Key lime pie, allas vår älskade paj. Det är en paj med sprött och krispigt pajskal med en himmelskt god och sammetslen limefyllning som är sådär härligt sötsyrlig. Sedan toppas hela härligheten med en söt maräng som bränns av lite innan servering. Att sedan toppa med laimskal är pricken över i.
Se vilken drömgod paj! Det är helt klart en av mina top 3- pajer! De andra två är No bake blåbärsmoussepaj & Supersnabb äppelpaj. Tidigare har jag bakat denna paj som en stor paj, men nu ville jag göra portionsformar och det blev ännu bättre än den stora varianten. Så himla fina också, visst?
Key lime pie, 12 st:
Fyllning:
1 burk kondenserad sötad mjölk (ca. 400 g)
saft från 4 st. limefrukter
rivet skal från 3 st. limefrukter
3 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 äggulor (spara äggvitorna)
Pajskal:
100 g smör
200 g kex (jag använde digestive)
Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Fyllning: 1. Börja med att sätta ugnen på 175° grader.
2. Blanda kondenserad mjölk, limesaft- och skal samt vaniljsocker i en skål. Vänd ner äggulorna samt ägg. Vänd försiktigt ihop till en slät blandning.
Låt fyllningen stå medan du gör pajskalet och sila den sedan genom en finmaskig sil.
Pajskal: 1. Smält smöret och låt stå, placera ut 12 formar i en muffinsplåt.
2. Mixa kexen till ett fint smul i din matberedare. Tillsätt sedan smöret och mixa ihop.
3. Fördela smulet jämnt i formarna och packa botten och kanterna ganska hårt, så att ett pajskal formas.
4. Grädda pajskalen mitt i ugnen i 10 minuter.
Tag ut och låt svalna en aning innan du häller ner fyllningen.
5. Grädda pajerna i ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt sedan svalna helt innan du toppar med marängen.
Maräng: 1. Vispa upp äggvitor och strösocker i en värmetålig bunke över ett vattenbad. Vispa tills marängsmeten nått en temperatur om 65°c, tag då av från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat helt och det bildas styva toppar.
2. Spritsa maräng på dina pajer och bränn av den med en gasbrännare innan servering.
3. Toppa eventuellt med lite rivet limeskal.
Såå fina!
Tack fina du! <3
Dessa ska jag verkligen baka i helgen!
Kul! 🙂
Kan man låta marängen ligga kvar i spritsen till servering om man vill baka på förmiddagen och servera på kvällen?
Hej! Om man inte har en gasbrännare, kan man bränna marängen på något annat sätt?