

Dessa bröd blev helt perfekt! Bra smak, saftigt, segt inuti med en hård skorpa runtom.
– Precis som jag vill ha det.
Ingredienser:
30 gram färsk Jäst
10 dl Vetemjöl
10 dl Vetemjöl Special
8 dl ljummet Vatten
6 dl Surdeg av vete
1 msk ljus Sirap
2 msk Salt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet.
När jästen har löst sig så tillsätter du salt, surdeg och sirap.
Blanda båda mjölsorterna och tillsätt sedan lite mjöl i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i cirka 15 minuter
– tills degen är mjuk och elastisk.
Om du inte har en bakmaskin och ska knåda degen för hand så tar det dubbelt så lång tid.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250°C och ha din baksten (eller en plåt) i ugnen hela tiden.
Knåda degen och baka ut den till två runda bröd och lägg dem på ett varsitt bakplåtspapper.
Strö över vetemjöl och jäs under bakduk till dubbel storlek, i cirka 1½ timme.
Snitta sedan bröden genom att dra ett par snitt med en snittkniv eller ett rakblad.
Lägg sedan in ett av bröden (gräddas inte tillsammans) på stenen/plåten i ugnen och släng in 1 1/2 dl vatten på ugnsbotten (detta gör man för att brödet ska få en fin skorpa).
Sänk värmen till 220 grader och grädda brödet i ca 40 minuter, de ska få ordentligt med färg.
Om du vill kan du kolla innertemperaturen på brödet som ska vara 98°C när det är klart.
Serveras gärna med lite marmelad & ost. Eller som brytbröd till salladen som badar i Olivolja!
LYCKA TILL! ♥
Gud vad du är bra! Vad gott det ser ut 🙂
Jag bara älskar din blogg!!
Kan jag använda en del Rågmjöl??
Tack så hemskt mycket! Ja absolut, du kan byta ut en del av antingen Vetemjölet (rekommenderas) eller Vetemjöl Special mot Rågmjöl! 🙂