Bröd

Nattjästa frallor

nattjästa frallorNattjästa frallor. Ja, sådana där degen rörs ihop (inget knådande alls) på kvällen, jäser i kylskåpet över natten och gräddas av på morgonen. Busenkelt och alldeles ljuvligt gott. Alltså så enkelt att vem som helst kan baka dessa. Prova redan ikväll vetja, så har du nygräddade frukostfrallor att starta veckan med imorgon.

TIPS:
* Du kan enkelt dubblera degen – använd dock inte mer än 35 g jäst.
* Brödet går utmärkt att frysa in.
*Du kan toppa dina frallor med t.ex. gryn eller frön innan gräddning.
* Oljan kan bytas mot annan matolja
* Honungen går att utesluta helt
* Byt ut färsk jäst mot två tsk torrjäst om du önskar, följ receptet i övrigt.

Nattjästa frallor, 8-10 st:

Ingredienser:
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja (annan olja funkar också)
1 msk honung (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:
1. 
Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
2. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
3. Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 8-10 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar). Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt.
4. Sätt ugnen på 225°c och sätt in frallorna mitt i ugnen när den blivit varm. Grädda brödet i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du skär dem.

nattjasta frallorHoppas att det ska smaka! ♥

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

35 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
4 years ago

Ser jättegoda ut!! tycker det låter mycket med 2 tsk vanligt salt jämfört med 1 tsk flingsalt? Stämmer det verkligen? KRAM!

Malin
Malin
4 years ago

Funkar det bara med färsk jäst? Tänkte så jag vet om jag behöver handla eller inte

Evelina
Evelina
Reply to  Malin
4 years ago

Kapar kommentaren! Hade bara torrjäst och det gick finfint!:) Körde med kallt vatten (såg sen att Frida rekommenderade ljummet till torrjäst) och det gick hur bra som helst!

Maja
Maja
4 years ago

Måste degen stå i kylen under natten? Eller går de bra om de står i rumstemperatur?

Sanny
Sanny
4 years ago

Så man kan dubbla allt rakt av men jästen ska inte vara 50g då utan 35g? Bara så det blir rätt

Emelie
Emelie
4 years ago

Hej hej!

Går det att använda något annat mjöl än vanligt vetemjöl? Typ som något lite mer matigare/nyttigare mjöl. Jag har aldrig bakat bröd innan, men känner att detta recept kan även jag manövrera utan problem ‍♀️

Alexandra
Alexandra
Reply to  Emelie
4 years ago

Hej!
Jag brukar svänga ihop en del kalljästa frallor och använder mig ibland av någon del grövre mjölsorter som tex grahamsmjöl. Det jag upplever är att det fungerar fint men att de ofta blir mer kompakta och mindre i storlek än de som bara är bakade på vete ☺️

Emelie
Emelie
Reply to  Alexandra
4 years ago

Hej!

Åh tack för tips Ska testa att ha i en liten del grahamsmjöl.

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Emelie
4 years ago

Kul! Ja, det blir smarrigt. 🙂

Yohanna
Yohanna
4 years ago

Snälla gör en youtube video på detta

Ewa
Ewa
4 years ago

Vi bakade frallorna imorse , de var helt fantastiskt goda, vi använde torrjäst eftersom den var den enda vi hade hemma.
Kändes som färskbröd från en lyxig bageri! Tack för receptet!

Julia
Julia
Reply to  Ewa
4 years ago

Hur mycket torrjäst använde du? Och följde du receptet som vanligt förutom att du bytte till torrjäst? Jag bor i USA och det är så svårt att få tag på färsk jäst här, och hade tänkt prova baka dessa till helgen men då alltså med torrjäst. Hade varit så tacksam för svar!! 🙂

Malin
Malin
4 years ago

Kan man forma till bollar och frysa in för att ta fram och grädda när man vill ha dom? 🙂
Så fina bröd för övrigt!!

Kati
Kati
Reply to  Malin
2 months ago

Jo det kan man!

Roger
Roger
4 years ago

Hej
Jag rörde ihop ingredienserna igårkväll och gräddade 10 bullar imorse. Det var de godaste bröd jag ätit helt super bra och enkelt ! Jag tog halva mjölmängden av kärnvetemjöl med fullkorn och hälften manitoba cream. Har haft ” frukost” fler gånger idag !! Tusen tack för en ny ” brödvärld”.

Carina
Carina
4 years ago

Bakade dessa för första gången idag och gud så goda de blev!

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Carina
4 years ago

Vad roligt att höra! Det gör mig glad. <3

Sandra
Sandra
4 years ago

Är det 225 grader i varmluftsugn? Bakade mina i vanlig ugn, men de blev inte så som dina, både vad gäller färg eller hur de ”spruckigt”.

Johanna
Johanna
Reply to  Sandra
4 years ago

Samma här.. såg inte lika proffsiga ut.. haha

Anders
Anders
3 years ago

Supergoda frallor. Sambon var lyrisk. Blir att baka ny omgång nästa vecka🙂

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  Anders
3 years ago

Kul att höra! Det gör mig glad. <3

Frida
Frida
3 years ago

Jag bakade dessa frallor imorse och fick högsta betyg av min man. Frasiga och goda. Tack för bra recept.

Jonna
Jonna
2 years ago

Skulle man kunna baka denna deg som ett stort bröd?

Mikaela
Mikaela
2 years ago

Bästa frallor jag gjort, så goda. Blev verkligen en lyckad frukost i morse. Blir fler ggr vill jag lova 👌🏼

Leif
Leif
2 years ago

Hej.
Jättegoda.
Prova med mindre jäst 5-6gr och låt degen stå över natten 8-9tim i rumstemp. Täck på något sätt så degen inte torkar på ytan. Jag brukar lägga en plastskärbräda över degbunken, funkar bra.

Lina
Lina
1 year ago

Enkla och roliga att göra! Och jättegoda! Jag följde receptet men använde en halv påse torrjäst och det gick jättebra.

Mari-Louise
1 year ago

Vilka goda frallor 👍jag blandade i durummjöl/vetespecial 1/2 liter ,resten vetemjöl kördes på varmluft, vilken god skorpa det blev.

Johanna Mattsson
Johanna Mattsson
2 months ago

Kan man baka med ngt glutenfritt alternativ? Bovete? Mandelmjöl? Helst inte mjölmix

Emelie
Emelie
2 months ago

Använde mig av torrjäst och degen hade inte jäst nånting alls efter 8h. Vet inte om jag har för kallt i kylskåpet men efter ca 3-4h jäsning i rumstemperatur är bröden i ugnen. Vad gör jag för fel när brödet inte jäser i kylen under så lång tid?

Kristina
Kristina
2 months ago

Vet inte om jag är dålig på att hitta på sidan men…jag kan inte hitta någon ”knapp” för utskrift… Hade varit toppen om det kunde ordnas.

Chokladfudgepaj_med_lakrits1

Nästa inlägg

Chokladfudgepaj med lakrits och hallon

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x