
Rågsiktskakor kan vara det godaste frukostbrödet jag vet. Jag älskar det.
Det är sådär härligt saftigt, mjukt och gott. Och otroligt enkelt att baka också.
Det kan bara inte bli bättre.
Det är sådär härligt saftigt, mjukt och gott. Och otroligt enkelt att baka också.
Det kan bara inte bli bättre.

Receptet på dessa kan jag utan och innan. Bakar alltid mycket matbröd och fyller frysen.
Detta är ett väldigt tacksamt bröd att frysa, känns så färskt och saftigt när de tinat.
Detta är ett väldigt tacksamt bröd att frysa, känns så färskt och saftigt när de tinat.
Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
1/2 msk Salt
1/2 dl ljus Sirap
50 g Smör, rumstempererat
11-13 dl Rågsikt
Gör så här:
Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist råksikt.
Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
–
Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka.
Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.
–
Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist råksikt.
Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
–
Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka.
Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.
–
Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

Allra godast är detta bröd att äta med hemgjort smör.
Hur ni kärnar eget smör berättar jag här.
Hur ni kärnar eget smör berättar jag här.
LYCKA TILL! ♡
ser supergott ut 🙂
Hej Frida!
Du får ingen bild på mitt bak idag. Totalt misslyckade. Jättefina i ugnen höga och härlig färg, plötsligt så sjunker bröden och blir nästan platta som pannkaka
Hej!
Undrar hur mycket smör det ska vara i degen? Ska det vara rumstempererad? 🙂
Hej! Tack, det har jag missat att skriva i receptet. Det ska vara 50 g Smör, rumsvarmt! Kram på dig 🙂
Bakade Siktkakorna på jobbet,blev så populärt o jag lovar att dem försvann fort
Vad roligt att höra!! 🙂 Kram!