
Här hemma blir det många olika slags karameller i år. Jag har redan tjuvstartat karamellkokningen, och det för eran skull. Så att ni ska få recepten- och hinna provbaka dem innan jul! 🙂

Dessa är ljuvliga och jag måste erkänna att de ni ser på bilden endast är en knapp tredjedel av de karameller som receptet ger. Både sambon och jag har tjuvat en här och en där. Så i morse när jag skulle fotografera dem så fick jag en chock, vart har alla karameller tagit vägen?!
– Skyller på sambon. 🙂
– Skyller på sambon. 🙂

Detta recept ger ca 100 karameller.
Hemgjorda Smörkolakarameller:
4 dl Strösocker
2 dl Sirap, ljus
2 dl Vispgrädde
50 g Smör
4 dl Strösocker
2 dl Sirap, ljus
2 dl Vispgrädde
50 g Smör
1 tsk SaltGör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om då och då.
Låt smeten koka till 140 °C.
Häll massan på en smord plåt.
Låt den svalna en aning.
Arbeta massan med en spatel tills den blivit sval nog att arbeta med händerna.
Tag upp karamellsmeten med händerna, drag ut- och vik ihop den tills du märker att den successivt ljusnar samt stelnar.
Drag till sist ut massan till en längd och klipp genast karameller.
Låt svalna på bakplåtspapper.
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om då och då.
Låt smeten koka till 140 °C.
Häll massan på en smord plåt.
Låt den svalna en aning.
Arbeta massan med en spatel tills den blivit sval nog att arbeta med händerna.
Tag upp karamellsmeten med händerna, drag ut- och vik ihop den tills du märker att den successivt ljusnar samt stelnar.
Drag till sist ut massan till en längd och klipp genast karameller.
Låt svalna på bakplåtspapper.

Gör som jag! Fördela dessa karameller i hemgjorda strutar och ge bort till nära och kära. ♥
LYCKA TILL! ♡
mums 😀
Ja, precis så! 🙂
Ser ljuvliga ut! Vart har du köpt omslagspappret och klistermärket? ☺️
Åhh ser riktigt goda ut!! Undrar som förgående, pappret och klistermärket, vart är de ifrån?
Dom ser goda ut! Kan man göra kultestet om man inte har enmat termometer?
Ser gott å smaskigt ut!
Undrar om godisarna blir klibbiga å kladdiga ihop eller sätts dom helt enkelt i en påse eller ask bara å man kan plocka dom en å en därifrån sen??
Tack för en härlig blogg, har just hittat dig å är glad för det såhär innan jul!!!
Sen undrar ja ännu om vilkenslags cacao du använder till cacao klubborna!
Åh så gott!
allt du gör ser så otroligt gott ut!
Det kanske man borde ge sig på att baka! 🙂
Det blir lätt att komma på vilket julgodis man ska göra iår 😉
Bara att kika in hos dig !!
såg mumsigt ut
Hej!
Har precis hittat in till dina underbara recept! Smörkolan måste testas, men undrar om de blir klibbiga sen?
Hej 🙂 jättebra blogg. Skulle du kunna göra videos när du bakar och visa hur man gör? Och så kan du skriva receptet i inlägget istället för att skriva det i videon 🙂 älskar verkligen dina recept och har testat flera av dom. Puss
Har provgjort dessa underbara karameller och mums vad goda de är!
Jag funderar dock på hur du förvarar dem. Jag har inte kommit på något bra sätt, utan att de bildar en klump som man får plocka ifrån. Har du några bra tips? 🙂
Jag undrar samma som Rebecka ovan: hur förvaras dom på bästa sätt? 🙂 Kyl, rumstemp, separat förpackade i papper eller funkar det att lägga de i en burk/skål? De borde gå att frysa också, va? 🙂
Ser att du får tokmånga frågor och kommentarer på bloggen (välförtjänt såklart!) så jag förstår om det tar tid att hinna med att svara alla, haha!
Ha en bra vecka!
Kan man göra kulprovet? annars får jag vänta med att testa detta recept 🙁
Vad fina de ser ut! Snyggt komponerade bilder också 🙂 God Jul!
Åh älskar kolagodisar! Riktigt gott ju 🙂
Så gott 🙂
Eller hur!!! 🙂
Åh det där hade jag velat gjort men känns komplicerat med grader å varma grejer haha!
Hejsan, vad smörjer du plåten med?
Tack för ett toppenrecept!
Smaklös Matolja. 🙂
Hej Frida! Har testat dessa, men de blev absolut inga karameller utan som en lite hårdare knäck. Följde receptet till punkt och pricka. Tänkte direkt att det måste vara graderna, kan det vara så att man måste koka mer än till bara 130 grader?
Vanlig knäck kokas till 122-123 grader ca? Och polkagrisar till 150-155 grader så kanske nåt där mittemellan? Så att de blir riktiga karameller.
Hej! Har nu provbakat dessa och fått till karameller av både 130 grader och 140-145. Har ändrat i receptet till 140 grader. Hoppas det ska funka nu! Kram
Ja då har man provat att göra dessa kolor. Var första och sista för det var enligt mig tidskrävande. Tur att dem var VÄLDIGT goda. Men blir som sagt aldrig någon mer gång.
Ve tomte om jag kommer få något svar men mina blev som polkagrisar när jag kokade upp till 140grader. Borde jag tagit dem tidigare? Dina ser mycket mjukare ut.
Hej! Det är ju trots allt karameller vilket betyder “hårda godisar”. Så de ska bli hårda som polkagrisar. Mina blev inte heller mjuka. Koka vanlig godiskola om du vill ha en mjuk och god kola! 🙂 Stor kram. <3