Bullar och sötebröd

Saftiga Kanel- och Vaniljsnurror

IMG_6973Jag ska säga som min pappa sade här om dagen
– ”Det finns bullar & så finns det FRIDAS bullar”.
Ja, jag vill inte vara självgod men fy bubblan vilka goda bullar jag bakar!
Mina favoritbullar är faktiskt mina egna Vaniljsnurror.
De är så saftiga, mjuka och oerhört goda.
Fyllningen där jag använder farinsocker istället för strösocker är ljuvlig.
Och alltid äkta vanilj samt äkta Smör!
Lång jästid ger även det mer smak åt bullarna så låt degen jäsa länge.
Stressa inte!

IMG_6982Jag tror till och med att ni nästan kan se hur saftiga dessa bullar är?
Lite sådär blanka och fina blir det av en sockerlag som man penslar på direkt efter de gräddats.
Den lägger sig som en ”hinna” över bullen och behåller därmed fukten inuti bullen vilket ger supersaftiga bullar.
Och alltid när jag bakar bullar så har jag min storebror i huvudet.
Han står bredvid mig och säger ”MER PÄRLSOCKER!!!”.
Så på mina bullar snålas det aldrig med pärlsockret. Och jag håller med honom.
Finns det något tråkigare än att beställa in en bulle på ett Café och få typ fem små pärlsockerbitar på?
Pärlsockret ger ju även bullen ett stort lyft utseendemässigt vilket inte alls skadar. Snarare tvärtom! De blir skitsnygga!

IMG_6967Nu ska ni få receptet på dessa ljuvliga snurror!

Kanel- och Vaniljsnurror:
5 dl Standardmjölk, rumsvarm
50 g Jäst
1.5 msk Kardemummakärnor
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 msk Vaniljsocker
0.5 tsk Salt
150 g Smör, rumsvarmt
12-15 dl Kärnvete/Vetemjöl Special

Remons:
200 g Smör, rumsvarmt
1.5 dl Farinsocker
1.5 tsk Vaniljpulver
2.5 msk Kanel, mald – för kanelbullar

Sockerlag:
1 dl Strösocker
1 dl Vatten

Garnering:
Pärlsocker

Gör så här:
Börja med att hälla mjölken i bunken till din assistent.
Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter.
Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1.5 – 2 h.

Rör ihop alla ingredienser till renonsen till en slät massa.
Ställ åt sidan.

Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölad arbetsbänk.
Kavla ut till en stor rektangel och bred sedan på remonsen.
Vik degen på mitten.
Skär ut 2 cm- remsor av hela degen och snurra ihop dem till snurror.
Lägg på bakpapperklädda plåtar och täck med bakduk.
Låt jäsa i 1 h.

Sätt under tiden ugnen på 225°C.

När bullarna jäst färdigt gräddar du dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Koka under tiden upp strösocker och vatten tills allt socker smält. Pensla sedan sockerlagen på bullarna direkt när de kommit ut ur ugnen.
Strössla över pärlsocker och låt dem sedan svalna på ett galler.

IMG_6983

LYCKA TILL! ♡

Subscribe
Notify of
guest
67 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erika
Erika
5 years ago

Det här receptet måste jag bara prova! Tror du det räcker med 30 gr färsk jäst o låta degen jäsa längre istället? Mvh Erika

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Det funkar! 🙂 Kram <3

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej! Dina bullar ser jättefina ut! Mitt recept är nästan exakt samma förutom ägget. Vad gör ägget för skillnad? Mina bullar blir goda men aldrig speciellt fina. Lite för fluffiga i degen, aldrig så där som de är på konditori. Kan det vara ägget som är skillnaden?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna
5 years ago

Ägget gör degen smidigare och bullarna lite fluffigare.. 🙂

Lotta
Lotta
5 years ago

kan jag använda torrjäst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta
5 years ago

Absolut!

