Blandat

Dagens fråga – Att smälta Choklad

Hej Frida!
Jag förstår inte varför, men när jag smälter choklad så blir det aldrig bra och jag är så less på skiten nu. Kan du ge mig lite tips? Vad ska jag göra? Hur ska jag göra? Något speciellt verktyg?

Tack för en fin blogg! Kram, Sophie.

Hejsan Sophie! Tack för din kommentar! 🙂

Att smälta choklad kräver viss varsamhet. Choklad är mycket värmekänsligt och tål inte för höga temperaturer. Därför bör man smälta på låg värme (som jag är noga med att antyda i mina inlägg) under uppsikt och omrörning.

Mjölkchoklad och vit choklad är extra känsliga och bör inte bli varmare än 48° C. Blir den varmare så finns en stor risk för att den blir grynig.  Mörk choklad bör ej bli varmare än 50° C. Men det bästa med alla sorter är att hålla sig runt 45° C. Använd dig av en stektermometer för att underlätta smältningen.

Du kan smälta chokladen på två olika sätt, antingen i ett vattenbad eller i mikron. Jag föreslår alltid vattenbad.
När du ska smälta i ett vattenbad så kokar du upp en kastrull med vatten. Ställ av den från värmen och sätt ned ett kärl med hackad choklad i badet. Detta är oftast tillräckligt för att chokladen ska smälta, men om du ska smälta mycket choklad så kan du ha kastrullen stående på plattan på svag värme. Om chokladen blivit grå och matt så beror det på att du fått ånga i den – så se upp för att få ånga i chokladen.

 
Om du väljer att smälta din choklad i micron så måste du börst bryta den i bitar och sedan köra på full effekt i ca 30 sekunder. Rör sedan om i chokladen och värm igen. Fortsätt till chokladen har smält. Det är viktigt att röra om eftersom utsatta delar av chokladen annars blir lite brända.
 
 

Någonting som måste finnas i alla hem är en Vattenbadsinsats. Det är en chokladsmältares bästa vän.
Fungerar även perfekt när man ska vispa t ex maräng över värme.
Den ovan kommer från Ikea och kostar endast 39 kronor.
 
 
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
10 years ago

Älskar "dagens fråga", det borde du ha varje dag!! 😀
Nästa är.. Varför har du oboy i dina chokladbollar?

Johanna
Johanna
10 years ago

Älskar "dagens fråga", det borde du ha varje dag!! 😀
Nästa är.. Varför har du oboy i dina chokladbollar?

trackback
6 years ago

[…] Smält chocolate chips (sätt en glasskål över kokande vatten och låt smälta försiktigt) […]

Nästa inlägg

Minimuffins med olika smaker

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x