Och nu tänkte jag även dela med mig av receptet till er.
–
Detta recept kommer att ge 100 gram färdigt Smör.
Ingredienser:
3 1/2 dl Vispgrädde
1/3 tsk Havssalt
Gör så här:
Börja med att vispa grädden hårt i en assistent eller med elvisp.
Vispa tills det bildas små smörkulor av grädden och smöret börjar vattna sig.
Häll då av vätskan i ett glas och vispa lite till. Häll sedan återigen av vätskan i glaset.
Ta då upp smöret med händerna och krama ur den sista vätskan under kallt vatten.
Ju längre & bättre du “tvättar” smöret – ju bättre hållbarhet får det.
När du tvättat ditt smör så knådar du in havssaltet ordentligt.
Sedan är det bara packa in det i lite smörpapper och lägga in det i kylskåpet.
–
+ Du kan hälla i ca 2 msk fil/yoghurt innan du börjar vispa grädden, det ger smöret syra.
+ Om du tycker att ditt smör blev för salt så kan du tvätta det en gång till.
+ Vätskan som bildas är Kärnmjölk, och den kan du spara till bakning.
+ Du kan även välja att smaksätta smöret med någon god olja.
+ Hållbarheten på smöret är 1 vecka.
Många tycker att det låter svårt att göra eget smör och ger en extra klapp på axeln.
Det låter ju ganska häftigt att kärna sitt eget smör, så man får faktiskt skryta lite extra.
Att ta fram hemgjort smör till sitt hembakta bröd.. Behöver jag säga mer?
Åh! Inte visste jag att det var så enkelt. Mums!!
Hej!
Jag undrar, hur mycket smör blir det på ex 5 dl grädde?