Maränger

Stora, sega Chokladmaränger

Nya favoriten att baka är Maränger. I alla fall just nu.
Det är en utmaning att baka maränger och jag vet att väldigt många tycker att det är svårt att få till marängerna precis så som man vill ha dem. Jag tycker själv att det är ganska svårt ibland. Eller så kanske vi sätter upp för höga förväntningar? Det är trots allt inte superenkelt att vispa upp en smet till 65 grader över vattenbad utan termometer och elvisp. Men jag lyckades och jag har aldrig nåognsin gjort varken godare eller finare maränger tidigare.
 
 
 
Och när jag bakar maränger så gör jag hellre få och stora än många och små.
Så av ett recept med 8 äggvitor fick jag ”endast” ihop sex väldigt stora maränger. Lagom tycker jag! 🙂
 
 
 
Maränger är som konst för mig. De är vackra att se på och jag önskar att jag kunde tapetsera väggarna med dem.
Vad som är så bra med det är ju att man faktiskt äter med ögonen först, så det måste se gott ut! 
 
 
 
 
Vem kan motstå en stor och luftig maräng med en härligt seg kärna och smak av mörk choklad?
Det kan inte jag! Och om ni inte heller kan det, så kan det vara bra att ha ett recept på dessa maränger!

 
Stora, sega Chokladmaränger:
8 Äggvitor
5 dl Strösocker
100 g Choklad, mörk
 
 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 125°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Separera äggen – gulor och vitor.
Vitorna läggs i en rostfri bunke och blandas med sockret.
Sänk ned bunken i sjudande vatten.
Marängsmeten ska nu komma upp i 60-65 grader under konstant vispning. 
När den är 65 grader så tar du bort den från värmen och fortsätter vispa, nu gärna med en elvisp eller i en assistent.
Vispa på hög hastighet till marängsmeten har svalnat helt.
Smält under tiden chokladen och ställ den åt sidan.
När marängsmeten är färdigvispad så häller du ner chokladen och vänder om smeten med hjälp av en slickepott.
Använd två stora skedar till att klicka ut maränger på plåten. 
Jag fick ut sex stora maränger av denna smet.

Grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 30 minuter.
När de släpper från bakplåtspappret så är de klara.

 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
Subscribe
Notify of
guest
59 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
6 years ago

Åhh ser sjukt gott ut 🙂 Något jag har funderat på ett bra tag nu är vad man ska göra med all äggula som blir över. Har du nått bra tips?

Anonymous
Reply to  Anna
6 years ago

Glass i stoooora lass! 😀

Thereze
6 years ago

Himlar va gott! Måste testa detta recept. Och hoppas ja lyckas lika bra som dej ☺

Anonymous
Reply to  Thereze
6 years ago

Ja, de är verkligen supergoda! Lycka till! 🙂

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Dom ser verkligen ut som små konstverk! 🙂

Anonymous
Reply to  Anonymous
6 years ago

Ja, visst gör de!! 🙂

Lina
6 years ago

Ser jättegott ut och dessutom superfina bilder! 🙂

Anonymous
Reply to  Lina
6 years ago

Tack snälla! 🙂

Carro
6 years ago

Gott! 🙂

Anonymous
Reply to  Carro
6 years ago

Ja, supergott! 🙂

Elina
6 years ago

Okej, WOOOOW – vad bra de ser ut!
Och så mycket ni gör för bilderna, med bakgrund och så alltså!
Men du, hur är maränger dagen/dagar efter? Och vilken temperatur är bäst?

Anonymous
Reply to  Elina
6 years ago

Tack snälla! 🙂 De är samma lika dagen efter 🙂 Temperatur vaddå? Kram!

biggeros
6 years ago

Så underbart gott!!!!

Anonymous
Reply to  biggeros
6 years ago

Vad roligt att höra! 🙂

Anna - annaskalla
6 years ago

Åh ser farligt gott ut! 😛

Anonymous
Reply to  Anna - annaskalla
6 years ago

Visst gör det?! Hihi

Jenny
6 years ago

Åh vad gott det ser ut! Å vilka fina bilder!

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Mums! Fina är de verkligen, ser ut som riktiga café-bakverk 🙂

Anonymous
Reply to  Anonymous
6 years ago

Tack snälla, söta du! Vad glad jag blir 🙂
Kram på dig, ha en fortsatt fin dag.

