Jag tror att många av er tänker “lasagnemuffins, vaddå?”. Det var ungefär det min pappa sade idag när han kom förbi här då jag stod i köket med händerna fulla. Jag har gjort Lasagnemuffins, som jag så fint har valt att kalla dem.
Det är minilasagner som jag gräddat i muffinsplåt. SÅ himla fint och gott.
Detta är ett väldigt roligt sätt att servera Lasagne på. Alla älskar väl en god och krämig lasagne?
Innanför detta skal av pasta så döljer sig en härlig blandning av kryddig köttfärs, créme fraîche, cheddarost, grekisk yoghurt och annat smaskigt.Det tar lite tid att göra dessa, lite pilligt är det men det är helt klart värt all möda. De blir ljuvligt goda och otroligt fina.
Detta recept ger 10 små lasagner och det är perfekt, räcker till 5 personer, minst. Jag åt en till lunch idag och blev lagom mätt på det med en sallad till.
Så här ser de ut när man delar dem på mitten. Bilden får tala för sig själv.
Lasagnemuffins, 10 st:
250 g färska Lasagneplattor, stora
500 g vegofärs
400 g Tomatkross med chilismak
1 stor Gul lök
1 stor Vitlöksklyfta
1 Paprika, röd
2 msk Basilika, torkad
Ostsås:
1 dl Créme fraiche
1.5 dl Grekisk yoghurt
2.5 dl Cheddarost, riven
Garnering:
250 g Ost, riven
Gör så här:
Börja med att lägga alla lasagneplattor i varmt vatten i en skål, detta så att de ska bli mjuka.
Hacka lök, vitlök och paprika. Fräs det i lite smör i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
Häll på tomatkrosset och basilika, låt puttra ihop en stund och smaka sedan av med salt och peppar.
–
Ostsåsen: Rör ihop alla tre ingredienser till en massa.
–
Stansa ut 20 små runda plattor av ett par lasagneplattor, de ska passa i muffinsplåtens botten.
Skär sedan lagom breda skivor av lasagneplattorna, detta är “väggen”.
–
Sätt ugnen på 220°C.
Lägg en rund platta i 10 formar av muffinsplåten.
Sätt i remsor som väggar i varje form.
Lägg ett lager ost i botten, detta funkar som “lim” och håller ihop vägg med botten när den smälter.
Fyll med en rågad matsked köttfärs och sedan en rågad tesked med ostsås.
Lägg på en till rund platta och upprepa samma med köttfärs och ostsås.
Toppa till slut med mycket riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg.
Låt de sedan svalna en bra stund innan du lyfter upp dem ur formarna.
Toppa med färska basilikablad. 🙂
LYCKA TILL! ♡
Genialiskt!
Åh vad gott det ser ut! Vad kul att du skriver om matlagning nu också. Det är roligt att du kommer på lite nya idéer, både när du bakar och lagar mat:)
Tack snälla! Ja, det är verkligen superkul! Kram på dig, ha en fortsatt fin dag! 🙂
Vilken härlig idé – har gjort en laddning och familjens ungdomar är som gamar
Varje år till en bandycup för ungdomar brukar vi göra minipajer å sallad å sälja med gott resultat – nästa år blir det dessa ( med recept hänvisning givetvis – för alla mammor brukar vilja ha receptet)
Vad roligt att höra! Dessa är verkligen uppskattade som picknick-mat. Tack snälla du! Ha en fortsatt fin dag. Kram <3
Kan man göra de dagen innan eller förbereda på något vis?
vad använde du för att göra de runda?
Stansade ut runda bottnar och sedan lindade en delad platta runtom. 🙂 Kram!
Nyss hittat ditt recept och längtar tills helgen.
Då blir det fotboll och dessa muffinslasagner.
♥️
Men åh vad kul! 🙂
Jättesmaskiga och så roligt att servera två så fina ”muffar” med sallad till.
En prydnad på tallriken och krämigt god i mun
♥️♥️
Vad roligt att höra! Tack för att du delar med dig. Kram <3
Kan de frysas ? tänker att det i så fall är ett smidigt mellanmål / lättare kvällsmat
Javisst! Det går jättebra 🙂 Kram!