Bröd

Barkis

Barkis. Bergis. Långfralla. Vallmolimpa. Limpa. Fraslimpa. Vattenlimpa. Ja ni, kärt barn har många namn. Jag väljer att kalla den Barkis. Precis som jag är uppvuxen med att limpan i affären hette. Min favoritlimpa! Tänk att den är så enkel att baka själv? Smakar till och med bättre än affärernas barkis. 
IMG_0102Vad heter dessa limpor för dig?

Barkis, 2 limpor:
50 g Jäst
5 dl Vatten, fingervarmt
2 tsk Salt
2 tsk Honung
30 g mjukt Smör
12-13 dl Vetemjöl Special

Gör så här:
Börja med att lösa jästen i vattnet, i en bunke till din assistent. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet – tag lite i taget.
Knåda på medelhastighet i 8 minuter. Täck över med plastfolie och låt jäsa i 1 h.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar och forma båda delarna till limpor.
Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
När ugnen är varm så penslar du bröden med vatten. Strö över vallmofrön och skär tre snitt i varje bröd.
Se till att ha en riktigt vass kniv när du snittar.
Sätt in plåten mitt i ugnen och kasta in 1/2 dl vatten i botten av ugnen innan du stänger.
Sänk ugnen till 225°C och grädda bröden i 25-30 minuter.
Låt svalna på avsvalningsgaller.

IMG_0107

LYCKA TILL! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenny A
Jenny A
8 years ago

Har du vatten i en ugnsfast skål/form i ugnen? Under brödet.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Jenny A
8 years ago

Ja, en okänslig plåt har jag i botten av ugnen. Har glömt bort att skriva till det! Ändrar med detsamma 🙂 Kram!

Gabriella
Gabriella
8 years ago

Håller på att göra detta nu! Degen jäser och jag längtar till att få smaka sedan! Tack för receptet!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Gabriella
8 years ago

Vad roligt! Hoppas att det bliv bra! 🙂 Kram.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
8 years ago

Hej! Inte knåda något speciellt utan mer spänna degen och forma limporna! 🙂 Kram.

Nästa inlägg

Nyårslöften & Tankar kring 2016

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x