Hej på er, fina ni! 🙂
Efter en välbehövlig sovmorgon sitter jag nu med ett stor glas färskpressad Apelsinjuice med massa isbitar och försöker få lite jobb gjort. Jag har mycket att göra idag! Gillar dagar när jag har fullt upp, dock skulle det vara skönt med en helt ledig dag någon gång! Just nu har jag kollat igenom lite bilder som jag tog igår, ser fint ut. Ni får se mer av det senare. Nu ska jag skriva lite om mina ljuvliga Geléhallon! Tänk så enkelt och gott det är att göra sitt eget godis! Jag tänker att Geléhallon kan vara en perfekt present på Alla hjärtans dag. Jag kommer lägga mina i små cellofanpåsar och sedan ge bort till nära och kära. 🙂
Jamen kolla vilka härligheter! Det är verkligen SÅ mycket godare att göra egna Geléhallon än att köpa färdiga. En stor skillnad!
Och det är faktiskt inte så svårt som många kan tro. Ni vet mina remmar? Man gör ungefär på samma sätt fast häller upp smeten i formar istället för på en plåt. Plättlätt!
Geléhallon, 70 st:
150 g Jordgubbar, frysta – Vill du ha med hallonsmak så tar du 180 g Hallon.
10 Gelatinblad
1.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, vit
1.5 dl Vatten
0.5 tsk Citronsyra
Garnering:
Strösocker
Citronsyra – ifall du vill ha dem lite syrliga.
Gör så här:
Börja med att olja in silikonformar.
Tina sedan jordgubbar i micron.
Mixa jordgubbarna slätt i en mixer och sila bort de små kärnorna i en finmaskig sil.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ställ åt sidan.
Koka upp strösocker, sirap och vatten i en kastrull på hög värme.
Låt stormkoka i 5-6 minuter och rör sedan ner jordgubbsmixet.
Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma jordgubbsblandningen.
Tillsätt till sist citronsyra och rör om.
Fördela smeten jämnt i formarna.
Låt stelna svalt i 1 dygn.
–
Häll upp strösocker (och ev. citronsyra) på ett fat.
Rulla godiset i sockerblandningen och lägg dem på ett galler.
Låt de torka 1-2 dygn.
Förvaras torrt!
Tips på annat Godis:
Sura Hallonremmar
Nyttiga Bärremmar
Syrliga Citronremmar
Syrliga Limeremmar
Syrliga Blåbärsremmar
LYCKA TILL! ♥
Såg ju gott ut! Vad ör det för formar du använder?
Geléhallonformar från Pufz.se 🙂
Vart köper man en passande form då? 🙂 Jag äger bara klassiska vanliga pajformer, plåtar och stora silikonformar till muffins ;(
Hej! Det finns Geléhallonformar i silikon att beställa hos Pufz.se 🙂
Vad smörjer du formarna med?
Jag tänkte prova isformar är ju kanska små i storlek.
Vanlig Rapsolja! Ja, prova det! Lycka till! 🙂
Wow! Det blev jag sugen på att testa. Och du: TACK för att du lyssnade på min kommentar om textlayouten och testar ett nytt format! Blev lite varm i magen när jag såg att du hade svarat på min kommentar i ord och handling, trots att du får så många kommentarer! Ha en fantastisk vecka!
Men det är jag som ska tacka dig! Det blev ju som en helt ny blogg. Så himla härligt!! Och det är klart jag tar åt mig av det ni skriver i kommentarerna, det är ju vi tillsammans som skapar en sådan fin blogg! Så TACK! Kram <3
Kan man ersätta gelatin bladen med gelatin pulver ? Hur mycket ska man använda då ?
En tsk Gelatinpulver motsvarar 2 gelatinblad. Och en tsk ska svälla i 1 msk Kallt vatten. Så då ska du ha 5 tsk Gelatinpulver som ska svälla i 5 msk Kallt vatten! Kram 🙂
Går det att byta ut gelatinet mot något vegetariskt?
Ett vegetariskt alternativ är ju Agar Agar! 🙂
Wow, vad fint! Dessa ska definitivt testas. Har aldrig tänkt på att man kan göra egna gelehallon 🙂
Hej!
Går det utan citronsyra tro? Min dotter är allergisk mot det tyvärr. Hade varit kul att testa!
Tack för tipset
Hej! Vad bra att du puffade lite här. Det är så lätt hänt att jag missar en kommentar inland. Ber om ursäkt för det! Ja, du kan utesluta citronsyra helt och hållet. 🙂
Lycka till! Kram <3
Puffar lite i hopp om att få svar!
Testade vanliga silikon isformar. Fick ut en förut, men kändes lite oljig? Tror du att dessa ska stå yttrligare ett dygn? Alltså tills imorgon kväll? De är ju ganska mycket smet i varje form så att säga?
Tack för roligt recpept, ikväll el imorgon blir det att rulla ihop mina hallonremmar!
Kram, Anna
Hej! Ja, de är ju ganska mycket större, eller hur? Ta ur dem ur formarna och låt stå och torka! 🙂 Vad roligt, lycka till! Kram <3
Hej!
Testade detta igår och de fick stå svalt i kylen ett dygn. Nu ikväll rullade jag dem i socker och la på ett gallernät. Men det kändes som de började “smälta” eller blev fuktiga i alla fall. Sockret löstes upp såg det ut som. Vad blev fel?
Hälsningar Sofia
Hej!
Det blir ju så gott 🙂
Tänkte bara höra hur du gör när du haft i fruktpurén.
Står du och rör som en tok då eller drar du ner på värmen och låter sockerblandningen komma upp i rätt temperatur?
Nästa gång blir det remmar 😉 🙂
Mvh
Niclas
Geléhallonen är klara men sockret smälter. Vad kan jag göra?
Tog dom direkt ur kylskåpet.
Hej. Jag undrar också varför smälter sockret. Gjort allt enligt receptet men efter att ja rullat dem i socker o de stått framme 30 min till 1tim sockret smälter, under varje gelé hallon ligger det en liten saft pöl. Varför blir det så. Vad gör jag för fel?