Bullar och sötebröd

Kardemummabullar med Surdeg

Hej på er fina ni!
Vilken underbar onsdag. Och vilket väder! Jag älskar våren, men kan inte hjälpa att jag längtar ihjäl mig till sommaren.
Till alla färska bär, värmen, till att få inviga min nya saftmaja och köpa en liten båt att lägga vid vår brygga i älven.
Vi har så himla mycket att se fram emot. Och medan jag sitter och planerar inför närmsta framtiden så äter jag på en ljuvlig Kardemummabulle.
Och nu tänkte jag ge er receptet på dessa ljuvliga bullar.

Dessa bullar är verkligen något utöver det vanliga, fast ändå inte några som sticker ut i mängden rent smakmässigt.
Det är milda i smaken men smakar ändå Kardemumma, Kanel och Vanilj.
Jag älskar dessa bullar. De har allt jag önskar i en bulle och de är riktigt saftiga.
Att de är fina att se på är ju ett stort plus också.

Jag valde att doppa några i sockerblandning och strö pärlsocker på några.
Min bror föredrar pärlsocker på bullar, mycket pärlsocker.
Så idag när jag var hos mamma så fick de en påse med bullar. Hembakat är kärlek.

Jag valde faktiskt att blanda både jäst och surdeg då jag inte ville vänta så länge som jag skulle fått göra ifall jag endast bakat på surdeg.
Men nu står en bulldeg bakad på endast surdeg och jäser. Ska bli spännande att se om de blir bra.
Nu ska ni få receptet. ♥

Kardemummabullar med Surdeg:
5 dl Mjölk
35 g Jäst
2 dl Strösocker
200 g Smör
ca. 1 kg Vetemjöl Special
2 msk Kardemumma, nymalen
1 tsk Salt
50 g Surdeg, vete

Fyllning:
250 g Smör
250 g Strösocker
Kanel
Vaniljsocker
Kardemumma

Gör så här:
Häll alla ingredienser i din bakmaskin.
Kör på låg hastighet i 3 minuter och öka sedan till medelhög hastighet i 5 minuter.
Kör sedan på ännu lite högre hastighet i 5 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 60×40 cm.
Blanda fyllningen till en smidig massa.
Bred fyllningen över hela degen och strö över kryddorna.
Vik långsidorna på degen på tre, in mot mitten.
Skär remsor som är ca 1 cm breda och 30 cm långa.
Tvinna och rulla ihop remsorna till fina bullar och lägg dem på bakpapperklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i 2.5 h.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker om du inte ska doppa dem i strösocker efter gräddning,
annars penslar du endast med ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter, när de är gyllene på undersidan är de klara.
Låt svalna på galler en stund.

Om du vill doppa bullarna i strösocker så penslar du dem med vatten som du blandat med sirap och rullar de sedan i strösocker blandat med kardemumma.

LYCKA TILL! ♡

 

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alice
Alice
9 years ago

Hej!

Finner jättemycket inspiration i din blogg och vill testa på allt, jag undrar bara hur har du råd med alla ingredienser och dekorationer? Bakar du varje dag

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Alice
9 years ago

Hej! Vad roligt att höra, tack snälla! 🙂 Ja, jag bakar i stort sett varje dag! Åtminstone 6 dagar av 7 i veckan. Kram!

Geraldine
Geraldine
8 years ago

Hej,
Do you have a video film with the demonstration how to roll the dough?
Looks very nice in the pictures!

Sara
Sara
8 years ago

Hej! Dags för bullbak och jag tänkte testa dessa! Ska inte jästen blandas med vätska? Bara smulas ner med alla ingredienser? Tack för svar!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sara
8 years ago

Nej, precis. Kör alla ingredienser på samma gång! Kram & Lycka till! 🙂

Maja
Maja
5 years ago

Vad fina de ser ut!
Degen ska alltså bara jäsa en enda gång, som utbakade bullar? Smidigt! Det borde också fungera med en nytt i kylskåpet, eller vad tror du?

Nästa inlägg

Chokladbollar med kondenserad Chokladmjölk

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x