Bröd

Formfranska

Hej fina ni. ♥
Tack snälla för alla fina kommentarer och meddelande jag får av er.
Igår var ni jättemånga här inne och det är så himla roligt!
Vad vore bloggen utan er.. Tack!

Idag ska ni få ett recept på Formfranska som är sådär löjligt enkel att baka och himlans god.
Min favorit är att rosta hembakad formfranska. Det är så himla gott.
Känns så lyxigt att plocka fram sitt eget bröd till frukosten.
Även hemkärnat smör som jag ofta gör. Det måste ni prova!

Receptet på detta bröd är, enligt mig, helt fool proof.
Min sambo bakade efter mitt recept och han gjorde två fantastiskt fina och goda limpor.
Och om han klarar av det, så lovar jag er att ni också gör det!
Att han över huvud taget gjorde någonting som inte handlar om sina motorcyklar är riktigt bra.
Att stå och knåda en deg i köket är inte vad han brukar göra.
Men jag är så glad att han tycker att det ändå är roligt och att han stöttar mig i allt jag tar mig an.

Nu ska ni få receptet. ♥

Formfranska, 2 limpor:
50 g Jäst
5 dl Vatten, fingervarmt
1.5 msk Honung
2 tsk Havssalt
50 g Smör, rumsvarmt
15 dl Kärnvete/Vetemjöl Special
+ 1 Ägg till pensling
+ Frön av olika slag

Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke till din assistent.
Häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna, var försiktig med mjölet.
Arbeta ihop en smidig deg som släpper från bunkens kanter.
Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar och forma varje del till en limpa.
Lägg i bakpapperklädda brödformar.
Täck med bakduk och låt jäsa i 25 minuter, sätt ugnen på varmluft 210°C, vanlig ugn 225°C.
Pensla de färdigjästa degarna med ägg och strö över frön, t.ex sesam & vallmo.
Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Låt limporna svalna en aning i formen innan du tar ur dem och låter de svalna helt på bakgaller.

LYCKA TILL! ♡
 
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Moa
Moa
8 years ago

Hej Frida! Detta såg så smarrigt ut så jag bakar det precis nu, ligger fint och jäser:) Du har en grym blogg och tack för inspiration och tips på goda recept. En fråga bara, hur förvarar jag detta brödet på bästa sätt om jag vill ha det ”fräscht” till frukosten imorgon? Under bakduk över natten, i plastpåse, frysa in för att ta upp och rosta? Hoppas du kan svara mig. Kram!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Moa
8 years ago

Hej! Vad roligt, hoppas det blir gott! Eftersom att det är ett bröd som inte ska ha hård skorpa så kan du stoppa det i en plastpåse med lite luft kvar i. Annars skivar du det, fryser in det och den är det bara ta fram och rosta direkt. Det är nästan lite godare när det rostas djupfryst. Tänk på att sköra det i lite tjockare skivor än de du kan köpa i affären. Annars går de lätt sönder. Lycka till! Kram 🙂

Moa
Moa
8 years ago

Tack för svar! Då fryser jag det och så blir det rätt ner i rosten imorgon morgon, perfekt! Tack igen, ha en fin långhelg!

Nästa inlägg

Chokladbollens dag

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x