Chokladrutor med dadlar. Ja, det är precis vad detta är. De är fyllda med gottigheter som just dadlar, mandlar, nötter, nötsmör och lite salt. Doppade i en mrök choklad och toppade med både mandel och flingsalt. SÅ himla goda! Ett måste att ha i frysen om ni frågar mig.
Ser ni hur kladdiga och härliga de ser ut inuti? De är som en chokladboll i konsistensen. En krämig sådan. Och dessa är glutenfria samt bakas utan tillsatt socker. Sötade med dadlar. Chokladen som jag använt är en sockerfri choklad, men det går givetvis att använda vilken choklad som helst.
Chokladrutor med dadlar, 15 st:
Ingredienser:
20 st. urkärnade färska dadlar
100 g sötmandel
1 dl riven kokos
100 g nötter (jag använder cashew)
1 dl nötsmör av valfritt slag (jag använder jordnöt)
3 msk kakao
3 msk kallt kaffe
1 msk kokosolja
0.5 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Garnering:
150 g choklad av valfri sort
flingsalt
nötter/mandlar
Gör så här:
- Börja med att mixa mandlar och nötter till ett smul i en matberedare. Tillsätt sedan dadlarna och fortsätt mixa. Mixa ner resterande ingredienser och låt maskinen gå tills du fått en kladdig, slät massa.
- Tryck ut massan på ett bakplåtspapper till önskad storlek. Ställ sedan i kylskåpet och låt stå i 30 minuter.
- Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme. Tag ut massan ur kylen, skär i rutor och doppa dem i den smälta chokladen. Lägg på bakplåtspapper och låt stelna en aning innan du toppar med salt eller mandlar/nötter. Låt sedan stelna helt i kylskåp.
Hoppas att det ska smaka! ♥