Idag bakade jag en mandelkaka med hallon till fikastunden. Enkelt och fantastiskt gott. Ytan blir lite krispig och seg, och mitten blir mjuk och lite kladdig. Mandel och hallon är en ljuvlig kombination som jag verkligen rekommenderar. Särskilt i denna kaka!
Jag toppade med lite mandelspån för att få lite extra crunch i kakan. Jag älskar när krispigt möter mjukt! Du kan toppa med något annat om du så önskar, kanske kokos? Eller maräng av något slag. Mums!
Här finner ni fler recept på goda mjuka kakor.
Mandelkaka med hallon, 12 bitar:
Mördeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 ägg
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 ägg
1 äggula
1.25 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3.5 dl mandelmjöl
125 g färska hallon
0.5 dl mandelspån
Gör så här:
- Tillsätt alla ingredienser till mördegen i en matberedare. Mixa snabbt ihop en smidig deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca. 13×36 cm (reklamlänk till formen här). Ställ i kylskåpet i 25 minuter.
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
- Fyllning: Rör ihop ägg, äggula och strösocker med en slickepott. Tillsätt sedan vaniljsocker och mandelmjöl, rör ihop.
- Häll smeten i den kylda formen och tryck sedan ner hallon. Toppa med mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter.
- Tag ut och låt svalna.
Lycka till med din kaka! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration.