Bröd

Focaccia

Hej på er!
Äntligen fredag, eller hur? Har ni något roligt planerat i helgen? Själv ska jag på endurotävling.
Det blir nog min sista tävling på ett tag, så jag ska se till att ha väldigt roligt i helgen! 🙂
Men innan vi åker så måste jag få dela med mig av ett toppenbra recept på Focaccia.
Den här blev så gott att både sambon och min mamma sade att det var bland det godaste de ätit.
Det tar jag åt mig och tänker inte ändra i receptet. Inte än. Nu får det vara precis som det är. Himmelskt!
 
 
 
Focaccia är ett Italienskt bröd som kommer från Ligurien.
Det är ett vetebaserat matbröd som kryddas med salt.
Focacciadegen liknar i sin struktur en pizzadeg och består av mjöl med hög glutenhalt, matolja, salt, vatten och jäst. Degen bakas vanligen ut för hand och gräddas i stenugn.
Focaccia kan även användas som bas till pizza eller som tillbehör till andra maträtter.
Nu ska ni få ett toppenbra recept på en försvinnande god Focaccia. 🙂
 
Receptet ger två plåt-stora bröd
 
Focaccia:
50 g Jäst
5 1/2 dl ljummet Vatten
1 1/2 dl Olivolja
3 msk Honung
1 msk Havssalt
15 dl Vetemjöl Special

Körsbärstomater
Röd Lök
Havssalt
Fetaost
Basilika
Gör så här:
Börja med att smula jästen i en bunke.
Häll vattnet över jästen och rör om tills hela jästen löst sig.
Tillsätt olivolja, honung och havssalt. Rör om.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig och lite lös deg.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.

Tag fram två plåtar och pensla på rikligt med olivolja.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar.
Lägg varje del på en varsin plåt och tryck ut degen tills den är 1-2 cm tjock.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.

När degen är färdigjäst så trycker du ner fingrarna i den ett par gånger så att det bildas gropar.
Tryck sedan fast dina tomater, basilikan och rödlöken.
Strö över fetaost och havssalt.
Ringla över rikligt med olivolja.
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
 
 
 
Ät & Njut! 
 
 
 LYCKA TILL! ♡
 
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sissi
9 years ago

Hej Frida!
Jag och mitt tjejgäng ska ha middag på lördag och jag har fått ansvaret att göra en efterrätt. Jag har fått typ 30 äpplen av min mormor så jag tänkte passa på att göra en äppelpaj. Har googlat runt lite på bilder och recept men känner mig fortfarande osäker på om dom är goda.

Jag tänkte fråga dig om du har något bra recept på äppelpaj? Jag vill gärna ha med kanel i och jag funderar på att göra någon amerikanskt liknande. Alltså inte med havregryn utan en riktig paj liksom, haha.

Hoppas du har ett bra recept, kram! 🙂

Anonymous
Reply to  Sissi
9 years ago

Åh! Såg denna kommentar nu. Är så ledsen att jag inte sett den tidigare! Vad blev det för god kaka? Stor kram på dig. Jag ska bli bättre på att kolla kommentarerna på en gång!

Eva
Eva
9 years ago

Du är den bästa (men mest onyttiga

Anonymous
Anonymous
9 years ago

Så gott! Min kompis bjöd på sådant bröd fast med bara oliver i för någon månad sedan men jag har ännu inte blivit färdig att testa själv. Får kanske testa detta receptet 😀

Frida
9 years ago

Det ser riktigt gott ut! Det ska jag nog testa nästa gång jag har gäster 🙂

Anonymous
Reply to  Frida
9 years ago

Det tycker jag verkligen att du ska göra! För det är supergott 🙂

Nästa inlägg

Strassburgare

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x