Hej på er mina vänner!
Hoppas att ni haft en fin helg och den bästa starten på denna vecka! 🙂
Jag har fullt upp hela veckan, bland annat med julbak.
Det kokas kolor, bakas lussekatter och gräddas pepparkakor i massor här hemma just nu.
Väldigt mysigt. Jag gillar denna tid på året. Det är något speciellt med Julförberedelserna.
Och imorgon åker jag ner till Halmstad med min sambo.
Han har köpt en till motorcykel (hur många kan en människa behöva?) som vi ska hämta där nere.
Det är visserligen kanska skönt för nu är han ute i garaget och fixar en massa inför detta..
Vilket betyder Fridatid här hemma! 😉
Som bekant är min sambo fortfarande sjukskriven så det gäller att jag tar tillvara varje ensam stund..
Är inte van att han alltid är hemma!!
Vi blev ju liksom inte tillsammans som ett par som alltid hänger ihop.
De första åren hade vi ett distansförhållande, oj så skönt det var kan jag tycka nu i efterhand.
(Förlåt hjärtat! Haha..)
Från det ena till det andra.
Någonting som jag inte tänker ha någon distans till är i alla fall bakningen!
Och alla hembakta bröd. SÅ himla gott!
I morse svängde jag ihop två Jullimpor som blev oerhört saftiga och goda.
Ingen jäst = ingen jäsning = snabbakat! 🙂
Jamen ser ni??
Det är bara SÅ himla gott!
Ifall ni tycket om Ädelost så kan jag verkligen rekommendera en tunn skiva gräddädel till detta bröd.
Drömgott!
Av en smet blir det två härliga limpor.
Brödet går utmärkt att frysa in och ta fram vid behov.
Ju snabbare du fryser in ett bröd efter gräddning desto färskare kommer det att vara när du plockar fram det ur frysen.
Jag frös in det mesta av dessa limpor (i skivor) direkt efter jag fotat dem.. 🙂
Juliga Limpor, 2 st:
5 dl Turkisk yoghurt
5 dl Vatten, kallt
2 Apelsiner, rivet skal
1.5 dl Sirap, mörk
2 msk Honung
8 dl Grahamsmjöl
6 dl Rågmjöl, grovt
2 dl Vetemjöl
1 msk Bikarbonat
1 msk Salt
0.5 msk Kanel, malen
0.5 msk Ingefära, malen
0.5 msk Kryddnejlika
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj två brödformar á 1.5 liter.
Blanda turkisk yoghurt, vatten, apelsinskal, sirap och honung i en stor bunke.
Rör ihop de torra ingredienserna och tillsätt de till yoghurtsmeten.
Rör ordentligt till en jämn smet.
Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Strö över lite rågmjöl.
Grädda mitt i ugnen i 1 – 1.5 h.
Stjälp upp bröden på ett avsvalningsgaller direkt.
Låt svalna helt innan du skär i dem.
Sätt gärna ett fint band runt en form med ett bröd i, så har du snabbt en fin gåva att ge bort till dina nära och kära. 🙂
LYCKA TILL! ♥
Kan du baka sockerfritt någon gång
Jamen absolut!! 🙂
Åh så gott! Drar igång med alla julbak imorgon. Och så roligt att ni kommer till Halmstad, min underbara hemstad. Hinner ni ta en fika här rekommenderar jag Skånskan, ligger mitt i centrum, på Stor gatan
Kram
Hej! Härligt med julbak, eller hur? 🙂
Halmstad är jättefint! Tyvärr hann vi inte stanna till någon längre stund men planerar ett besök där i sommar. Då inkluderar det massa fika! 🙂 Kram!
Vilken fin blog du har!. Roliga inlägg och härliga recept. Har börjat med godis remmor idag, men kommer att testa massor av dina recept. Vi som inte är svenskor och har ingen tradition av julbak, tackar så mycket för alla anvisningar!. I år blir det knäcke och kola!. Tack
Hej! Tack snälla för dina fina ord! Det glädjes mig att höra. Lycka till & stor Kram! 🙂
Hej! Hur förvaras detta bröd bäst? Det man inte vill frysa ner då 🙂
I en plastpåse i skafferiet! 🙂 Kram!