Silviakaka med saffran. En saftig och smakrik mjuk kaka som doftar saffran och toppas med en glasyr som smakar av äkta vanilj. Drömkaka helt enkelt!
Jag bakade en sådan här förra julen att ta med till familjen när vi skulle fira jul, och då gick den åt i ett nafs vilket betydde att foton uteblev. Så här om dagen fick jag äntligen (ett år senare) tummen ur och bakade denna kaka igen. Så himla himla god! En storfavorit till jul. Eller varför inte mitt i sommaren för all del.
TIPS:
* Går bra att frysa: Skär i bitar och frys i burk med tättslutande lock. Du kan frysa den med glasyren på.
* Hållbarhet: 3 månader i frys, tre dagar i kylskåp.
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 4.5 dl glutenfri mjölmix.
Silviakaka med saffran, 12 bitar:
Kaka:
4 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl vatten
0.5 g saffran
3 tsk bakpulver
Glasyr:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
Garnering:
1 dl kokos
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (25×25 cm – alt. en springform á 26 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp. Vispa på hög hastighet i 3 minuter. Hetta upp 0.5 dl av vattnet i en kastrull och blanda ner saffran. Tillsätt resterande 1.5 dl vatten i kastrullen och rör ihop. Häll vattnet i äggvispet och rör till en jämn smet.
- Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter (prova med en sticka – som ska bli torr). Tag ut och låt svalna helt.
- Glasyr: Smält ihop smör, strösocker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Rör tills allt socker smält. Tillsätt äggulorna och rör kraftigt tills glasyren tjocknat. Tag av från värmen och häll glasyren på kakan. Toppa med kokos.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Hej Frida, skulle vilja testa baka denna till första advent. Hur mycket glutenfri mjöl skulle du rekommenderade och vilket märke (olika för alla va?) att använda för oss som är glutenallergiker? Kram
Semper glutenfri mjölmix! 4.5 dl <3
Går denna kaka att frysa när glasyren är på?
Det funkar fint! 🙂
Jag hsr gjort Silviakakan med saffran – så mumsiga
Vad roligt att höra! Det gör mig glad <3
Hej och tack för en inspirerande blogg! Min kaka fick så underlig konsistens – längst ner i botten var det liksom pannkakskonstistens? Var jag för snabb att tillsätta det heta vattnet så att äggen kanske koagulerade, eller kan det ha varit formen jag använde? Skulle vara kul att göra om den igen och lyckas lite bättre:)
Hej! Det låter märkligt. Kan det vara så att du rört om i smeten för mycket efter att du tillsatt vetemjölet? Vilken form använde du? Kram!
Sama här den vart helt gummiaktig 😮
Hej! Kakan kan bli få en gummiliknande konsistens om mjölet arbetas in för hårt. Kan det vara orsaken? Kram!
Så jättegod!! Rekommenderas till alla åldrar!! Testar glutenfri nu.
Kul att höra <3
Hej, själva kakan blev perfekt! Men glasyren gav jag tre försök med olika metoder och det gick inte. Fösta försöket smälte jag smör och hade sen i socken, rörde och när allt smält så hade jag i äggulor, som blev som en äggröra, sen skar sig allt. Andra försöket började jag smälta sockret och hade sen i smöret. Det skar sig också. Vad gjorde jag för fel. Mvh Birgitta
Hej Birgitta! Jag förstår, ibland är det knepigt med denna glasyr. Men du gör enligt recept – smält smör, strösocker och vaniljsocker på medlhög värme. Rör om tills allt strösocker smält. Tillsätt sedan äggulorna och rör kraftigt medan glasyren fortfarande står på värme, här kan du sänka värmen en aning. Rör hela tiden tills glasyren tjocknat. Var noga med att röra om medan du tillsätter äggulorna – och fortsätt sedan att röra röra röra. För om det står stilla när du tillsätter äggulor i värme så finns där stor risk att de koagulerar och därmed blir tillagade (äggröra enligt din beskrivning). Stor kram och lycka till!
Det kan också vara lättare att röra ner ägg och socker i en kastrull och värma försiktigt. Undvik att det börjar koka. Rör hela tiden med en visp tills smeten tjocknar. Ta sen smeten från plattan och klicka ner smöret i kastrullen. Rör ner vaniljsockret. Rör hela tiden med vispen.
jag bakar den precis nu
Kul! Hoppas att det blev bra 🙂
Ska de verkligen bli som knäck?
Knäck? Nej! 🙂
Hej Frida. Kan man göra denna silviakaka med saffran i långpanna? Dubblar jag receptet då typ? 😊 mvh
Hej! Det funkar finfint! 🙂
God! Glasyren smakar honungslikt och kakan smakar lite havre.. Väldigt söt och smakrik kaka! Kan bli torr/hård i kanterna, men mjuk och härlig i mitten!
Kul att du gillar den! <3