Erika
Erika
5 years ago

Det här receptet måste jag bara prova! Tror du det räcker med 30 gr färsk jäst o låta degen jäsa längre istället? Mvh Erika

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Det funkar! 🙂 Kram <3

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej! Dina bullar ser jättefina ut! Mitt recept är nästan exakt samma förutom ägget. Vad gör ägget för skillnad? Mina bullar blir goda men aldrig speciellt fina. Lite för fluffiga i degen, aldrig så där som de är på konditori. Kan det vara ägget som är skillnaden?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna
5 years ago

Ägget gör degen smidigare och bullarna lite fluffigare.. 🙂

Lotta
Lotta
5 years ago

kan jag använda torrjäst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta
5 years ago

Absolut!

Erika
Erika
5 years ago

Det här receptet måste jag bara prova! Tror du det räcker med 30 gr färsk jäst o låta degen jäsa längre istället? Mvh Erika

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Det funkar! 🙂 Kram <3

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej! Dina bullar ser jättefina ut! Mitt recept är nästan exakt samma förutom ägget. Vad gör ägget för skillnad? Mina bullar blir goda men aldrig speciellt fina. Lite för fluffiga i degen, aldrig så där som de är på konditori. Kan det vara ägget som är skillnaden?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna
5 years ago

Ägget gör degen smidigare och bullarna lite fluffigare.. 🙂

Lotta
Lotta
5 years ago

kan jag använda torrjäst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta
5 years ago

Absolut!

Erika
Erika
5 years ago

Det här receptet måste jag bara prova! Tror du det räcker med 30 gr färsk jäst o låta degen jäsa längre istället? Mvh Erika

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Det funkar! 🙂 Kram <3

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej! Dina bullar ser jättefina ut! Mitt recept är nästan exakt samma förutom ägget. Vad gör ägget för skillnad? Mina bullar blir goda men aldrig speciellt fina. Lite för fluffiga i degen, aldrig så där som de är på konditori. Kan det vara ägget som är skillnaden?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna
5 years ago

Ägget gör degen smidigare och bullarna lite fluffigare.. 🙂

Lotta
Lotta
5 years ago

kan jag använda torrjäst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta
5 years ago

Absolut!

Karins Kök
6 years ago

Ser underbara ut!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Karins Kök
6 years ago

Tack snälla! De ÄR underbara! 🙂 Ha en fin dag! Kram <3

Ellen
Ellen
6 years ago

Hej! Fina bullar!! Mjölken ska alltså vara rumstempererad. Jäser de då på ”vanlig tid” eller blir det liksom lite mer kalljäst? Ska prova detta. De var verkligen superfina!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Ellen
6 years ago

Hej! Degen jäser på rumstempererad mjölk, ja. Det blir som vanligt jäst i 1.5-2 h. Det jäser väldigt bra även fast mjölken inte är fingervarm. 🙂

LottaAmreus-Ögren
LottaAmreus-Ögren
6 years ago

Ser jättefina ut! Måste prova.. men undrar om du har både vanilj och kanel i dina bullar eller är det antingen eller..?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  LottaAmreus-Ögren
6 years ago

Hej! Jag valde denna gång att göra halva degen med endast vanilj och halva med båda! 🙂
Om du vill ha mest kanelsmak så kan du ta liiite vanilj också, då blir det som allra godast. 🙂

Moa
Moa
6 years ago

Hej Frida! Ville bara säga att du ger massa inspiration och jag har bakat många av dina recept och allt blir så himla gott! Senast igår gjorde jag nutella fruktdipen till jordgubbarna alltså dooog. Slurp sa det funderar på att göra den ikväll igen och bara äta den haha. Annars är formbrödet en stående favorit och de enkla baguetterna! Livsfarligt att gå in på din blogg då jag försöker vara nyttig på veckorna men det går ju inte när man ser t ex nutellakakan… Drar till köket nu;) Kram o tack för alla superrecept:D

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Moa
6 years ago

Men hur söt är du då!! Tack snälla för din kommentar, den gör mig jätteglad! Så roligt att du tycker om- och lyckas med recepten! Stor kram!! <3

