Silviakaka är en fluffig och lätt sockerkaka som toppas med en sammetslen glasyr med smak av vanilj. Ett tips för att få glasyren perfekt varje gång är att använda elvisp, vispa till en riktigt fluffig glasyr – jag lovar att det kommer att ta kakan till nya höjder. Otroligt gott! Receptet är lite omgjort från mitt recept på Silviakaka i långpanna.
Reklamlänk: Jag använder denna bakform, den skapar en kant så att glasyren “stannar” på kakan. Den är också otroligt tjusig!
Silviakaka, 8-10 bitar:
Kaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1.5 dl kallt vatten
1 nypa salt
Glasyr:
175 g smör
1.25 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering:
0.75 dl strössel eller kokos
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° grader över/undervärme och smöra samt bröa en form (ca. 20 cm i diameter).
- Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa på hög hastighet i ca. 3 minuter.
- Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd med en slickepott eller vispa snabbt ihop med elvispen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en slät smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
- Glasyr: Smält smör och strösocker i en kastrull, under omrörning.
- Tag av från värmen och låt svalna en aning. Tillsätt sedan vaniljsocker och äggulor – vispa med elvisp på hög hastighet i ett par minuter, tills smeten tjocknat och du fått en fluffig och fin glasyr.
- Häll på glasyren och strö över kokos. Låt svalna helt innan servering.
Lycka till! På instagram finner du en video på hur jag bakar denna kaka steg för steg.