Blandat, Saft, sylt & curd

Hemkokt Rabarbersaft

IMG_5319Finns det någonting godare än hemkokt Saft?
Nu när Rabarbern växer så det knakar i våra trädgårdar så kan jag tipsa er om att koka saft på åtminstone en del av all rabarber.
Jag var iväg till en trevlig kvinna här om dagen, som lät mig plocka så mycket rabarber jag ville i hennes trädgård då vi inte har så himla mycket själva.
Jag fick ihop strax över 4 kg rabarber som alltihop åkte ner i Saftmajan på kvällen.
4 liter Rabarbersaft fick vi ut av det, och idag ska svärmor få en flaska med denna ljuvliga saft.

Rabarbersaft i Saftmaja, 1l:
1 kg Rabarber
250 g Strösocker
2 msk Vaniljsocker
+ Vatten

Gör så här:
Börja med att skära rabarbern i 2 cm tjocka skivor.
Häll vatten i saftmajans nedersta del och rabarbern i den översta delen.
Ställ Saftmajan på spisen och sätt plattan på hög värme tills vattnet börjar koka.
Drag ner värmen en aning, men låt vattnet fortsätta koka.
Låt koka i 30 minuter, tappa ur saften och häll den över rabarbern ett par gånger.
När all saft ångats ur rabarbern så tappar du upp saften i en kastrull.
Tillsätt socker och vaniljsocker och låt det koka upp.
Häll sedan upp saften i en destillerad 1-litersflaska.
Förslut flaskan på en gång och låt svalna helt innan du öppnar den.

Saften spädes 1 + 5.

IMG_5340

LYCKA TILL! ♡
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
Thomas
7 years ago

Super gott med vanilj socker i. Prövade att ha i lite kanel i saften, smakade nästan som rabarberpaj 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Thomas
7 years ago

Men åh! Det låter ju ljuvligt. Ska absolut prova det nästa gång. Tack för tipset. 🙂

Thomas
Thomas
7 years ago

Super gott med vanilj socker i. Prövade att ha i lite kanel i saften, smakade nästan som rabarberpaj 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Thomas
7 years ago

Men åh! Det låter ju ljuvligt. Ska absolut prova det nästa gång. Tack för tipset. 🙂

Thomas
Thomas
7 years ago

Super gott med vanilj socker i. Prövade att ha i lite kanel i saften, smakade nästan som rabarberpaj 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Thomas
7 years ago

Men åh! Det låter ju ljuvligt. Ska absolut prova det nästa gång. Tack för tipset. 🙂

Thomas
Thomas
7 years ago

Super gott med vanilj socker i. Prövade att ha i lite kanel i saften, smakade nästan som rabarberpaj 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Thomas
7 years ago

Men åh! Det låter ju ljuvligt. Ska absolut prova det nästa gång. Tack för tipset. 🙂

Karin
8 years ago

Det där ser riktigt gott ut och fina bilder tar du med!
Kram Karin

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Karin
8 years ago

Det ÄR ruskigt gott! Tack snälla du. Kram <3

Emmalina
Emmalina
8 years ago

Hej!
Om man inte äger någon saftmaja, kan man göra ändå…? Hur i så fall?

RoyalPinkness
8 years ago

Väldigt fina bilder :), Älskar din blogg, har inspirerat mig väldigt mycket. Jag har en webbshopp där jag säljer delar till att bygga egna kakfat och många fiffiga produkter till bakning och tårtdekoration. Du kanske hittar något intressant 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  RoyalPinkness
8 years ago

Tack snälla du! Vad glad jag blir 🙂
Åh, vad roligt! Ska genast kika in! Kram <3

Thomas
Thomas
7 years ago

Super gott med vanilj socker i. Prövade att ha i lite kanel i saften, smakade nästan som rabarberpaj 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Thomas
7 years ago

Men åh! Det låter ju ljuvligt. Ska absolut prova det nästa gång. Tack för tipset. 🙂

Lindah
Lindah
5 years ago

Hej, jag har ingen saftmaja. Tips på hur jag kan göra?

Nästa inlägg

Mors dag- tips

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x