Julbak, Mjuka kakor

Silviakaka med saffran

186 röster

Silviakaka_med_saffran1Silviakaka med saffran. En saftig och smakrik mjuk kaka som doftar saffran och toppas med en glasyr som smakar av äkta vanilj. Drömkaka helt enkelt!

Silviakaka_med_saffran3Jag bakade en sådan här förra julen att ta med till familjen när vi skulle fira jul, och då gick den åt i ett nafs vilket betydde att foton uteblev. Så här om dagen fick jag äntligen (ett år senare) tummen ur och bakade denna kaka igen. Så himla himla god! En storfavorit till jul. Eller varför inte mitt i sommaren för all del.

TIPS:
* Går bra att frysa: Skär i bitar och frys i burk med tättslutande lock. Du kan frysa den med glasyren på.
* Hållbarhet: 3 månader i frys, tre dagar i kylskåp.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 4.5 dl glutenfri mjölmix.

Silviakaka med saffran, 12 bitar:

Kaka:
4 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 dl vatten
0.5 g saffran
3 tsk bakpulver

Glasyr: 
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering:
1 dl kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (25×25 cm – alt. en springform á 26 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp. Vispa på hög hastighet i 3 minuter. Hetta upp 0.5 dl av vattnet i en kastrull och blanda ner saffran. Tillsätt resterande 1.5 dl vatten i kastrullen och rör ihop. Häll vattnet i äggvispet och rör till en jämn smet.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 30-35 minuter (prova med en sticka – som ska bli torr). Tag ut och låt svalna helt.
  4. Glasyr: Smält ihop smör, strösocker och vaniljsocker i en kastrull på medelhög värme. Rör tills allt socker smält. Tillsätt äggulorna och rör kraftigt tills glasyren tjocknat. Tag av från värmen och häll glasyren på kakan. Toppa med kokos.

Silviakaka_med_saffranHoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sanna
Sanna
3 years ago

Hej Frida, skulle vilja testa baka denna till första advent. Hur mycket glutenfri mjöl skulle du rekommenderade och vilket märke (olika för alla va?) att använda för oss som är glutenallergiker? Kram

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sanna
3 years ago

Semper glutenfri mjölmix! 4.5 dl <3

Daniella
Daniella
3 years ago

Går denna kaka att frysa när glasyren är på?

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Daniella
3 years ago

Det funkar fint! 🙂

Lena Dandanell
Lena Dandanell
3 years ago

Jag hsr gjort Silviakakan med saffran – så mumsiga

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Lena Dandanell
3 years ago

Vad roligt att höra! Det gör mig glad <3

Sandra
Sandra
3 years ago

Hej och tack för en inspirerande blogg! Min kaka fick så underlig konsistens – längst ner i botten var det liksom pannkakskonstistens? Var jag för snabb att tillsätta det heta vattnet så att äggen kanske koagulerade, eller kan det ha varit formen jag använde? Skulle vara kul att göra om den igen och lyckas lite bättre:)

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Sandra
3 years ago

Hej! Det låter märkligt. Kan det vara så att du rört om i smeten för mycket efter att du tillsatt vetemjölet? Vilken form använde du? Kram!

Stina
Stina
Reply to  Sandra
2 years ago

Sama här den vart helt gummiaktig 😮

Birgitta
Birgitta
3 years ago

Så jättegod!! Rekommenderas till alla åldrar!! Testar glutenfri nu.

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Birgitta
3 years ago

Kul att höra <3

Birgitta Andersson
Birgitta Andersson
3 years ago

Hej, själva kakan blev perfekt! Men glasyren gav jag tre försök med olika metoder och det gick inte. Fösta försöket smälte jag smör och hade sen i socken, rörde och när allt smält så hade jag i äggulor, som blev som en äggröra, sen skar sig allt. Andra försöket började jag smälta sockret och hade sen i smöret. Det skar sig också. Vad gjorde jag för fel. Mvh Birgitta

Theresa
Theresa
Reply to  Frida Skattberg
2 years ago

Det kan också vara lättare att röra ner ägg och socker i en kastrull och värma försiktigt. Undvik att det börjar koka. Rör hela tiden med en visp tills smeten tjocknar. Ta sen smeten från plattan och klicka ner smöret i kastrullen. Rör ner vaniljsockret. Rör hela tiden med vispen.

gia
gia
2 years ago

jag bakar den precis nu

Mikaela Persson
Mikaela Persson
2 years ago

Ska de verkligen bli som knäck?

Ulrika Nordgren
Ulrika Nordgren
2 years ago

Hej Frida. Kan man göra denna silviakaka med saffran i långpanna? Dubblar jag receptet då typ? 😊 mvh

Freja Bernle
2 years ago

God! Glasyren smakar honungslikt och kakan smakar lite havre.. Väldigt söt och smakrik kaka! Kan bli torr/hård i kanterna, men mjuk och härlig i mitten!

Nästa inlägg

Chokladcupcakes med frosting

23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x