Tårtor

Jordgubbstårta med vaniljkräm

jordgubbstarta_med_vaniljkram5Jordgubbstårta med vaniljkräm, ja ni vet. En klassiker när det kommer till sommartårtor. Med smak av jordgubb, vanilj och grädde. Kan det bli godare än så?

jordgubbstarta_med_vaniljkram2Jag breder ett lager vaniljkräm på understa tårtbotten, sedan ett lager av min hemkokta jordgubbssylt som jag också toppar med skivade jordgubbar. Och så avslutar jag med vispgrädde och ännu mer jordgubbar. Jag kör min tårta som en halvvariant av ”naked cake” bara för att jag tycker att det är så himla fint. Dessutom blir det lagom med grädde för min smak då också.. 🙂

Jordgubbstårta med vaniljkräm, 10 bitar:

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
1.5 dl vaniljkräm – recept här
1.5 dl jordgubbssylt – recept här
8-10 färska jordgubbar

Garnering:
3 dl vispgrädde
200 g färska jordgubbar

Gör så här:

  1. Tårtbotten: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter.
    2. Smörj formen (på pappret alltså) med smör och bröa. Ställ åt sidan.
    3. Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
    4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter.
    5. Tag ut och låt svalna 5 minuter i formen, stjälp sedan upp tårtbotten upp och ned på ett bakplåtspapper på köksbänken. Upp och ned är för att den då jämnar ut sig och blir lika fin på både översida och unersida. Låt den svalna helt och skär sedan i tre anslag (bottnar).
  2. Montering: 1. Lägg första tårtbotten på ett tårtfat. Bred sedan på ett lager med vaniljkräm.
    2. Lägg på andra tårtbotten och bred på jordgubbssylt. Skiva jordgubbarna och lägg lägg dem över sylten.
    3. Lägg på den sista tårtbotten och spackla sedan med vispad grädde. Dekorera med jordgubbar.

jordgubbstarta_med_vaniljkram3Hoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Amanda
Amanda
3 years ago

Hej! Varför är det inget smör eller mjölk i sockerkaksbottnen? 🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Amanda
3 years ago

Hej! Jag bakar alltid tårtbotten utan smör och mjölk pga. vill inte att botten ska bli så tung! 🙂 Kram!

sega_chokladmuffins3

Nästa inlägg

Muffinsdagen - 8 recept

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x