Rulltårta med äpple kan vara min bästa idé någonsin! Speciellt när jag först bredde på ett lager med hemkokt vaniljkräm innan jag toppade med smör- och kanelstekta äpplen som jag rivit grovt. Alla som smakade denna sade samma sak, att denna rullis är en riktig 10-poängare!
För att göra denna glutenfri kan du enkelt byta vetemjöl mot antingen potatismjöl eller glutenfri mjölmix! Ogillar du kanel så kan du byta mot kardemumma, så otroligt gott det också! Här kan ni spana in fler glutenfria recept.
Rulltårta med äpple och vaniljkräm, 8 bitar:
Vaniljkräm:
1 st. vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör
Rulltårta:
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Äppelfyllning:
3 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
ett par droppar färskpressad citron
Gör så här:
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
- Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt. Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
- Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp för att svalna.
- Rulltårta: Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp eller i assistent, i ca. 5 minuter. Vänd ner mjölken samt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet.
- Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg.
- Tag ut och strö över strösocker på kakan, vänd sedan upp på nytt bakplåtspapper och lägg över en bakduk, låt svalna.
- Äppelfyllning: Riv äpplena på den grova sidan – behåll skalet på.
- Hetta upp smöret i en stekpanna på medelhög värme och tillsätt sedan äpplena.
- Strö över socker och kanel, rör om och stek tills äpplena blivit mjuka. Tag av från värmen och låt svalna.
- Montering: Bred 2 dl vaniljkräm på tårtbotten och toppa sedan med äppelfyllningen.
- Rulla till en lagom tight rulle från långsidan. Serveras kakan inte direkt så kan du plasta in den och förvara i kylskåp i två dygn.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in min Youtubekanal, där kommer det ske mycket kul framöver!