Kolacheesecake med daim. Ja, kan ni tänka er så ljuvligt gott? Och denna cheesecake inte bara otroligt god utan också både vacker och väldigt enkel att svänga ihop. Den bakas nämligen utan ugn. Kan ni tänka er något smidigare?
Jag menar.. Kolla på detta! Jag smakade en bit av den senast för ett par timmar sedan och känner redan att jag lätt skulle kunna äta minst fyra bitar till innan denna dag är slut..
Kolacheesecake med daim, 12 bitar:
Kexbotten:
300 g digestivekex
150 g smör
Fyllning:
400 g färskost – t.ex. philadelphia
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
200 g dulce de leche (karamelliserad mjölk)
3 dl vispgrädde
2 st. dubbeldaim
Topping:
200 g dulce de leche
2 dl vispgrädde
1 st. dubbeldaim
Gör så här:
Botten: 1. Börja med att klä en springform 22 cm med löstagbar kant med bakplåtspapper (både botten och runtom kanten).
2. Mixa digestivekexen i en matberedare till ett fint smul. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Häll ut smulet i formen och tryck ut till en jämn botten – packa hårt med t.ex. undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Fyllning: 1. Vispa färskost, florsocker, vaniljsocker och dulce de leche med elvisp till ett fluff. Tillsätt vispgrädden och vispa till ett fast fluff.
2. Finhacka daimen och rör ner den i smeten. Häll fyllningen i formen och bred ut jämnt. Ställ tillbaka i kylskåpet och låt stå i minst 5 timmar, gärna längre.
Topping: 1. Tag ut cheesecaken ur kylskåpet och bred på dulce de leche. Vispa grädden och spritsa eller bred den på cheesecaken. Toppa med finhackad daim.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Så god den ser ut! Men du menar frysen?
Gott! Går den även att frysa och serveras vid annat tillfälle?
Det funkar! Dock helst utan garneringen 🙂
Hej! Skall vispgrädden vispas innan den blandas med färskostblandningen eller ska den hällas i som den är?
Häll i den som den är. 🙂
Hei, jeg skal bake denne i morgen og lurer på om den holder seg like god i kylskåpet til søndag? Altså 3 dager😉
Hej! Det funkar fint! 🙂
Hej! Denna cheesecake ser fantastisk ut och jag måste prova att göra den. Ska det alltså användas två burkar dulce de leche? Samt ska någon av dessa burkar kokas i vatten för att det ska bli karamell/kola eller ska de bara användas som de är?
Hej! Kul att du blev sugen. Det ska vara 1 burk karamelliserad mjölk totalt. Nej, den som ska kokas heter “Kondenserad sötad mjölk” och det är en annan burk. Det finns färdig karamelliserad mjölk (dulce de leche) att köpa. Kram 🙂
Den ser underbar ut 😍 cheesecake är
Absolut en favorit men jag undrar en sak varför du inte fryser den istället för att ha den i kylskåp? Smälter den inte snabbt när man tar ut den från kylen? Ska prova denna till min sons kalas men är lite orolig att den smälter snabbt vid servering? ☺️
Hej,
Gjorde denna underbart goda cheesecake igår. Upplever dock att den blir väldigt lös och flyter ut. Har vi gjort något knasigt?
Den innehåller inget gelatin och blir därför inte riktigt helt stel! Den bör dock inte bli väldigt lös och absolut inte flytande, utan ska gott och väl kunna stå 20 minuter i rumstemperatur innan den ändras i konsistens. Hur länge stod den framme? Kram! <3
5 av 5 .
Denna cheesecake var ju huuuuur god som helst och superenkel att baka.
Vad roligt att höra! 🙂
Testade den igår och hade i kylen över natten. Jag fick aldrig den till ett hårt fluff hur jag än vispade.. slutade med att jag hällde allt i glas så vi åt det som en mousse istället
Vad konstigt! Det ska bli som ett fast fluff, likt en ganska hårt vispad grädde. Hoppas att det funkade med mousse också! Kram <3
Alltså!! Denna var så himla enkel att baka och blev så gudagott. Kommer absolut att bakas flera gånger. Tack för recept. 🙂
Vad roligt att höra! Blir så glad. <3
Super god!! Undrar bara om den går att frysa?
Kul att höra! Ja, den blir supergod även som fryst 🙂 Kram! <3
Jättegod!Mums.Vill bara tipsa om att frysa den istället för att ställa den i kylskåp om man vill ha som en vanig cheescake.Anna
Hur blir mjölken brun som ska vara överst?
Står ingenstans att den ska koka?
Det är karamelliserad mjölk, den är redan färdig kola! 🙂
Det ska vara karamelliserad mjölk och den är färdig att hälla på. Det är kondenserad mjölk som man behöver koka
Tack för ett helt underbart och enkelt recept!! Maken som verkligen älskar den vanliga frysta cheesecaken mest av allt är osäker på om inte denna är snäppet bättre 😋 Kommer bakas många fler gånger!
Vad roligt att höra! Tack för att du delar med dig. <3
Har jag förstått rätt ,ska det vara en burk karamelliserad mjölk i fyllningen och en burk ovanpå när den är klar !
En halv i fyllningen och en halv uppepå! 🙂 Kram!
Ska grädden i fyllningen vara vispad före den vänds ihop med övriga ingredienser?
Nej, den vispas ihop med resterande ingredienser! 🙂
Hej, jag råkade köpa kondenserad mjölk istället för karamelliserad. Hann lägga på första fyllningen med dem. Vad gör jag. Blir den inte bra nu? Vad kan jag göra med sista fyllningen nu? Tacksam för snabb svar lite panik nu då jag backar ihop med dottern, har fem h på mig att fixa detta haha!
