
Nya favoriten att baka är Maränger. I alla fall just nu.
Det är en utmaning att baka maränger och jag vet att väldigt många tycker att det är svårt att få till marängerna precis så som man vill ha dem. Jag tycker själv att det är ganska svårt ibland. Eller så kanske vi sätter upp för höga förväntningar? Det är trots allt inte superenkelt att vispa upp en smet till 65 grader över vattenbad utan termometer och elvisp. Men jag lyckades och jag har aldrig nåognsin gjort varken godare eller finare maränger tidigare.
Det är en utmaning att baka maränger och jag vet att väldigt många tycker att det är svårt att få till marängerna precis så som man vill ha dem. Jag tycker själv att det är ganska svårt ibland. Eller så kanske vi sätter upp för höga förväntningar? Det är trots allt inte superenkelt att vispa upp en smet till 65 grader över vattenbad utan termometer och elvisp. Men jag lyckades och jag har aldrig nåognsin gjort varken godare eller finare maränger tidigare.

Och när jag bakar maränger så gör jag hellre få och stora än många och små.
Så av ett recept med 8 äggvitor fick jag “endast” ihop sex väldigt stora maränger. Lagom tycker jag! 🙂
Så av ett recept med 8 äggvitor fick jag “endast” ihop sex väldigt stora maränger. Lagom tycker jag! 🙂

Maränger är som konst för mig. De är vackra att se på och jag önskar att jag kunde tapetsera väggarna med dem.
Vad som är så bra med det är ju att man faktiskt äter med ögonen först, så det måste se gott ut!
Vad som är så bra med det är ju att man faktiskt äter med ögonen först, så det måste se gott ut!

Vem kan motstå en stor och luftig maräng med en härligt seg kärna och smak av mörk choklad?
Det kan inte jag! Och om ni inte heller kan det, så kan det vara bra att ha ett recept på dessa maränger!
Det kan inte jag! Och om ni inte heller kan det, så kan det vara bra att ha ett recept på dessa maränger!
Stora, sega Chokladmaränger:
8 Äggvitor
5 dl Strösocker
100 g Choklad, mörk
8 Äggvitor
5 dl Strösocker
100 g Choklad, mörk
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 125°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Separera äggen – gulor och vitor.
Vitorna läggs i en rostfri bunke och blandas med sockret.
Sänk ned bunken i sjudande vatten.
Marängsmeten ska nu komma upp i 60-65 grader under konstant vispning.
När den är 65 grader så tar du bort den från värmen och fortsätter vispa, nu gärna med en elvisp eller i en assistent.
Vispa på hög hastighet till marängsmeten har svalnat helt.
Smält under tiden chokladen och ställ den åt sidan.
När marängsmeten är färdigvispad så häller du ner chokladen och vänder om smeten med hjälp av en slickepott.
Använd två stora skedar till att klicka ut maränger på plåten.
Jag fick ut sex stora maränger av denna smet.
–
Grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 30 minuter.
När de släpper från bakplåtspappret så är de klara.
Börja med att sätta ugnen på 125°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Separera äggen – gulor och vitor.
Vitorna läggs i en rostfri bunke och blandas med sockret.
Sänk ned bunken i sjudande vatten.
Marängsmeten ska nu komma upp i 60-65 grader under konstant vispning.
När den är 65 grader så tar du bort den från värmen och fortsätter vispa, nu gärna med en elvisp eller i en assistent.
Vispa på hög hastighet till marängsmeten har svalnat helt.
Smält under tiden chokladen och ställ den åt sidan.
När marängsmeten är färdigvispad så häller du ner chokladen och vänder om smeten med hjälp av en slickepott.
Använd två stora skedar till att klicka ut maränger på plåten.
Jag fick ut sex stora maränger av denna smet.
–
Grädda marängerna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 30 minuter.
När de släpper från bakplåtspappret så är de klara.

