Morotskaka är en av mina absoluta favoritkakor. Och vet ni? Nu har jag en ny favorit! Nämligen Rödbetskaka med frosting. För denna är precis som en morotskaka, fast lite saftigare och på något vis godare. Prova vetja! Och glöm inte att njuta lite av färgen på smeten när du tillsatt rödbetorna, för den är magisk.
Att riva lite fint limeskal över frosrtingen är pricken över i. Det ger en fin syra som balanserar upp frostingens sötma på ett fantastiskt vis. Receptet är i stort sett samma som till min morotskaka.
Rödbetskaka med frosting, 20 bitar:
Kaka:
150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1.5 tsk malen ingefära
4 rödbetor – finrivna (ca. 4 dl)
Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
Gör så här:
Kaka:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Smält smöret och låt stå. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 3-4 minuter.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop.
4. Arbeta ner smör och finrivna rödbetor, vänd runt en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter.
Tag ut och låt svalna helt.
6. Frosting: Vispa samtliga ingredienser (utom limeskal) till ett fast fluff med elvisp. Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal.
TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix.
* Viktigt att tänka på när du ska göra frostingen är att både smör och färskost ska vara rumstempererad. Om smöret är rumsvarmt och du sedan går i med kall färskost så kommer du att få en frosting med smörklumpar i, och det vill du inte ha!
* Kakan går utmärkt att frysa i tätslutande burk med lock, eller i fryspåsar. Hållbarhet i frys är 3 månader.
Lycka till i köket! Glöm inte att kika in på min instagram för att se mer bakom kulisserna!