Mila
Mila
6 years ago

Jag har kanske en dum fråga, men undrar hur man praktiskt vet att det är 60- 65 grader? (är inget bakproffs) 😀

Anonymous
Reply to  Mila
6 years ago

Hej! Det gör man inte. Men tänk att kroppen har ca 37 grader, så ca dubbelt så varm mot vad som är bekvämt för kroppen. Haha låter så sjukt men det funkade för mig! 🙂 kram!

Annster
6 years ago

Så gott 🙂

Ida
Ida
6 years ago

Åh vad gott!

Sussi
6 years ago

Men blir ju inte lite sötsugen.

Ljuvliga Drömmar
6 years ago

Det där ser minst lika gott ut som förra… Lite farligt att kolla på alla dina underbara recept! 🙂

Önskar dig en fin kväll! Kram

G I N A ~
6 years ago

gud så härliga bilder! 😀

Amanda♥
6 years ago

Wow så stora o vad goda de ser ut!

Anonymous
Reply to  Amanda♥
6 years ago

Tack snälla. Kram 🙂

Sofia
6 years ago

Men åh vad gott! Och himla fina bilder!

Anonymous
Reply to  Sofia
6 years ago

Tack fina du! Kram

Stickan!
6 years ago

Åh, så gott och vackert det ser ut 🙂

mary
6 years ago

Måste testa att göra 😀 ser super gott ut ! din bilder får en att smälta och vilja baka allt haha 🙂

Anonymous
Reply to  mary
6 years ago

Vad roligt att höra! Tack snälla. Lycka till med Marängbaket! Kram 🙂

Ella
6 years ago

Wow så gott det ser ut, jag bara måste prova att baka de här!

Stina
6 years ago

Ser fantastiskt gott ut

Anonymous
Anonymous
6 years ago

Fina bilder och vad gott det ser ut =)

Ella
6 years ago

Wow så gott det ser ut, jag bara måste prova att baka de här!

Frida Gerebrink
6 years ago

De är verkligen jättefina! Älskar färgkombinationerna och hur de virvlar runt i varandra 🙂

Anonymous
Reply to  Frida Gerebrink
6 years ago

Tack snälla! Ja, maränger är verkligen vackra att se på.. Kram på dig! 🙂

Anonymous
Anonymous
6 years ago

mums

Hanna
6 years ago

Wow… de ser helt otroliga ut!

Lovisa
Lovisa
6 years ago

Varifrån kommer receptet från början? 🙂

Luucy
6 years ago

Åh vad gott 😀

Marre
Marre
6 years ago

Alltså hela din blogg är helt underbar och guld värd!
Ska testa mig på dessa maränger idag, får de hur det går…
Tack för bästa bloggen!

bakaärlivet
bakaärlivet
6 years ago

Provade att göra dessa underbara maränger med mörk choklad med
hallonsmak.

Alex
Alex
5 years ago

Hur passt intensivt måste man vispa smeten medan den värms upp till cirka 65 grader?

Har försökt två gånger, båda med elvisp. Stod cirka 60 min+ och vispade, men marängerna blev inte sega ändå. Antar att det var för låg temperatur i smeten (pga elvispen)

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Alex
5 years ago

Jag brukar inte vispa så att jag blir svettig, om jag säger så. Men så länge man vispar utan avbrott så ska det funka. Men sätt på lite högre värme på plattan så att den kommer upp i 65 grader lite fortare, för mig tar det ca. 10 minuter. Och jag vispar faktiskt alltid för hand över vattenbad. Det är jobbigt i armen innan äggvitan blivit fluffig, men det blir bra! Sedan är det bara hälla över i en bunker ill en assistent eller ta över med elvisp och vispa tills marängen är helt sval och bildar styva toppar när du lyfter upp vispen! Se till att ha en bunke som INTE är fet på något vis. Absolut inte plast! 🙂 Lycka till & Kram. <3

Alex
Alex
5 years ago

Försökte igen, De ser superbra ut på utsidan.
Men på insidan var relativt lösa efter 55 min ( hade inte stelnat lika mycket som vid mina andra 2 gånger) Så jag hade i de i 30 min till efter det, för jag trodde de skulle bli fastade inuti. Men istället blev de brända på utsidan.

Varför kommer det sig att de blir relativt lösa och inte sega på insidan?
Jag är relativt säker på att jag fick upp de till 60-ish grader.
Och vispade sedan med en elvisp i cirka 15-20 minuter.
Innan jag tillsatte smältchoklad (Som visserligen fortfarande var varm.. kanske är därför?)

Mvh

Alexander

Nästa inlägg

After eight- rutor

59
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x