Allmänt

HÄLSA 2016

Hej på er! Jag tänkte dela med mig av lite kvällstankar.
För ett par minuter sedan så plingade det till i min telefon. Ett mail med ämnet ”Så blir du sommarsmal på 1 vecka” damp ner i inkorgen.

För det första – Vad betyder Sommarsmal?
För det andra – På EN vecka? Vem försöker de lura?
För det tredje – Jag vill inte vara ”sommarsmal”, jag vill vara mig själv.

Det finns inte mycket som gör mig så arg som utseendeideal som är helt fel. Som unga tjejer följer. Som de tror är det rätta. Att vara supersmal för att ”passa bättre” i sin bikini. För vems skull?
Hetsen kring träning såhär innan sommaren är hysterisk. Det är så sorgligt.
Sorgligt att höra hur tonårstjejer i omklädningsrummet bredvid pratar om hur tjocka de är, att de måste träna lite hårdare för att tappa ett par kilo innan de kan visa sig på stranden i sommar?
Visa sig för vem?
Är det inte vårt ansvar att visa att vi duger precis som vi är?

Jag har också varit ung. Jag har fått många kommentarer om att jag är alldeles för smal. Mina klasskamrater slängde ord som ”anorektiker” ”plankan” m.fl. över mig. Främlingar kom fram till mig nästan varje dag för att kommentera mina supersmala ben. Jag har också haft extremt dåligt självförtroende. Jag gjorde det yttersta för att gå upp lite i vikt så att jag skulle duga. Så att människorna som jag kallade ”mina vänner” skulle tycka om mig. Så att jag skulle få bli en i gänget. Vad gav det mig? – Ännu sämre självförtroende och ännu färre vänner. Och en vrickad syn på livet- och framför allt på mig själv. Jag mådde illa när jag såg mig själv i spegeln. Liksom förstod varför de kallade mig för ”skelettet”. Ska det verkligen vara så för en tonåring?

Om jag bara hade haft någon där för mig då. Någon som berättade för mig att jag duger precis som jag är. Att jag har ett fint hjärta och att jag är vacker. För jag är vacker. Och jag har ett fint hjärta. Jag är väldigt underviktig men jag älskar varenda gram av min kropp.

Jag blir inte en sämre människa för att jag är för smal? Och du blir ingen sämre människa bara för att någon inte tycker att du är smal? För vem bryr sig? Vem bryr sig om vad alla andra tycker? Vi har bara ett liv. Ett liv som vi ska leva efter oss själva. Vi ska göra saker som får oss att må bra. Saker som gör oss lyckliga ända in i själen. Vi ska umgås med människor som tar fram de bästa sidorna hos oss. Varför slösa tid på annat? Varför slösa tid på människor som trycker ner dig? Det här är DITT liv. Din tid. Och du vet aldrig hur lång tid du har på dig att njuta av ditt liv. Och tänk på att det är din kropp som faktiskt står ut med- och orkar hålla dig på fötterna under alla dina galna idéer och äventyr. Oavsett om du är lång, kort, underviktig eller överviktig så är du i alla fall JÄTTEVIKTIG. Du räknas. Du är unik. Ta vara på din chans att göra någonting bra i livet. Du kan bli precis vad du vill. Du måste bara börja TRO på dig själv! Jag tror på dig.

Och vet ni? Även denna sommar så kommer jag att se ut precis som jag gör. Jag kommer att skratta åt allt som gör mig glad, jag kommer att gråta åt sådant som gör mig ledsen. Jag kommer att äta alldeles för mycket glass och baka alldeles för många goda pajer som jag kommer att dela med vänner. Förmodligen så kommer jag även att grilla gott kött som jag kommer doppa i en god bea. Jag kommer att dricka aningens för många svalkande sommardrinkar och äta Jordgubbar med vispgrädde var och varannan dag. För det mår jag bra av. Och trots mina smala ben som främlingar ofta säger är ”för smala” så kommer jag barbent att bära klänningar, kjolar och snygga shorts. För att jag är jättefin i sommarplagg. Jag kommer, iklädd bikini, att springa runt och busa på stranden tillsammans med mina hundar utan att bry mig det minsta om vad folk tycker. För vet ni? Det bästa mina hundar vet är att få springa med mig på stranden. Och mina hundar älskar mig oavsett hur jag ser ut.

Kan ni lova mig att inte glömma bort er själva? Att inte glömma bort att ha roligt också. Träna för att må bra. Inte för att få någon annan att må bra. Satsa på ”Hälsa 2016”. Och du, unna dig goda glassar, picknicks på stranden & en och en annan svalkande sommardrink. Det är du värd! Du rockar! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elisa
Elisa
8 years ago

Underbara du, tänkvärda ord! <3

Ditte
Ditte
8 years ago

Önskar verkligen att jag kunde känna så som du, att jag inte bryr mig om vad andra tycker o tänker, eller tror att andra tänker. Tyvärr gör jag det. Jobbar med mig själv varje dag, men det ska gå. Jag är bra som jag är!
Du är en fantastiskt klok kvinna som inspirerar mig varje dag. Tack!!

Elin
Elin
8 years ago

Grymt inlägg!

Jenny
8 years ago

Kunde inte sagt det bättre själv, så trött på att alla söker det här ”perfekta” idealet, usch blir så arg!! Önska bara att folk kunde inse att dom duger som dom är och inte att dom ska jobba för att se så bra ut som möjligt för andra!

Frida
Frida
8 years ago

Blev tårögd, så fint och så sant! <3

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Frida
8 years ago

Stor kram! <3

fia
fia
8 years ago

Kanske det bästa jag nånsin läst

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  fia
8 years ago

Kram på dig! <3

Alma
Alma
8 years ago

Vilket härligt inlägg! Önskar precis som ditte skrev att jag kände som du!

Är själv den tonårstjejen som tycker sig behöva tappa några kilon (dock inget jag pratar om med vänner) för att duga i sommar.. Önskar de inte var som de är Menmen, måste jobba med självförtroendet :kr

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Alma
8 years ago

Hej fina Alma! Jag tycker att du är alldeles perfekt precis som du är. Många säger att ”ingen är perfekt”, men jag vill gärna säga att alla är perfekta på sina egna vis. Försök att tänka att du är din egen bästa kompis. Alltså, om det var din kompis som sade till dig att hen behöver tappa ett par kilon för att duga i sommar – VAD hade du då svarat? Hade du sagt ”Gud ja, det behöver du verkligen” eller snarare ”Men kära vän, vad är det du pratar om. Du är SÅ snygg och fin precis som DU är”?? Var din egna BÄSTIS! Du är så fin. Stor kram. <3

fridasbakblogg
fridasbakblogg
8 years ago

Men vad mysigt med ett litet liv där inne. Grattis får jag säga! Längtar tills jag kommer dit jag också. :))

Ja, men det är verkligen så! ÄNTLIGEN kan jag känna mig stolt över min smala kropp liksom. Dock har jag gått upp ett KG nu, är SÅ glad!! Snart når jag 50-sträcket. Wihoo.

Tack snälla för din kommentar! Du är så fin du också. Stor kram. <3

Nästa inlägg

Chokladbräck med Polkaglass

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x