Blandat, Lakrits

Saltlakritsmaränger

God kväll! 🙂
Har ni haft en fin dag? Jag har haft en väldigt effektiv dag. Fått massor gjort! Känns skönt.
Försöker nämligen jobba ikapp lite så att jag kan åka upp till Dalarna, till min pappa ett par dagar. Saknar honom och lille Alice supermycket och det var väldigt länge sedan som jag var där för att umgås med dem. Inte så lätt att åka hur som helst längre nu när jag jobbar så pass mycket. 🙂

 

Nu vill jag dela med mig av ett recept på mina absoluta favoritmaränger. Nämligen Lakritsmaränger. Jag ÄLSKAR Saltlakrits. Det är verkligen bland det bästa godiset. Och i eftermiddags var jag så himla sugen på att spritsa lite maränger och kom att tänka på att jag ville ha lakritssmak. Tur hade jag som hade en påse med Turkisk peppar i skafferiet. Det fick bli maränger med turkisk peppar. Har på riktigt aldrig i hela mitt liv ätit så goda maränger. Någonsin. Det blev liksom inte sådär sött som maränger ofta blir.. Utan mer åt det salta hållet istället. MUMS!

 

IMG_0313Ser ni? Alla de svarta prickarna är Turkisk peppar, men det tror jag nog att ni förstod.. 😉

 

IMG_0308I och med att man mortlar den karamellerna så öppnar de sig och det bruna salmiakpulvret som är inuti kommer ut så blir marängerna lite åt det brunare hållet. Så de kan nästan se lite brända ut, men det är ingen fara för de är inte brända. Bara väldigt… Lakritsiga, haha 😀

 

IMG_0296Ja, nog blev de goda allt. Och nog blev det mycket smak av lakrits. Precis som jag ville ha dem 🙂
Detta är verkligen maränger för den som är galen i lakrits.

 

Lakritsmaränger:
4 Äggvitor
1.5 dl Strösocker
80 g Turkisk Peppar

 

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 100°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa upp äggvitor och strösocker i en rostfri bunke över vattenbad på medelhög värme.
Vispa upp till ett fluffigt skum tills smeten nått en temperatur av 60-65°C.
Häll över i en bunke till din assistent och vispa på hög hastighet tills smeten svalnat helt.
Krossa karamellerna under tiden. Krossa dem ganska fint, inga jättestora klumpar!!
Vänd ner karamellkrossen i smeten försiktigt med en slickepott.
Spritsa toppiga maränger på plåten och grädda mitt i ugnen i 1 – 1.5 h.
Grädda tills marängerna släpper från pappret.
Stäng av ugnen och låt marängerna fortsätta torka i ugnen tills ugnen har svalnat.

 

IMG_0321

 

Tips på andra maränger:
Stora, härligt sega Nutellamaränger
Färgglada
maränger
Marängskålar med Lemoncurd
Stora, sega Chokladmaränger

 

 

LYCKA TILL! ♥

 

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
7 years ago

Hej! Tack för en superfin blogg. Jag tänte baka dessa till ett kalas, jag undrar hur lång tid jag kan förvara dessa i lufttät burk? Har nog koll på hur de förvaras, undrar mest hur länge de hålller på ett ungefär. Kram

Nästa inlägg

Chiagröt och Kokoschips

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x