Idag får vi nöja oss med Instagramredigerade bilder. Det fungerar finfint när kameran är på vift!
Nu kommer jag att dela med mig av ett speciellt recept. Nämligen min farmors fantastiska Kärleksmums.
Min farmor är lite gammaldags av sig och går på känslan när hon bakar. Många äldre människor gör det. De har bakat sina kakor så otroligt många gånger så det sitter lite i blodet. Så när jag skulle få receptet av henne så blev hon lite ställd “hjälp, hur lyder receptet?” tänkte hon. Men till slut fick vi fram det och det är jag väldigt glad över.
Som man alltid får höra “de bästa recepten går i arv“.
Ingredienser:
150 gram Smör
3 dl Vetemjöl
2.5 dl Strösocker
3 Ägg
1 dl Mjölk
2 tsk Bakpulver
3 tsk Vaniljsocker
Om du däremot vill ha chokladsmak så kan du röra ner 2 msk Kako och då endast en tsk Vaniljsocker. Men tänk på att Kako torkar ut kakan, så ta lite mindre Vetemjöl!
100 gram Smör
3 msk kallt Kaffe
1,5 msk Kako
3 tsk Vaniljsocker
5 dl siktat Florsocker
+ Kokos
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Tag sedan fram en form, ca 20×30 cm, som du smörar och mjölar.
– Jag mjölar alltid mina formar eftersom att jag inte gillar hinnan som det blir av ströbröd.
Mjölet smälter in fint i kakan samtidigt som den hjälper kakan att inte fastna i kanterna/botten.
Smält smöret i en kastrull på svag värme.
Under tiden smöret smälter så vispar du ägg och socker vitt och poröst.
Rör sedan ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Häll mjölken i smöret och rör ner det i äggblandningen.
Vänd sedan ner de torra ingredienserna i smeten och använd en slickepott för att röra ihop till en klumpfri smet.
Kom ihåg att aldrig vispa ner vetemjöl/torra ingredienser i en smet där du vispar upp färska ingredienser poröst, t ex. ägg + socker. Om du vispar ner ingredienserna så slår du ur all luft, vilket resulterar i en kompakt och platt kaka. Så vänd alltid ner de torra ingredienserna med hjälp av en slickepott när du bakar en hög och luftig kaka!
Häll sedan upp smeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
När kakan gräddas är det dags att röra ihop toppingen.
Börja då med att smälta smöret.
Häll sedan ner kaffet i kastrullen med smöret och rör ner alla torra ingredienser.
Rör ihop allt till en klumpfri smet och låt den sedan stå på väldigt svag värme.
När kakan svalnat lite så häller du toppingen över kakan och brer ut den så att hela kakan är täckt.
Var sedan snabb med att strö över kokosen innan toppingen stelnat.
Denna kaka serveras gärna ensam med ett kallt glas saft! 🙂
LYCKA TILL! ♥
Åh vad gott! Jag älskar ärvda recept.
Så gott det ser ut! :-))
Vet du? Jag gjorde dessa efter ditt recept nu ikväll, de blev precis klara. GUDOMLIGA! Det var den saftigaste "sockerkaksbotten" jag någonsin ätit. MUMS! Tack för allt fint du delar med dig av.
Vad kul att höra! 🙂 Tusen tack för att du är en sådan fin läsare. Kram
Godmorgon vad detta ser läckert ut
God middag! Ja, visst! Superläckra. 🙂
Min sambo blev så glad att jag hittat detta recept då hans mormor gjorde likadana. Även jag tycker att dom är goda men i vår ugn krävs minst 25 min då kakan står och skvalpar vid 20 min. Jag har även gjort med bakplåtspapper i formen senaste gångerna då det var svårt att få ur kakorna ur formen annars.
Vad roligt att han blev glad! Alla ugnar är olika effektiva, så det är bra att du känner din ugn. 🙂 Kram!
Tack för receptet!
Jag bakade denna goda kaka en kväll, den blev supergod och saftig!