Tårtor

Vit Prinsesstårta

  • Marsipantårta. Allas vår älskade tårta. Här har jag bakat en klassisk prinsesstårta i vit marsipan. Som ni säkerligen vet så ska det ju vara grön marsipan till en prinsesstårta, men jag hade vit marsipan hemma och vit tårta fick det bli. Den blev minst lika fin och god för det.

Nu ska ni få receptet på denna enkla, men ack så goda tårta.

Prinsesstårta, 8 bitar.

Tårtbotten:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker

Gör så här:
Börja med att klä en springform (18 cm) med bakplåtspapper, höga kanter.
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och strösocker med elvisp på hög hastighet i 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i äggsmeten.
Vänd runt försiktigt till en jämnt blandad smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 40 minuter.
Låt svalna en aning i springformen innan du vänder upp kakan på ett plant fat. Dela i tre delar när botten har svalnat helt.
Om du inte ska använda botten på en gång så plastar du in den och lägger den i frysen. Dela den sedan i tre delar medan den fortfarande är lite fryst.

Vaniljkräm:
1/2 Vaniljstång
5 dl Standardmjölk
1 1/4 dl Strösocker
3 Äggulor
5 msk Majsstärlekse
0.75 dl Strösocker
20 g Smör

Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp frön och stång med mjölk och strösocker. Blanda äggulor, socker och majsstärkelse i en annan kastrull.
Slå 1/3 av den heta mjölkblandningen över äggblandningen och vispa.
Koka upp och häll över resterande mjölkblandning. Sila tillbaka allt i den första kastrullen och koka ihop till en tjock kräm under omrörning.
Rör till sist ner smöret. Låt svalna helt.

Montera tårtan:


Tårtbotten, tre anslag.
2 dl hallonsylt
2 dl vaniljkräm
5 dl vispgrädde, hårt vispad
400 g marsipan

Gör så här:
Börja med första anslaget, lägg det på en tårtbricka och bred sedan över rårörda hallon. Bred över ett tung lager vispgrädde.
Lägg på nästa anslag och bred över vaniljkräm.
Bred sedan på ett tjockt lager grädde, forma till en liten kupol.
Lägg på sista anslaget, som är den tunnaste, och tryck till tårtan så att kupolen formas.
Stryk upp tårtan med ett tunt lager vispgrädde.
Kavla ut marsipanen ganska tunt och klä sedan tårtan med den.
Dekorera med en ros gjord av marsipan.

Lycka till med din Prinsesstårta. ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tea
Tea
9 years ago

Hej Frida! Så fort jag tittar in här får jag en massa inspiration (och jag är egentligen inte någon bak-fantast) på grund av dina fina bilder och recept! Även fast jag som sagt inte direkt bakar så försökte jag mig på att göra hallonremmarna du tipsat om igår. Allt gick fint fram tills imorse då jag skulle skära och vända remmarna i socker och citronsyra, efter att de blev socker-och-citronsyra-bombade började de nämligen att bli rinniga och sockret liksom smälte bort från själva remmarna. Resultatet blev iallafall inte alls så bra som dina, så jag undrar, vad tror/tycker du att jag borde gjort annorlunda. (Jag förvarar dem i frysen nu så att de inte ska smälta bort helt.) Jag vill SÅ gärna lyckas med hemmagjort godis och sura remmar har alltid varit något av det bästa utav sortimentet i affärerna om du frågar mig. Blev dina sega och behöll socker-syran som ”riktiga” remmar? Hur gjorde du (jag måste nämligen ha gjort fel någonstans)? En kompis sa att man kunde låta remmarna torka i typ en vecka innan/efter sockervändningen, funkar det tror du? Tacksam för svar, och tack för en fin blogg!

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Tea
9 years ago

Hej! Tack snälla för dina fina ord!

Sara
9 years ago

Åh vilken fin tårta ! Mkt finare som vit ju 🙂 Och grattis, såg nyheten på Instagram. Hoppas verkligen du går vidare. Vet att du kommer vinna då, för du är så otroligt duktig ! 🙂 Kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sara
9 years ago

Precis min åsikt! Grönt är en tråkig färg på en tårta..

Elin
Elin
5 years ago

Hej Frida! Vilken fin tårta 😀 Jag tänkte fråga om du har tips på någon mjölk- och äggfri princesstårta eller kanske chokladtårta? Min kille fyller 25 i augusti och skulle gärna vilja baka en tårta till honom då. Jag är själv allergisk mot mjölk och ägg, och det vore ju roligt om jag själv också kunde äta tårtan 🙂 Kram

Nästa inlägg

Kardemummabullar med Surdeg

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x