Vivvi
Vivvi
6 years ago

Hejsan,
En liten fråga bara. Är det ngn som vet om man kan kalljäsa degen över natten i kylen..? Med vänlig hälsning, Vivvi

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Vivvi
6 years ago

Hej! Det funkar jättebra! 🙂

Nathalie
Nathalie
6 years ago

De här är nog de godaste bullarna jag ätit! ❤️❤️
Gjorde dem igår och jag älskar verkligen fyllningen.
Det ska också vara mycket pärlsocker på annars så tycker jag att de inte är några bullar.
Tack så mycket för detta ljuvliga recept. (≧∇≦)b

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Nathalie
6 years ago

Ååh vad roligt att höra! Vad glad jag blir 🙂
Ja, mycket pärlsocker annars får det vara!! Kram sötnos! :-*

Alva
Alva
6 years ago

Detta recept var verkligen hur bra som helst!!! De blev verkligen supersaftiga och goda, TACK så hemskt mycket för ett underbart recept!! <3 <3

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Alva
6 years ago

Vad roligt att höra!! Tack själv snälla du! Kram <3

Caroline
Caroline
6 years ago

Hej! Kan man använda sig utav vanlig mald kardemumma och i så fall är det lika mycket? Eller det måste vara den med kärnor? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Caroline
6 years ago

Hej! Det funkar, ta 1.5 x mängden som står i receptet. Hela kärnor som man mortlar själv ger mycket mer smak, därför använder jag alltid sådana, men mald kardemumma funkat också! 🙂

Nathalie
Nathalie
6 years ago

Hej:) Har bakat dina bullar idag, och dom blev verkligen super goda och jätte saftiga:)
Så tänkte bara kolla med dig hur du förvarar dom bäst? Om man inte vill lägga dom i frysen:)
Med vänlig hälsning Nathalie

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Nathalie
6 years ago

Hej! Vad roligt att höra att du tyckte om dem. Förvara dem i luftiga, förflutna plastpåsar. Kram 🙂

Sandra
Sandra
6 years ago

Hej Frida!
Vilken fantastisk blogg du har, så många härliga recept och så många fina bilder, blir verkligen extremt baksugen varje dag nu efter jag hittat din blogg hehe
Men jag har en fråga, jag tänkte baka ”Chokladbollar med Dulce de Leche-gömma” och undrar om du vet om dessa kan frysas?

Mvh Sandra

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sandra
6 years ago

Tack snälla, rara du! Vad glad jag blir 🙂
Ja, du kan frysa dem. Dock inte med precis lika bra resultat som ”färska”. Kram! 🙂

Johanna
Johanna
6 years ago

Hej! har börjat baka mycket på senaste tiden och jag vill bara säga att jag tycker att din blogg är fantastiskt!
Jag bakade bullarna och dom blev jätte goda, super bra recept!

Moa
Moa
6 years ago

Hej!
Bakade bullarna för någon dag sen, supergoda verkligen! Men undrar om du kör med varmluft? För mina blev bruna väääldigt snabb på 225grader varmluft, fick sänka till 200 för att kunna ha inne dem 12 min

Tack för en inspirerande blogg 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Moa
6 years ago

Hej! Vad roligt att höra att de blev goda! Aldrig varmluft om inte receptet anger det! 🙂 kram på dig!

Felicia
Felicia
6 years ago

Hejsan! Bullarna ser helt underbara ut, måste verkligen prova att göra dem nu i helgen.
En fråga bara: Hur många bullar blir det ungefär på en sats? Ifall man måste göra två satser för att få många bullar lixom…
Btw ÄLSKAR din blogg! Kram! 🙂

Marielle
Marielle
6 years ago

Måste ju vara dom godaste bullarna jag någonsin bakat.
Jag tänkte nu testa att bara göra med vaniljfyllnibg, hur mycket vaniljpulver ska jag då ha i fyllningen?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Marielle
6 years ago

Vad roligt att höra! 🙂
Ha samma mängd men ta bort kanelen! Kram & Lycka till. <3

Sara
Sara
6 years ago

Hej Frida,
Håller just på att baka från ditt resept.
Dina bullar blev så fina på bilden .
Mina flyter liksom ut ….vad gör jag för fel ?
Du har fantastiska resept och de är jätteroligt att du delar med dig av dem.

