Hej på er mina fina!
Hoppas att ni alla har haft en mysig start på årets allra första Advent.
Tänk så mysigt det är att få tända det första ljuset. ♥
Och för att inte tala om att baka lussebullar, pepparkakor, godis och allt vad det heter.
Igår bakade vi de godaste pepparkakor jag någonsin ätit.
Så tunna, spröda och med en tydlig smak av pepparkaka!
Jag som aldrig gillat pepparkakor tidigare älskar dem numera.
Jag vet att jag ofta skriver “det godaste jag någonsin ätit”..
Men tro mig när jag säger, med handen på hjärtat, att dessa pepparkakor ÄR de godaste jag någonsin ätit.
Pepparkaksdegen jag gjorde här om dagen visade sig vara den bästa.
Tur att jag gjorde en stor deg.. 🙂
Jag menar, kolla på dessa pepparkakor?!
Alldeles perfekta om jag får säga det själv.. 🙂
De flesta är det hål i, och det är för att jag och sambon ska göra girlanger av dem när vi kommer hem.
Vi är på väg och ska åka till Dalarna över natten.
Min sambo har ett viktigt möte i Mora imorgon så då kan jag passa på att hälsa på nära och kära.
Ska åka förbi sjukhuset på måndag och krama om mormor ordentligt. ♥
Som sagt, av mitt recept blir det MÅNGA pepparkakor.
Eller, det borde bli det. Men bor man ihop med Robert så blir det en pepparkaka i burken, en i magen.. 🙂
Och innan det över huvud taget blev några pepparkakor så var det “en degklump dit, en i magen”..
Kan dock inte klandra honom. Degen är SÅ god!
Den allra finaste pepparkakan, som ingen får äta upp(!), är denna Gris.
Robert kavlade ut all deg igår och pysslade med pepparkakorna innan de skulle in i ugnen.
Denna gris visade sig bli den finaste.. Haha! Får se om jag kan hitta en ram så att vi kan rama in den..
Själv gillar jag hjärtan bäst. De ska få hänga i fönstren så fint här hemma sen.
Fridas krispiga Pepparkakor:
350 g Smör, rumsvarmt
500 g Strösocker
2.5 dl Sirap, ljus
1 dl Vatten
1.5 dl Vispgrädde
1 msk Kanel, malen
0.5 msk Nejlika, malen
0.5 msk Ingefära, malen
0.5 msk Kardemumma, malen
3 msk Citronsaft
1.5 msk Bikarbonat
14 dl Vetemjöl
Gör så här:
Börja med att vispa smör, strösocker och sirap i din bakmaskin eller med elvisp.
Vispa det fluffigt.
Koka upp vatten och vispgrädde tillsammans med kryddorna.
Tillsätt vattenblandningen i smöret och vispa ihop.
Tillsätt citronsaften.
Blanda bikarbonat i vetemjölet och arbeta in det lite i taget i smörblandningen.
Arbeta ihop en smidig deg.
Rulla tre rullar av degen, plasta in och låt vila i kylskåpet i 1 dygn.
Pepparkakor:
Kavla ut en bit deg tunt mellan två bakplåtspapper.
Drag bort det översta pappret.
Stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Lägg bakplåtspapperet med pepparkakorna på en plåt.
Grädda mitt i ugnen på 200°C i 4-5 minuter.
Låt svalna på plåten ett par minuter innan du lyfter över dem till ett galler.
Förvaras i en kakburk med lock!
Advents finaste och roligaste present kan vara detta!
En rulle med pepparkaksdeg och en liten lapp med beskrivning.
Jag vet ännu inte vilka som ska få mina “degkorvar” ännu.. 🙂
Ha nu en riktigt fin första advent!
Var rädda om er.
LYCKA TILL! ♥
Provade att baka dessa pepparkakor nu i helgen, och de blev så goda! Tack, Frida!
Degen blev dock ganska “lös” med bara 14 deciliter vetemjöl, så jag fick tillsätta någon eller ett par deciliter extra. Ett tips är också att kavla ut degen _väldigt_ tunt (bara någon millimeter tjock) eftersom de “jäser” i ugnen – ja, det om man gillar pepparkakorna sådär supertunna som jag gör förstås. 🙂 Degen är också väldigt svår att kavla ut när den tas direkt ur kylen och är kylskåpskall.
Hej! Vad roligt att de blev bra! Ja, det är givetvis väldigt olika beroende på vilket Vetemjöl man anväder. Olika mjölsorter suger åt sig olika mängd vätska. Jag använder ett mjöl som jag inte tror att så många andra här använder därför kan det skilja sig ibland. Jamen jag vet! Jag bara ÄLSKAR tunna pepparkakor. Vi kavlar direkt på bakplåtspapper, då kan vi få dem extremt tunna eftersom att vi slipper lyfta över dem och därmed riskera att förstöra dem.. Man kan nästan se igen våra pepparkakor, haha! Ha en fin dag! Kram <3