Chokladbollar i långpanna. HUR smart är inte det? Jag älskar chokladbollar så mycket, men har tidigare ofta dragit mig för att baka chokladbollar just för att jag är för lat för att rulla dem.. MEN sedan jag kom på idén att baka dem i långpanna för 2 år sedan (finns i arkivet på bloggen) har det blivit så mycket lättare! Jag mixar smeten i min mixer, trycker ut den i en form, breder ut lite smält choklad över och toppar med pärlsocker. Sedan skär jag bara i jämnstora bitar. SÅ smidigt!
Föra att inte tala om hur krämiga de blir? KOLLA! Åh, de är så goda. Har en stor kakburk med dessa i kylskåpet som jag nallar av hela tiden. 🙂
Chokladbollar i långpanna, ca. 35 st:
Ingredienser:
400 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 dl kakao
1 dl oboýpulver
2 msk vaniljsocker
1 dl kokt kaffe (går att ersätta med vatten)
100 g mjölkchoklad
ca. 18 dl finmixad havregryn
Garnering:
150 g choklad
1.5 dl pärlsocker
Gör så här:
Börja med att vispa rumsvarmt smör och florsocker till det blir fluffigt.
Tillsätt kakao, oboýpulver, vaniljsocker, kaffe och smält mjölkchoklad. Vispa ihop. Tillsätt sedan havregrynen lite i taget under konstant vispning.
Smeten ska vara kladdig men fast när den är klar.
Tryck ut smeten i en bakpappersklädd långpanna 40×30 cm, ställ in i kylskåpet en stund.
Smält chokladen till garneringen och bred den över chokladbollssmeten. Toppa med pärlsocker och låt sedan stå i kylskåp i ca. 30 minuter.
Skär sedan i jämnstora rutor.
Förvara i en lufttät burk med lock i kylskåp. Går utmärkt att frysa.
Vad tycker ni om denna idé, att baka chokladbollar i långpanna?
Låter fantastiskt gott men ber att få återkomma med svaretska testa imorgon❤️
Wow! Går det att utesluta oboy?
Gud vilken smidig grej! 😀
Mums va gott men måste fråga ska det va 18 dl havregyn? eller 1,8 dl
Tack för ett ljuvligt recept
18 dl! Eftersom att det blir en hel plåt så går det åt en del! 🙂 Kram!
Toppenide! 🙂
Ellerhur! 🙂
Vad är det för choklad du använder till Garnering?
Jag använde en 70% choklad 🙂
Vilken smart idé! Ska testas så snart min sockerfria månad är slut!
Underbart. <3
Detta recept ska jag testa när vi startar upp våran café verksamhet nästa vecka. Kommer att prova lite andra recept med
Jag börjar känna mig motiverad att jobba lite i köket. Du har så fina recept.
Men oj vad roligt med Caféverksamhet! Wow! Och såklart jätteroligt att du känner motivation till att stå i köket. Det är ju fantastiskt! Ha en superfin dag. Kram <3
Går det att strunta i att mixa havregrynen eller blir det inte lika bra då? 🙂
Givetvis funkar det, men då behövs inte lika mycket havregryn – så gå på känsla! Och nej, det blir inte alls samma sak. Men det är gott! Om du har möjlighet så funkar det bra med en assistent eller elvisp också. Kram! <3
Hej!
Ska man smälta smöret innan? Och kan man sedan blanda ihop allt i en skål istället för mixer?
Annars undrar jag om man lägger i allt i mixern från början?
Kram ♥️
Nej, inte smälta smöret! Ja, absolut. Det är enkelt att köra med elvisp till exempel. 🙂 Kram <3
Ser riktigt smarriga ut
Använder du mörk eller ljus choklad under pärlsocker?
Mvh Johanna
Va komiskt, sådär är jag uppvuxen med att göra chokladbollar på, dvs i långpanna. Vi gjorde alltid dessa i långpanna och tog med till roliga timmen i skolan och bjöd på. Eller snarare våra föräldrar kom sista timmen med långpannor med chokladrutor i och ibland så fick vi själva doppa dem i choklad o strössel, kokos, pärlsocker eller nåt annat dylikt. Kladdigt som attans men ack så gott!!! 😛
Nämen vad roligt att höra! Hade aldrig tidigare sett det. Kul minnen. 🙂 Kram! <3
Ååh det här måste jag testa!! Det set fantastiskt ut, plus jag älskar chokladbollar
Två frågor: Om man inte gillar oboy, kan man ersätta det med något annat som t.ex. mer kakao och kan man ersätta vaniljsocker med en mindre mängd av vaniljpulver eller steviadroppar?
Går det att göra dem sockerfria? Typ med honung eller något?
Det kan du göra! Antingen kan du använda sötströ istället eller Nicks “sockerfria socker” som du ersätter med samma mängd. Om du bakar med honung så skulle jag prova mig fram då det är både sött och kladdigt. Eventuellt kan du behöva tillsätta mer havregryn för att få bra konsistens. 🙂 Kram!
Om man fryser dom. Vad ska man tänka på då? Ta upp dom 30 min innan och stå i rumstemperatur?
Exakt så! Då blir det toppenbra! 🙂
Hej! En fråga, mäter du upp havregryn en och sen mixar eller mixar du och mäter sen? 🤔