Tårtor

Hallontårta

Hallontarta9Hallontårta. En tårta som innehåller hallon både i fyllning och tårtbotten. Perfekt att baka nu när hallonbuskarna dignar av små härliga röda bär. Allra godast är den med egenplockade såklart.

Hallontarta3Jag bakade en citronsockerkaka med hallon i och hade då endast en springform nära tillhands och ville inte väcka min bebis så jag försökte undvika skramlet som skulle bli ifall jag skulle sträcka mig i övre skåpet efter en sockerkaksform. Så jag hällde ner formen i en kokosbröad springform. Inte tänkte jag på då att det kunde bli en tårta, utan det var först strax innan fotograferingen av kakan som jag kom på att det ju skulle bli en alldeles magiskt god tårta. Och perfekt var ju att sockerkakan vad bakad i en form så att den kunde bli en fin tårtbotten. Tänka sig hur nya idéer och recept föds när idén från början egentligen var en annan. Så kul! Tårtan blev verkligen drömgod.

Hallontårta, 8-10 bitar:

Sockerkaksbotten: 
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 ägg
0.5 dl mjölk
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl riven kokos
150 g hallon

Fyllning: 
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
0.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g hallon

Garnering: 
1 dl rostad kokos
200 g färska hallon

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa (gärna med kokos) en springform (20 cm ø) med löstagbar kant, ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa in i smörsmeten.
  3. Tillsätt mjölken tillsammans med citronskal och de torra ingredienserna. Arbeta ihop en klumpfri smet och rör sedan ner hallonen försiktigt.
  4. Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 45-50 minuter. Kakan ska vara gyllene på ytan och torr inuti (känn med sticka). Tag ut och låt svalna helt på galler.
  5. Fylling: Smält den vita chokladen på låg värme i en kastrull eller i micro. Låt stå.
  6. Vispa ihop grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker med elvisp eller i din assistent. Vispa till ett tjockt fluff. Rör sedan ner smält avsvalnad choklad och hallonen.
  7. Montering: Dela tårtbotten i två ungefär lika tjocka bottnar. Lägg den understa på ett tårtfat och bred på hälften av fyllningen. Strö över hälften av den rostade kokosen samt några av hallonen.
  8. Lägg på nästa botten och bred på sista fyllningen. Strö över resterande kokos och toppa med de sista hallonen.

Hallontarta5Hoppas att det ska smaka. ♥

Glöm inte att tagga mig med @bakamedfrida på instagram ifall du bakar något av mina recept. Det är så roligt för mig att få se era bilder och även kunna kommentera och reposta dem. Kram.
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agneta Necander
Agneta Necander
2 years ago

Om man är allergisk mot kokos, funkar det att bara utesluta det ur tårtbotten? Och sen självklart inte dekorera med det heller 🙂

Kladdkakemuffins_glasyr3

Nästa inlägg

Kladdkakemuffins med kärleksmumsglasyr

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x