Godis, Julbak

Citronkola

IMG_9175Hej på er! ♥
Snart knackar Julen på dörren. Tiden går så väldigt fort!
Hinner knappt med..
En sak som krävs när Julen är här är ju faktiskt Julgodis, eller hur?
Vad vore en jul utan hemgjort godis?
Jag som älskar att göra godis har redan startat.
Igår kokade jag en Julkola med smak av Citron. Den är bara SÅ god.
Ni vet Fox-kolan? Den är i klass med den, fast ännu bättre. SÅ god!
Konsistensen är precis samma som en fruktkola du kan köpa i affären.

IMG_9161Jag har stått hela morgonen och slagit in kola.. Ha ha. Det tar sån tid!!

IMG_9157Receptet på denna Julkola kommer från fantastiska Tina Nordström.
Skillnaden jag gjorde var att dra ner lite på sockret.. 🙂

Citronkola:
5 dl Strösocker
3 Citroner, skal & saft
125 g Smör
350 g Vit Choklad
225 g Kokosfett

Gör så här:
Börja med att klä två brödformar á 1.5 liter med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Koka upp strösocker med saft och skal av citronerna.
Sila ned sockerlagen i en vid kastrull och låt koka till den nått en temperatur av 114°C.
Tillsätt smöret och rör försiktigt. Låt koka till 119°C.
Tillsätt den vita chokladen och rör om ordentligt tills all choklad smält.
Rör ner kokosfettet, lite i taget och rör om under tiden så att allt blandar sig till en slät massa.
Häll kolasmeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåpet, övertäckta med plast!
Skär kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.

IMG_9185Ett tips är att ta en cellofanpåse, lägg ner ett gäng kolor och sätta ett fint snöre runt.
Och så har du en av de finaste och godaste julklappar! 🙂

LYCKA TILL! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Susanne
Susanne
8 years ago

Hej! Måste testa denna kola! Har ingen termometer, kan man göra kultesten istället?

Michelle
Michelle
8 years ago

Hej! Du skriver att man ska smälta sockret och sen sila sockerlagen och sen koka upp den igen. Är det noga vilken temperatur sockret har första omgången? Eller räcker det med att det smälter?

//Michelle

Lotta L
Lotta L
8 years ago

Hej! Verkar jättegott! Men jag bara undrar med kokosfett, det är den silvriga paketen man brukar ha till ischoklad?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta L
8 years ago

Ja, precis! 🙂

Susanne
Susanne
8 years ago

Hej Frida! Funkar kultestet på denna kola?

Lena
Lena
8 years ago

Jag fattade inte att kastrullen skulle stå kvar på värme när man rörde i chokladen och sedan kokosfett…höll på att bli helt fel! Som tur var testade jag sätta den på värmen igen och lyckades rädda kolan. Nu står den och svalnar och jag kan knappt vänta innan jag får provsmaka!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lena
8 years ago

Jaha, ursäkta! Det är jag som varit otydlig i receptet!! Hoppas den blev god! Kram 🙂

Joanna
Joanna
8 years ago

Går det att använda annat än kokosfett?

Linnéa
Linnéa
8 years ago

Hej! Provade att göra denna kola men den smakade i slutändan bara alldeles för mycket choklad. Tyckte att jag följde receptet ovan, men missade kanske något .. har du något tips på hur jag kan få den att smaka (mycket) mer citron? 🙂
Tack för en grym blogg!!

Jenny
Jenny
7 years ago

Hej! Tack så mycket för jättebra julklappstips! ☺

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Jenny
7 years ago

🙂 Tack själv & Kram. <3

Emma
Emma
6 years ago

Kan man använda något annat änn kokkos fett som t.ex kokosolja, kokossmör??

Nästa inlägg

Hemgjord Daim med mörk choklad & Apelsin

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x