LYCKA TILL! ♡
Åh vad gott 😀
Wow… de ser helt otroliga ut!
Wow så stora o vad goda de ser ut!
Tack snälla. Kram 🙂
Varifrån kommer receptet från början? 🙂
gud så härliga bilder! 😀
De är verkligen jättefina! Älskar färgkombinationerna och hur de virvlar runt i varandra 🙂
Tack snälla! Ja, maränger är verkligen vackra att se på.. Kram på dig! 🙂
Åh ser farligt gott ut! 😛
Visst gör det?! Hihi
Gott! 🙂
Ja, supergott! 🙂
Wow så gott det ser ut, jag bara måste prova att baka de här!
Wow så gott det ser ut, jag bara måste prova att baka de här!
Åh, så gott och vackert det ser ut 🙂
Ser fantastiskt gott ut
Ser jättegott ut och dessutom superfina bilder! 🙂
Tack snälla! 🙂
Så underbart gott!!!!
Vad roligt att höra! 🙂
Himlar va gott! Måste testa detta recept. Och hoppas ja lyckas lika bra som dej ☺
Ja, de är verkligen supergoda! Lycka till! 🙂
Så gott 🙂
Men blir ju inte lite sötsugen.
mums
Fina bilder och vad gott det ser ut =)
Men åh vad gott! Och himla fina bilder!
Tack fina du! Kram
Mums! Fina är de verkligen, ser ut som riktiga café-bakverk 🙂
Tack snälla, söta du! Vad glad jag blir 🙂
Kram på dig, ha en fortsatt fin dag.
Jag har kanske en dum fråga, men undrar hur man praktiskt vet att det är 60- 65 grader? (är inget bakproffs) 😀
Hej! Det gör man inte. Men tänk att kroppen har ca 37 grader, så ca dubbelt så varm mot vad som är bekvämt för kroppen. Haha låter så sjukt men det funkade för mig! 🙂 kram!
Åh vad gott det ser ut! Å vilka fina bilder!
Måste testa att göra 😀 ser super gott ut ! din bilder får en att smälta och vilja baka allt haha 🙂
Vad roligt att höra! Tack snälla. Lycka till med Marängbaket! Kram 🙂
Dom ser verkligen ut som små konstverk! 🙂
Ja, visst gör de!! 🙂
Okej, WOOOOW – vad bra de ser ut!
Och så mycket ni gör för bilderna, med bakgrund och så alltså!
Men du, hur är maränger dagen/dagar efter? Och vilken temperatur är bäst?
Tack snälla! 🙂 De är samma lika dagen efter 🙂 Temperatur vaddå? Kram!
Åhh ser sjukt gott ut 🙂 Något jag har funderat på ett bra tag nu är vad man ska göra med all äggula som blir över. Har du nått bra tips?
Glass i stoooora lass! 😀
Åh vad gott!
Det där ser minst lika gott ut som förra… Lite farligt att kolla på alla dina underbara recept! 🙂
Önskar dig en fin kväll! Kram
Provade att göra dessa underbara maränger med mörk choklad med
hallonsmak.
Alltså hela din blogg är helt underbar och guld värd!
Ska testa mig på dessa maränger idag, får de hur det går…
Tack för bästa bloggen!
Hur passt intensivt måste man vispa smeten medan den värms upp till cirka 65 grader?
Har försökt två gånger, båda med elvisp. Stod cirka 60 min+ och vispade, men marängerna blev inte sega ändå. Antar att det var för låg temperatur i smeten (pga elvispen)
Jag brukar inte vispa så att jag blir svettig, om jag säger så. Men så länge man vispar utan avbrott så ska det funka. Men sätt på lite högre värme på plattan så att den kommer upp i 65 grader lite fortare, för mig tar det ca. 10 minuter. Och jag vispar faktiskt alltid för hand över vattenbad. Det är jobbigt i armen innan äggvitan blivit fluffig, men det blir bra! Sedan är det bara hälla över i en bunker ill en assistent eller ta över med elvisp och vispa tills marängen är helt sval och bildar styva toppar när du lyfter upp vispen! Se till att ha en bunke som INTE är fet på något vis. Absolut inte plast! 🙂 Lycka till & Kram. <3
Försökte igen, De ser superbra ut på utsidan.
Men på insidan var relativt lösa efter 55 min ( hade inte stelnat lika mycket som vid mina andra 2 gånger) Så jag hade i de i 30 min till efter det, för jag trodde de skulle bli fastade inuti. Men istället blev de brända på utsidan.
Varför kommer det sig att de blir relativt lösa och inte sega på insidan?
Jag är relativt säker på att jag fick upp de till 60-ish grader.
Och vispade sedan med en elvisp i cirka 15-20 minuter.
Innan jag tillsatte smältchoklad (Som visserligen fortfarande var varm.. kanske är därför?)
Mvh
Alexander