Kul! Kram på dig! <3
Nu när jag har en gjutjärnsgryta som jag har fått av min mamma så ska jag äntligen prova det här receptet 🙂 Jenny
Vad roligt! Hoppas att det ska smaka 🙂 Kram <3
Hej jag har nu bakar brödet ska provsmaka i kväll, kan man dubbla receptet den här kommer nog gå åt i kväll
Vad roligt! Hoppas att det smakade bra. <3
Supergott bröd det gick att dubbla jag hadde en större gjutjärnsgryta då, ska prova frallor nu
Vad roligt att höra! 🙂 Kram <3
Ska jästen lösas i kallt vatten?
Ja, precis! 🙂
Superbra recept! Har bakat det flera gånger. Trots att jag inte är någon mästerbagare och var väldigt osäker på resultatet så bestämde jag mig för att modda receptet då jag nyss satt en surdeg. Jag använde 7 dl vetemjöl special och 1 dl finmalet rågmjöl samt ca en dl matad surdeg. Något gram mindre jäst samt att jag lät degen jäsa en dryg timme i rumstemperatur varefter jag slarvigt vek in sidorna med en slickepott innan jag satte in degen i kylen. Resultatet blev superbra! Segt, luftigt och krispig yta.
Låter ljuvligt! Vad roligt att höra. Tack för att du delar med dig. <3
Jag upplevde att 8dl mjöl var för mycket, så jag hade bara i 7dl och upplevde ändå att den blev ganska fast i konsistensen! Ska bli spännande att se hur de smakar nu när de kommer ur ugnen 🥳
Kan man ta solros olja i stället för olivolja eller vad gör olivoljan
Ett svenskt bröd utan socker. Fantastiskt!
Kan det göras glutenfritt?