500 g Vetemjöl
500 g Vetemjöl Special
7 dl Vatten
35 g Havssalt
100 g Vetesurdeg
Gör så här:
Börja med att hälla vatten, salt & Vetemjöl Special i en stor bunke.
Blanda om med en stor träslev alt. slickepott innan du häller i surdegen.
Blanda om lite till och häll sedan i Vetemjölet.
Rör ihop till jämn en deg.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 2 h i rumstemperatur.
–
När degen jäst färdigt stjälper du upp den på ett bakbord och viker den lite lätt så att den spänns.
Lägg då ner degen i en väl mjölad jäskorg.
Ställ sedan jäskorgen i en plastlåda med lock – och in i kylskåpet.
Låt degen jäsa i kylskåpet över natten.
–
Sätt ugnen på 250°C ca en timme innan du ska grädda brödet. Sätt in en baksten, alt. plåt i ugnen.
Vänd upp degen på en bakspade och snitta den.
Skjutsa sedan in den i ugnen, och spraya in lite vatten i botten av ugnen.
Grädda i 250°C i 5 minuter innan du sänker till 200°C och gräddar ytterligare 25-30 minuter.
Innertemperaturen i brödet måste passera 95°C för att brödet ska bli klart.
Låt sedan brödet svalna på ett galler innan du skär i det.
LYCKA TILL! ♥