För ett par dagar sedan var jag hemma hos mamma och plockade rent Vinbärsbuskarna på bakgården.
Jag fick ihop en hel del svarta Vinbär, blandat med Röda.
Valet var ganska självklart när de kom till de svarta vinbären. Det var givetvis Svartvinbärsgelé jag tänkte på först. Så bland annat fyllde jag små burkar med svartvinbärsgelé. Den blev otroligt god.
Jag fick ihop en hel del svarta Vinbär, blandat med Röda.
Valet var ganska självklart när de kom till de svarta vinbären. Det var givetvis Svartvinbärsgelé jag tänkte på först. Så bland annat fyllde jag små burkar med svartvinbärsgelé. Den blev otroligt god.
Ni ska få ta del av ett toppenbra recept på denna himmelska gelé idag.
Ingredienser:
1 liter knappt mogna Vinbär
2.5 dl Vatten
1 liter knappt mogna Vinbär
2.5 dl Vatten
4.5 dl Strösocker
ev. Pektin
Jag behövde ingen pektin, om man behöver det eller ej beror på bären.
Gör så här:
Måtta upp vattnet i en kastrull och häll i dina vinbär.
Koka vinbären i 10 minuter, och mosa de lätt mot kastrullens kant.
Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt det självrinna i 40 minuter.
Häll saften i kastrullen och koka i fem minuter.
Tillsätt sedan strösockret och låt koka kraftigt i 10 minuter utan omrörning.
–
Gör ett geléprov:
Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften.
– Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge.
Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen).
Avlägsna även allt skum från ytan.
–
Häll upp din svartvinbärsgelé på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna på en gång och låt svalna.
Måtta upp vattnet i en kastrull och häll i dina vinbär.
Koka vinbären i 10 minuter, och mosa de lätt mot kastrullens kant.
Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt det självrinna i 40 minuter.
Häll saften i kastrullen och koka i fem minuter.
Tillsätt sedan strösockret och låt koka kraftigt i 10 minuter utan omrörning.
–
Gör ett geléprov:
Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften.
– Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge.
Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen).
Avlägsna även allt skum från ytan.
–
Häll upp din svartvinbärsgelé på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna på en gång och låt svalna.
LYCKA TILL! ♡
åh vilket bra inlägg!!!! 😀 😀