Mvh
Sara

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sara
6 years ago

Hej! Tack snälla. Det kan ha många olika anledningar. Men de vanligaste ”felen” är att man antingen inte snurrat bullen tillräckligt hårt och liksom inte fäst den någonstans så att den håller ihop. Annars kan de ha jäst för länge innan de åkte in i ugnen.. Men jag är helt säker på att de är goda ändå! Ha en toppenbra Kanelbulledag. Kram <3

Moa
Moa
6 years ago

Vilka fina bullar! Har aldrig testat att ha sockerlag på, antar det är för att de ska hålla sig fuktiga? Borde jag nog testa nästa gång det är bullbak 🙂

Lovisa
Lovisa
6 years ago

Hej! Bakade dessa idag/igår (lät de kalljäsa under natten) och de blev så bra! Är glutenintollerant och har aldrig någonsin ätit en bulle som smakat bra, de har bara blivit ”helt okej” någon gång jag haft tur… Tog 8,5 dl finax mjölmix, 2 msk fiberhusk och 3 dl ”leilas mjölmix”. Blev supergoda, dock var degen kladdig och osmidig… Blev inga konstverk, men inte heller fula. Gräddade bara halva på en gång, resten frös jag in ogräddade.
Men! Jag skulle bli så glad om du kunde visa mer glutenfritt! Det mesta går ju bra att bara byta ut vetet mot glutenfri mjölmix, men jag tänker på bröd/bullar och sånt som innehåller mycket mjöl. Gillar att baka men har aldrig riktigt förstått sånt, det blir mycket misslyckande…
Du är bäst!

Erika
Erika
5 years ago

Det här receptet måste jag bara prova! Tror du det räcker med 30 gr färsk jäst o låta degen jäsa längre istället? Mvh Erika

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Erika
5 years ago

Det funkar! 🙂 Kram <3

Hanna
Hanna
5 years ago

Hej! Dina bullar ser jättefina ut! Mitt recept är nästan exakt samma förutom ägget. Vad gör ägget för skillnad? Mina bullar blir goda men aldrig speciellt fina. Lite för fluffiga i degen, aldrig så där som de är på konditori. Kan det vara ägget som är skillnaden?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Hanna
5 years ago

Ägget gör degen smidigare och bullarna lite fluffigare.. 🙂

Lotta
Lotta
5 years ago

kan jag använda torrjäst?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lotta
5 years ago

Absolut!

Sandra
Sandra
5 years ago

Vad blir skillnaden med att sätta ner smöret i klickar istället för som jag annars gjort, smälta det tillsammans med mjölken som ska värmas? Tack för en supergo blogg! /Sandra

Johanna
Johanna
4 years ago

Hej Frida! Ser supergott ut 🙂 Tror du man kan utesluta ägget i receptet? Kram

Vanja
Vanja
3 years ago

Hej!

Hur många snurror får man från en deg? Borde baka ca. 40-50 bullar och undrar hur många satser ja skall göra

Carina
Carina
3 years ago

Hej!
Det här måste jag testa. Men undrar om man ska pensla bullarna med ägg innan de går in i ugnen. Tycker dina har så fin färg. Jag glömde pensla mina en gång och de blev då inte så snygga kan jag säga.
Tack för att du delar med dig 🙂

Astrid
Astrid
3 years ago

Hej, kan man minska på jästiden, blev så sugen på dessa nu men om de ska jäsa så länge är jag inte klar före 10 ikväll.

Birgit Lindgren
Birgit Lindgren
3 years ago

Hej, jag undrar om man kan byta ut farinsocker mot kokossocker?

Katarina
Katarina
2 years ago

Wao, bästa bullarna ever. Fantastiskt fina, o så goda.

Nästa inlägg

Chocolate chip Nutella cake

67
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x