Är det någon av mina läsare som firar jul utan knäck?
När det kommer till knäcken här hemma så är det sambon som bestämmer.
Ingen knäck = ingen jul. Punkt slut!
Ingen knäck = ingen jul. Punkt slut!
Det jag tycker är roligast med knäcken är givetvis att koka den, men även att paketera den i fina påsar och ge bort till nära och kära. Knäck är någonting som nästan alla tycker om och det är en väldigt uppskattad gåva.
Nu ska ni få ett recept på knäck som vi kokat i familjen i många år.
Ett klassiskt recept som är väldigt enkelt.
Ett klassiskt recept som är väldigt enkelt.
Klassisk Knäck:
2.5 dl Strösocker
2.5 dl Sirap, ljus
2.5 dl Vispgrädde
2.5 msk (ca. 40 g) Smör
1.5 dl Mandel
2.5 dl Strösocker
2.5 dl Sirap, ljus
2.5 dl Vispgrädde
2.5 msk (ca. 40 g) Smör
1.5 dl Mandel
* Kulprovet:
Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten.
Tag upp smeten med fingrarna och försök rulla till en fast kula.
Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten.
Tag upp smeten med fingrarna och försök rulla till en fast kula.
Blir det en kula så är smeten klar, annars får den koka lite till.
Gör så här:
Börja med att hacka mandeln fint samt ställa ut ca. 90 knäckformar på en plåt.
Koka upp strösocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka på medelhög värme till 125°C eller till knäcken klarar kulprovet.
Rör om i knäcksmeten då och då.
När smeten är klar så rör du ner smöret och mandeln.
Fördela sedan smeten jämnt i formarna.
–
Ställ ut plåten i kylan och låt knäcken stelna helt.
Förvara knäcken i tätslutande burkar med lock i kylskåpet eller frysen.
Börja med att hacka mandeln fint samt ställa ut ca. 90 knäckformar på en plåt.
Koka upp strösocker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka på medelhög värme till 125°C eller till knäcken klarar kulprovet.
Rör om i knäcksmeten då och då.
När smeten är klar så rör du ner smöret och mandeln.
Fördela sedan smeten jämnt i formarna.
–
Ställ ut plåten i kylan och låt knäcken stelna helt.
Förvara knäcken i tätslutande burkar med lock i kylskåpet eller frysen.
Berätta gärna hur du vill ha din knäck! ♥
LYCKA TILL! ♡
Jag hade inte tänkt göra knäck i år eftersom första gången blev den så rinnig och kletig att det var svårt att få ur den ur formen och året därpå hann den stelna innan jag ens fick ner den i formen 😉 Men nu när du lägger ut så fina bilder och ett enkelt recept så blir man ju inte annat än sugen. Men jag avskyr det där himla kulprovet, tycker aldrig att det är lagom 🙂
Jag gillar min knäck seg och lite bränd!
Så gott med knäck!! Men klippar de inte ihop i påsarna? Och vart har du köpt dom?
Mm! Vad gott det låter;) Ska definitivt prova att göra dem!<3
Jag vill ha mina knäck ganska mjuka, så att dem bara smälter i munnen! Liksom krämig. Fast dem ska ändå vara lite hårda. Hur vill du ha dina då?
Gott!
Hej!
Åå ja älskar knäck. Det ser såå gott ut på dina bilder 🙂
Jag gillar knäck både med och utan mandel. Min brors sambo gör ibland knäck med solrosfrön istället för mandel då hon är lite känslig mot mandel. Det blir också väldigt gott.
Som min älskade man gör dem lite så där lagom små sega…Mums:)
Så gott!
Åh vad gott det är med knäck! Förra året provade vi här hemma att ha krossad turkisk peppar i botten på knäckformen och det blev en succé. Ideén kom (såklart) från Ernst. Har du inte testa det så gör det! Polkagris var också gott! 🙂
Ännu fler vackra bilder & gott recept!
Jag vill ha min knäck kockt länge, så man känner den "brända kola smaken" & så är dom kylda & lätta att ta ur sin form!
Ser supergott ut! Verkligen fina bilder 🙂
gott 🙂
Ser underbart gott ut! 🙂 Går det att ersätta ljus sirap med brödsirap?
hur länge haller det i kylskapet? vi har ingen frys här..