Fantastiskt god. Jag frös den för att jag gillar när det blir lite som glass och sen tillsatte jag flingsalt. Oh my, salt och sött, krispigt och krämigt!
Den var verkligen supergod ❤ men nästa gång blir det nog hälften av digestivekex blandningen. Det blev lite tjockt lager. Förvarade min i frysen o då blev det lagret lite för hårt att skära. Jag vispade grädden för sig för säkerhets skull 😊
Den blev bara rinnigare och rinnigare ju mer jag vispade trots att jag följde recept 🤷♀️ Hoppades den skulle stelna till sig i kylen över natten. Synd för den var rätt fast när jag precis blandat i karamelliserade mjölken i grädden. Borde ha räddat upp det med gelatinblad ☺️
Hej. Jag kan inte se svaren som du gett till de som kommenterat av någon anledning. Verkar vara många som det blir rinnigt för. Ska man vispa grädden innan man blandar den med resten? Hur länge kokar du karamelliserade mjölken?
Kommentarerna har strulat lite under en tid när bloggen uppdaterades med designen, så det ska snart funka som vanligt igen. Du kan vispa allt samtidigt. Ställ den gärna i frys om du önskar, det blir minst lika gott. Jag kokar inte mjölken allt – karamelliserad mjölk är dulce de leche (färdig kola). 🙂 Kram!
Jag gjorde denna till min födelsedag igår och har även ätit av den idag, och den är så god! Trodde att den skulle bli för sötsliskig men philadelphian väger upp sötman bra med sin syrlighet! Och den var godare nu dagen efter då den fått sätta sig i smakerna lite!
Jag hade inte alls samma problem som vissa andra med att den blev för flytande. Min håller sig stadig i kylen!
Det enda som jag kanske skulle notera är att cheesecaken står extremt bra för sig själv och behöver absolut inte vispad grädde till (om man inte vill ha bara för dekoration). Kakan är så krämig och smakrik som den är! Både jag och sambon tyckte att grädden kändes överflödig.
Så himla lätt att göra och kanongod! Två tummar upp!
Tack snälla för din kommentar! Vad jag blir glad. 🙂 Kram. <3
Väldigt god! Inte det minsta rinnig 🙂
Kul att höra! <3
Ska grädden vispas innan man rör ner den i färskosten?
Supergod! Kan rekommenderas. Jag frös in tårtan efter tillagning och la på dulce Leche och daim på toppen innan serveringen – blev toppenbra!
Kul att höra. <3
Kan jag smälta ”dulchen” innan jag brer på den? Hade nog varit lättare då?
Det räcker gott att vispa i burken ordentligt så blir den mer rinning i konsistensen. 🙂
Hej!
Om man ska frysa in den, hur ska den så förvaras i kylskåpet och hur länge kan man ha den där ?
Hur länge ska det vispas? Flyffet och med grädden sen i?
Stod med denna innan å vispade å vispade å väntade på ett fast fluff ( med grädden i) Men jag vispade i en kvart minst å den blev inte fast.
Hur mkt ska ingredienserna vispas innan grädden ska ner, hur ska fluffet se ut? Har du kanske bilder på när du gör tårtan? Kanske det som inte vispats ordentligt?
Jag har köpt nya grejer nu å ska göra den igen. Så behöver svar snarast 🙂
Vet du vad det kan bero på att det inte blir bra??
Håller med dig Martina!
Många bra frågor men aldrig några svar.
Svara gärna på detta Frida. ☺️
Hej! Jag svarar så gott jag hinner, det är ett heltidsjobb att endast sitta och svara på kommentarer och meddelanden i mina kanaler. Så det är inte alltid jag hinner med på en gång, tyvärr. 🙂
Hej Martina! Jag ber om ursäkt för sent svar. Det tar ca. 4-5 minuter att vispa med elvisp eller i assistent på hög hastighet. Så får jag fråga vilken grädde du använde dig av? Grädden ska blandas med de övriga ingredienserna innan allt vispas ihop. 🙂 Kram!
Kylskåp? Frysen måste du mena? 🙂 Det går inte att servera en kylskåpskall cheesecake 😃
Kylskåpet ska det vara, precis som med min Oreo cheesecake & chokladcheesecake!:)
Daim går inte hem hos alla här hemma. Tips på alternativ, tack.
Du kan skippa daim helt om du vill! Tag annars nötter om ni gillar det? Eller hackad choklad? 🙂
Hej nu har jag testat denna 2 ggr då smaken är grymt go men min blir väldigt lös ? Vad gör jag för fel tro 🙈
Hej! Så tråkigt, vilken grädde använder du? Och hur länge vispar du ungefär? Prova att ställa den i frysen, den är suuupergod fryst också. <3
Tänkte göra denna i helgen men med glutenfria kex är det lika mycket mängd smör?
Gjorde denna cheesecake tidigare idag, vispade och vispade men den blev aldrig ett hårt fluff. Tänkte att jag häller det i formen i hopp om att den sätter sig men efter 6-7 timmar i kyl är den fortfarande väldigt lös. Öppnar jag formen kommer allt att rinna. Hur kan jag rädda den? Lägga i frys eller testa att hälla ut allt i en bunke och vispa igen? Eller tillsätta mer grädde eller philadelphia?
Använde vispgrädde med 27% fetthalt, kan det vara problemet?
Hej! Åh nej, frys in den. Den är minst lika god fryst. Och ja, här krävs en fet grädde! Gärna på 40%. 🙂