Saft, sylt & curd

Hemkokt Jordgubbssaft som på mormors tid

IMG_6229Hej på er fina ni!
Idag är det sommar ute, vilket jag faktiskt inte önskade.
Jag har stått inne i köket med ugnen på 200+°C sedan 07.30 i morse. Phu!
Det blir så otroligt varmt och otåligt. Nu tar jag en paus för det senaste avsnittet av min favoritserie samt lite Köttsoppa.
Här om dagen var vi iväg och köpte en Husvagn, jag och min sambo.
En Kabe som är vit och ljusrosa. Så himla mysig är den! Perfekt för oss två på tävlingar och nere på Öland i sommar.
Bilder på den kommer vid ett senare tillfälle. Första resan blir till helgen då vi ska ner till Tomelilla för Cross-SM.
Och just därför håller jag idag på att baka sådan som är perfekt att ta med i husvagnen.
Det blir allt från bullar till småkakor. Recept kommer.
Det blir även sylt och saft. Jordgubbssaft. Den enda saften jag dricker när jag väl dricker saft är min egna Jordgubbssaft.
Den är SÅ god!

IMG_6230Ni måste prova denna saft. ♥

Jordgubbssaft som på mormors tid, 1 l:
1 kg färska Jordgubbar, rensade
6 dl Vatten
5 dl Strösocker
Saften från en halv Citron
1 tsk Vaniljpulver

Gör så här:
Lägg jordgubbarma i em kastrull och häll på vattnet.
Låt koka ihop och sedan sjuda i 10 minuter, tryck sönder bären lätt med baksidan av en sked mot kastrullväggen.
Häll av allt i en saftsil med silduk.
Låt rinna av i 45 minuter, släng inte bärmoset!
Koka sedan upp saften med de övriga ingredienserna och låt sjuda i 10 minuter, skumma av noga.
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor.
Förslut genast och låt svalna.
Späd saften med vatten innan servering.

LYCKA TILL! ♡

Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
6 years ago

Älskar din blogg! Har du något tips på vad man kan göra med bärmoset? Och vad man kan använda istället för silduk? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anna
6 years ago

Tack snälla du! Vad glad jag blir! 🙂
Koka upp 3 dl bärmos med 1.5 dl Syltsocker, låt sjuda i 5-10 minuter och häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Så har du en ljuvlig jordgubbssylt! Blir visserligen lite annorlunda i konsistensen, men den är supergod! Istället för silduk.. Har du någon sil med jättesmå hål? Prova med den i så fall! 🙂 Kram.

Elna
Elna
6 years ago

Älskar också din blogg!!! och välkommen till österlen! Bor själv en bit utanför Tomelilla tips om ni får en stund över är och ta en fika på Olof Viktors café och bageri! Himmelriket

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Elna
6 years ago

Tack snälla, rara du! Om du visste vad era kommentarer gör mig glad!! Åh, det låter som ett måste. Kan ju småhota sambon lite med att ”Om vi inte åker dit så följer inte jag med..” 😉 Kram på dig, tack för tipset!!

Sara
Sara
5 years ago

Hej, har du möjligen tips på en hallon saft ? 🙂

Älskar din blogg , helt fantastisk ❤️

Katarina
Katarina
3 years ago

Det här receptet ska jag testa idag. Gillar att du använder citron o inte konstgjorda konserveringsmedel men drar ner på sockret, känns som några dl för mycket. Bärmoset hade jag också tänkt ta rätt på, bra förslag.

Katarin
Katarin
3 years ago

Det här receptet ska jag testa idag. Gillar att du använder citron o inte konstgjorda konserveringsmedel men drar ner på sockret, känns som några dl för mycket. Bärmoset hade jag också tänkt ta rätt på, bra förslag.

Mimmi
Mimmi
Reply to  Katarin
3 years ago

Hej, sockret är konserverade. Om du drar ner på mängden så måste du tillsätta konserveringsmedel eller frysa den färdiga saften.

Hej
Hej
3 years ago

Hej kan man köra bärmoset i mixen?. Om man inte vill ha stora bitar jordgubbar. Mvh Kristian

Kristian
3 years ago

Hej kan man köra bärmoset i mixen?. Om man inte vill ha stora bitar jordgubbar. Mvh Kristian

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kristian
3 years ago

Det går jättebra! 🙂

Kristian
3 years ago

Jo enska till trevlig blogg. Hur länge håller jordgubbssaft?. Mvh Kristian

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kristian
3 years ago

Hej! 🙂 Jordgubbssaften håller i upp till ett år när den är oöppnad. Ett par månader i kylskåp som öppnad. Kram!

Therese
Therese
3 years ago

Hejsan.
Jätte bra recept, tack snälla.
Men jag undrar vad jag ska göra med bärmoset som förslag tack 🙂

Kristian
3 years ago

Jo ska bara säga en sak. När man ni gör sylten. Tar lite av saften som är klar innan ni heller upp den på flaskan. Tar en platsked och tar 5-6 hell i sylten så blir den rödare och mkt godare. Mvh Kristian

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Kristian
3 years ago

Toppenbra tips! Underbart. Tack snälla Kristian! Kram 🙂

Anna Larsson
Anna Larsson
2 years ago

Tack för ett jättegott recept:)
Ska saften förvaras i kylskåp eller går de bra i rumstemperatur?

Nästa inlägg

Nutella Frukt-dip

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x